اولین ماه بهار ۱۴۰۴ بالاخره به پایان رسید؛ ماهی عجیب که بازارها هم رکوردهای قیمتی را ثبت کردند و هم سقوط قیمتی را. در این ماه قیمتها در حالی که به طرز شگفتآوری در حال ثبت اعداد و ارقام عجیب قیمتی بودند که به نوعی، شوکآور بود، اما در ۱۰ روز پایانی ماه سقوط قیمتها و زیان سنگین سرمایهگذاران هیجانزده خرید در گرانیها را شاهد بودیم.
به گزارش خبرآنلاین، بررسیها نشان میدهد که بازده سرمایهگذاری در بازارهای طلا، سکه، ارز و حتی خودرو منفی بوده و تنها بازار سهام رشد قابل توجهی را از آن سهامداران کرده است؛ به این شکل که سود خرید طلا منفی ۱۹.۱ درصد، سکه منفی ۲۳.۴ درصد و دلار منفی ۱۵.۳ درصد بوده است.
کارشناسان و تحلیلگران معتقدند واکنش مثبت بازارهای مالی به موضوع مذاکرات میان ایران و آمریکا، باعث افت انتظارات تورمی و کاهش قابل توجه قیمتها شده است.
دور اول مذاکرات میان ایران و آمریکا شنبه هفته گذشته برگزار شد. دور دوم مذاکرات میان ایران و آمریکا نیز روز شنبه هفته جاری برگزار شد و قرار است هفته آینده دور سوم این گفتوگوها برگزار شود. اخبار مثبت حول این رویداد سیاسی، سیگنالهای اطمینانبخشی را به بازارهای مالی مخابره کرده است.
کارشناسان اعتقاد دارند بازارها اکنون در حالت پیشبینی رفتار میکنند؛ اگرچه توافق رسمی هنوز حاصل نشده، اما شدت واکنشها بهگونهای است که گویی بخشی از بازار تحقق توافق را قطعی تلقی کرده است. در این شرایط، ثبات یا بیثباتی آینده قیمتها به شدت وابسته به خروجی رسمی مذاکرات خواهد بود.
بررسی نمودار قیمتی از ابتدای فروردین تاکنون حاکی از آن است که قیمت دلار نزدیک به ۱۵ هزار تومان ارزان شده است. قیمت دلار در ابتدای فروردینماه روی قیمت ۹۷ هزار و ۷۸۰ تومان ایستاده بود که در پایان ماه با کاهش ۱۵.۳ درصدی به ۸۲ هزار و ۷۹۰ تومان کاهش یافت.
البته بازار ارز از ابتدای ماه تا تاریخ هجدهم فروردینماه در حال اوجگیری قیمت بود؛ به طوری که تا مرز کانال ۱۰۶ هزار تومان هم رفت، اما از آن دوره مسیر قیمتها با انتشار اخبار مثبت سیاسی و مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا نزولی شد.
کارشناسان و فعالان بازار ارز معتقدند که ریزش قیمت دلار ادامهدار خواهد بود. به باور آنها، حتی باید منتظر باشیم که دلار وارد کانال ۷۰ هزار تومان شود و این امر غیرممکن نیست.
به گفته حمید جیهانی، کارشناس اقتصادی، تغییر نرخ در بازارهای مالی بیش از آنکه به تصمیمات اقتصادی گره خورده باشد، از اخبار سیاسی سرچشمه میگیرد. به اعتقاد او، در شرایط فعلی فضای بازار ارز هیجانی است و ورود به آن ممکن است باعث ضرر مردم شود.
هر گرم طلای ۱۸عیار در طول یک ماه اول سال ۱۴۰۴ ریزش بیش از یک و نیم میلیون تومانی قیمت را تجربه کرده است. هر مثقال طلا هم بیش از ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است. بر همین اساس، خریداران طلا در اولین ماه سال ۱۴۰۴ با زیان ۱۹.۱ درصدی مواجه شدند.
عملکرد منفی بازار طلا در حالی است که طلا در نیمه فروردین در اوج قیمت قرار داشت؛ به طوری که هر گرم طلای ۱۸عیار در تاریخ نهم فروردین ۱۴۰۴ به قیمت ۸ میلیون و ۲۸۱ هزار تومان هم رسید.
محمد کشتی آرای، عضو هیات رییسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران درباره قیمت واقعی طلا بیان کرد: میتوان گفت در حال حاضر قیمت طلا واقعی است؛ چراکه دلار پایین آمده و قیمت جهانی هم مشخص است.
او درباره اینکه قیمت طلا تا کجا پایین خواهد آمد، تصریح کرده؛ به هیچ عنوان قابل پیشبینی نیست.
کشتیآرای توصیه کرده؛ مردم باید بدانند وقتی طلا میخرند، به فروش آن در کوتاه مدت فکر نکنند. طلا همیشه یک سرمایه امن و پسانداز مطمئن است. نوسانات معمول در همه جای دنیا اتفاق میافتد و قیمت جهانی طلا در حال نوسان است و فرمول قیمت آن در همه دنیا حاصلضرب نرخ ارز و قیمت جهانی است.
بازار سکه هم همراه با بازارهای طلا و ارز، در پایان ماه فروردین سقوط قیمتی را تجربه کرد؛ به طوری عملکرد پایان ماه فروردین، بازده منفی ۲۳.۴ درصدی برای سکهبازان بود. به این شکل که قیمت هر قطعه سکه امامی در طول یک ماه گذشته ریزش ۲۲ میلیون و ۷۹۵ هزار تومانی را تجربه کرد.
بررسیها نشان میدهد که قیمت سکه امامی در تاریخ نهم فروردین در اوج قیمتی قرار داشت و به بیش از ۱۰۳ میلیون تومان هم رسیده بود.