به گزارش ایرنا، سعید یوسفپور روز دوشنبه در نشست با نمایندگان سمنها، تشکلها و فعالان محیط زیست شاهرود در سالن هلال احمر این شهر افزود: منطقه توران برای این چهار توله یوزپلنگ قلمرو کوچکی محسوب میشود و امکان گسترش این مجموعه وجود ندارد. مجبور به خروج یوزپلنگها از این ایستگاه هستیم.
به گزارش ایرنا، منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان، یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.
تغییر اقلیم و تامین طعمه، ۲ مشکل عمده نگهداری از یوزها
وی با بیان اینکه تامین طعمه برای یوزپلنگ یکی از دغدغههای مهم حفاظت محیط زیست سمنان است، افزود: تامین طعمه و تغییر اقلیم به مشکلات نگهداری از این گونه نادر جانوری دامن زده است.
یوسفپور با اشاره به اینکه طی ۲۳ سال گذشته ۲۰۰ یوزپلنگ در زیستگاههای کشور وجود داشتند اما اکنون سرنوشت آنها معلوم نیست، افزود: براساس گزارش دوربینهای تلهای هماکنون این گونه جانور در حال انقراض با ۱۷ فرد در طبیعت و ۶ فرد در اسارت منطقه توران زیست دارند.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای موجود در حوزه محیط زیست شاهرود بینظیر است، اظهار کرد: این شهرستان دارای زیستگاه گونههای حیاتی جانوری و گیاهی بسیار مهمی است که توران، شاهوار و تپال در زمره آنها جای دارد.
کمبود نیرو عامل تعطیلی ۱۲ پاسگاه محیطبانی
وی با اشاره به اینکه ۱۲ پاسگاه محیطبانی در استان سمنان به دلیل کمبود نیرو تاکنون تعطیل شده است، ابراز کرد: توران دومین ذخیرگاه جهان با ۱۵ تا ۲۰ محیطبان در هر شیفت نگهداری و محافظت میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان به تعطیلی ۲ پاسگاه در پناهگاه حیات وحش خوش ییلاق شاهرود اشاره کرد و گفت: این منطقه وسیع تنها با پاسگاه محیطبانی سرچشمه حفاظت و نگهداری میشود.
رویکرد مردمی شاهرود در حفاظت محیط زیست الگوی کشور شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان ادامه داد: سال ۱۳۹۶ تلاش بینظیری برای حفظ و جلوگیری از تخریب جنگل ابر از سوی مردم، تشکلها و سازمانهای مردم نهاد و همچنین دوستداران طبیعت در شاهرود شکل گرفت که الگویی برای کشور شد.
یوسفپور با اشاره به اینکه رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در راستای پیشبرد اهداف، استفاده از ظرفیتهای مردمی است، گفت: همه امید این سازمان به همکاری مردم است چرا که با مشارکت مردم و تعقل جمعی میتوان به اهداف رسید.
وی همگرایی و تعامل با تشکلها و سمنها را در موضوع یوزپلنگ و جنگل ابر ضروری خواند و گفت: باید کنار هم ایستاد و برای رفع مشکلات این ۲ عرصه مطالبهگری کرد و مردم میتوانند در این راستا و حفظ محیط زیست نقش بسزایی داشته باشند.
به گزارش ایرنا، یکششم مساحت تحت مدیریت حفاظت محیط زیست کشور مربوط به سمنان است، این استان میزبان ۳۰ درصد از تنوع گیاهی و جانوری، مامنی برای زادآوری و تکثیر نسل گونههای ارزشمند حیات وحش است. مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲ و سه دهم میلیون هکتار و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصههای طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.
پارک ملی، آثار ملی و طبیعی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده، مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست به شمار میرود و استان سمنان به جز اثر ملی و طبیعی، از تنوع زیستی دیگر مناطق چهارگانه برخوردار است.
۲ و سه دهم میلیون هکتار مناطق حفاظت شده، ۲ پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران شاهرود، و ۲ ذخیره گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان قرار دارد و هم چنین استان سمنان منطقه های حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و منطقه شکارممنوع دارد.
استان سمنان سه پارک شامل پارک ملی کویر واقع در گرمسار، پارک ملی توران واقع در شاهرود و پارک ملی صیدوا در مهدیشهر، ۲ پناهگاه حیات وحش در خوش ییلاق و توران و ۲ منطقه حفاظت شده در پرور شهرستان مهدیشهر و توران در شاهرود، پنج منطقه شکارممنوع و ۲ پناهگاه حیات در خوشییلاق و توران شاهرود دارد.
چاه شیرین در جنوب سمنان، منطقه شکارممنوع خُنار مشترک بین گرمسار و سرخه، منطقه شکارممنوع طالو و شیربند در شمال شرق دامغان، منطقه سفیدکوه و آرسک در شمال غرب دامغان و منطقه شکارممنوع تپال در شمال غرب شاهرود، جزو پنج منطقه شکارممنوع در استان سمنان به شمار میروند.