ارتش اسرائیل ضمن تغییر دادن روایت خود، کشتار اشتباه 15 امدادگر در غزه را قبول کرد و آن را به دلیل بروز خطاهایی در نیروهای خود دانست.
به نوشته یورونیوز ، ارتش اسرائیل اعلام کرده که یک «سوءبرداشت عملیاتی» و «نقض دستورها» دلیل کشته شدن ۱۵ امدادگر در غزه در ماه گذشته بوده است.
نتیجه تحقیقی که توسط ارتش اسرائیل انجام شده، این نهاد اعتراف کرده که مجموعهای از اشتباهات و ضعفهای جدی در کار نیروهای اسرائيلی مشاهده شده است.
در این گزارش، ادعا شده است که معاون فرمانده واحدی که در این حادثه نقش داشته، به دلیل «ارائه گزارشی ناقص و نادرست در جلسهی بازبینی عملیات» از سمت خود برکنار شده است.
در تاریخ ۲۳ مارس، یک کاروان امدادی شامل آمبولانسهای هلال احمر فلسطین، یک خودروی متعلق به سازمان ملل و یک خودروی آتشنشانی هدف حمله نیروهای اسرائیلی قرار گرفتند. این تیراندازی باعث کشته شدن ۱۴ امدادگر و یک نیروی سازمان ملل شد.
ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرده که سربازانش به تصور اینکه با تهدیدی از سوی نیروهای دشمن روبهرو هستند، به سمت کاروان آتش گشودند.
ارتش اسرائيل همچنین مدعی شد که طبق بررسیهای خود، شش نفر از کشتهشدگان عضو گروه حماس بودهاند، اما در عین حال ادعای اعدامهای میدانی یا عمدی را رد کرده است. با وجود این، ارتش هیچ مدرک مشخصی برای ارتباط کشتهشدگان با حماس ارائه نکرده، در حالی که اسامی آنها بهطور عمومی منتشر شده است.
در این گزارش آمده که حادثه در منطقهای رخ داده که آن را «ناامن و درگیر جنگ» توصیف کردهاند و فرمانده حاضر در محل، وقتی خودروها با سرعت به سمت نیروها نزدیک شدند، آن را یک تهدید فوری و واقعی تلقی کرده است. همچنین ارتش تقصیر را تا حدی به «دید ضعیف در شب» نسبت داده و گفته همین موضوع باعث شده که فرمانده نتواند تشخیص دهد که این خودروها آمبولانس هستند.
پیشتر، اسرائیل مدعی شده بود که دلیل تیراندازی این بوده که کاروان در تاریکی شب، بدون چراغهای جلو یا چراغهای هشداردهنده، بهطور مشکوک به نیروهای اسرائیلی نزدیک شده و هماهنگی قبلی هم با ارتش نداشته است.
اما بعدها و پس از انتشار ویدیویی که در گوشی یکی از امدادگران کشته شده ثبت شده بود، مجبور شد تا روایت پیشین را پس بگیرد و آنرا یک «اشتباه» بنامد. آن ویدیو نشان میداد که چراغهای جلو و اضطراری خودروهای امدادی روشن بوده است.
در این ویدئو همچنین دیده میشود که خودروها در جاده توقف کردهاند و تیراندازی درست پیش از طلوع آفتاب شروع میشود. فیلم بیش از پنج دقیقه ادامه دارد و در آن صدای یکی از امدادگران شنیده میشود که پیش از نزدیک شدن سربازان اسرائیلی، در حال خواندن دعای آخر خود است.
در این تصاویر مشخص است که خودروها به وضوح علامتگذاری شدهاند و امدادگران لباسهای شبرنگ براق به تن دارند. اسرائيل تلاش بسیاری کرد تا این حملات و کشتن امدادگران را توجیه کند اما انتشار اسناد و مدارک غیرقابل انکار باعث شد تا بالاخره اعتراف کند که در کشتن این افراد مقصر بوده است.
جسد ۱۵ امدادگر کشتهشده در زیر شنها دفن شده بود و بهدلیل نبود مسیر امن و ناتوانی سازمانهای بینالمللی، از جمله سازمان ملل، برای دسترسی به محل، تا یک هفته بعد از حادثه کشف نشدند.
ارتش اسرائیل همچنین تأیید کرده که یکی از امدادگران جمعیت هلال احمر فلسطین را که در جریان این حادثه بازداشت کرده، همچنان در بازداشت نگه داشته است. گرچه ارتش نام او را اعلام نکرده، اما کمیته بینالمللی صلیب سرخ پیشتر او را «اسد النصاصره» معرفی کرده بود.
جمعیت هلال احمر فلسطین و چندین نهاد بینالمللی دیگر پیشتر خواستار انجام تحقیقی مستقل در مورد این حادثه شدهاند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که در پی این حادثه، یک فرمانده را برکنار و یک افسر ارشد دیگر را نیز تنبیه انضباطی کرده است. هرچند مشخص نیست این ادعا تا چه اندازه درست است اما این نخستینبار نیست که ارتش اسرائیل چنین ادعایی را مطرح میکند. ارتش اسرائيل پیشتر هم پس از کشته شدن هفت امدادگر سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» در آوریل گذشته، مدعی شده بود که دو افسر اخراج و چند نفر دیگر مورد بازخواست قرار گرفتهاند.
عملیات نظامی اسرائیل در رفح در ماه مه ۲۰۲۴ آغاز شد و بسیاری از مناطق این شهر به ویرانه تبدیل شدند. در جریان آتشبس دو ماهه اخیر، دهها هزار نفر به خانههای ویرانشده خود بازگشتند.
اسرائیل حملات خود به غزه را در تاریخ ۱۸ مارس، پس از پایان مرحله اول توافق آتشبس و شکست مذاکرات برای مرحله دوم، از سر گرفت.
این جنگ پس از حمله گسترده حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد که طی آن حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر دیگر گروگان گرفته شدند.
از آن زمان تاکنون، اسرائيل تاکنون جان دستکم ۵۱ هزار و ۲۰۱ انسان را گرفته است.