به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه ایران نوشت: بهمن ماه سال 1402 بود که وزیر آموزش و پرورش وقت، آییننامه «تعیین شهریه خدمات تربیتی، آموزشی و مراقبتی کودکستانها» را برای اجرا به تمام مدیران کل آموزش و پرورش استانها ابلاغ کرد. براساس این آییننامه که به منظور ساماندهی امور مرتبط با تعلیم و تربیت دوره کودکی ابلاغ شده بود، حداکثر سرانه شهریه برای هر کودکستان در هر سال تحصیلی باید براساس عناصری از قبیل اجاره بهای ملک، هزینههای نیروی انسانی و... محاسبه میشد.
انتظار میرفت با ابلاغ این آییننامه، وضعیت شهریهها سر و سامان پیدا کند، اما همچنان شاهد شهریههایی متفاوت در میان کودکستانهای مختلف هستیم. شهریههایی که نمیگذارد حقوق به سر ماه برسد.
پناه 4 ساله است، مادرش به تازگی از مدیر مهد شنیده که میبایست به جای شهریه 8 میلیونی ماهانه، شهریهای 15 میلیون تومانی پرداخت کند. مادر پناه با عتاب میگوید: «به نظرم برای نگهداری یک بچه چهار ساله مبلغ زیادی است مگر حقوق ما چه قدر است که بجز هزینههای اجارهخانه و زندگی این مبلغ را هم بتوانیم برای مهدکودک بپردازیم.»
گلایههای خانوادهها از هزینههای نامتعارف مهدهای کودک فقط به مادر پناه محدود نمیشود، مادران زیادی از در معرض خطر قرار گرفتن موقعیت شغلیشان، هزینههای جانبی و کلاسهای فوق برنامه مهدهای کودک نگران هستند. مینا یکی از مادرانی است که مجبور شده به دلیل هزینههای بالای مهد خانه نشین شود. «سه سال بعد از به دنیا آمدن پسرم مجبور شدم شغلم را کنار بگذارم چون با وجود پرداخت هزینههای مهد کار کردن من اصلاً به صرفه نبود، بیشتر حقوق من برای مهد میرفت، آخر ماه چیز زیادی برایمان نمیماند بجز بچهای که هر روز مریض بود.» مادر دیگری بالا بودن شهریه را با میزان افزایش حقوق مقایسه میکند، «مگر حقوق ما سالانه چه قدر اضافه میشود که باید به یکباره شهریهها این قدر زیاد شود؟» طبق ماده 22 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، یکی از عواملی که میتواند فرزندآوری را تسهیل کند، ایجاد بستر مهدکودکی برای مادران شاغل است. موردی که به نظر میرسد چندان توجهای به آن نمیشود!
با توجه به گسترش مراکز پیشدبستانی در سطح کشور و نقش تعیینکننده شهریه در کیفیت خدمات و رضایت خانوادهها، باید فرآیند تعیین شهریه به صورت شفاف، قابل پایش و مبتنی بر عدالت آموزشی انجام شود.
حمیدرضا شیخالاسلام معاون وزیر آموزشوپرورش و رئیس سازمان تعلیموتربیت کودک میگوید: «سازمان ملی تعلیموتربیت کودک اقدام به طراحی و استقرار سامانه محاسبه شهریه براساس آییننامه مصوب تعیین شهریه کرده است.» او در تشریح اجزای این سامانه، شاخصهایی را مطرح میکند که در محاسبه شهریه نقش مهمی دارند. «آییننامه تعیین شهریه مراکز پیشدبستانی که به همه مراکز ابلاغ شده است بر مبنای اصل عدالت آموزشی و رعایت ضوابط تخصصی تنظیم شده و شامل بندهای مشخصی در زمینه مؤلفههای تأثیرگذار بر شهریه، مانند موقعیت جغرافیایی مرکز (شهری، روستایی، مناطق برخوردار یا کمتر برخوردار)، نوع و وسعت فضا، تجهیزات آموزشی و امکانات مرکز، سطح تحصیلات و تخصص نیروی انسانی و نوع خدمات فوقبرنامه است.»