به گزارش خبرنگار مهر، علیاکبر مهقانی، عصر دوشنبه در جلسهای با اصحاب رسانه با اشاره به سطح زیرکشت محصولات پاییزه در استان اظهار کرد: در سال زراعی جاری حدود ۴۲۸ هزار هکتار گندم، ۶۶ هزار و ۵۰۰ هکتار جو، ۴۳ هزار هکتار کلزا ،۶ هزار و ۱۵۰ هکتار سیبزمینی و هفت هزار و۸۲۰ هکتار چغندرقند در استان کشت شده است.
وی با بیان اینکه زمان بارندگی در کشتهای دیم استان بسیار حیاتی است، افزود: متأسفانه در آذر و دیماه شاهد کاهش شدید بارشها بودیم بهطوریکه در برخی نقاط استان حتی ۵ میلیمتر باران هم نبارید و در مناطق شمالی بیش از ۴۵ روز بارندگی مؤثری نداشتیم. این موضوع علاوه بر کاهش سبز شدن یکنواخت، منجر به تجمع شوری و نمک در سطح خاک شد که آسیب جدی به جوانهزنی وارد کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت آخرین برآوردها نشان میدهد که بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از گندمزارها و حدود ۴۰ هزار هکتار از مزارع جو در استان خسارت دیدهاند. در محصول کلزا بهدلیل کشت در اراضی جنوبی با رطوبت بهتر، خسارت کمتری داشتیم.
پیشبینی تولید و نگرانیها از مرحله حساس رشد
مهقانی با اشاره به پیشبینی تولیدات گفت: در سال جاری تولید ۹۰۰ هزار تن گندم، ۳۰ هزار تن جو، ۶۰ هزار تن کلزا، ۱۵۰ هزار تن سیبزمینی و بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار تن چغندرقند در استان پیشبینی میشود.
وی ادامه داد: این روزها بهدلیل بارندگیهای اخیر، رطوبت هوا و خاک افزایش یافته و سبزینگی گیاه بیشتر شده است. اما این شرایط اگر با افزایش دما همراه شود، میتواند محیط مناسبی برای رشد قارچها و بیماریها بهوجود آورد که در مرحله حساس داشت محصول، بسیار خطرناک است.
هشدار درباره شیوع بیماریهای قارچی و توصیه به سمپاشی هدفمند
مهقانی با هشدار جدی نسبت به احتمال شیوع بیماریهای قارچی گفت: مزارع استان مستعد بیماریهایی چون زنگ زرد، لکهبرگها و فوزاریوم خوشه هستند. کشاورزان باید با همکاری کارشناسان کلینیکهای گیاهپزشکی و نیروهای جهش تولید، مزارع خود را بهطور مرتب پایش کرده و در صورت لزوم، اقدام به سمپاشی هدفمند کنند.
وی ادامه داد: مرحله گلدهی گندم زمان بحرانی برای مبارزه با بیماریها است. تأکید ما این است که سموم مؤثر و دارای مجوز حفظ نباتات استفاده شود و کشاورزان از مصرف سموم غیراستاندارد خودداری کنند. همچنین تغذیه مناسب گیاه در این مرحله نباید فراموش شود.
نگرانی درباره فیتوفترا در سیبزمینی
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: در محصول سیبزمینی نیز بیماری فیتوفترا یکی از تهدیدهای اصلی است. تاکنون چند کارگاه آموزشی برای کشاورزان مناطق کشت سیبزمینی برگزار شده است و توصیه میکنیم در این مرحله حساس فقط از سموم مؤثر و تأیید شده استفاده شود.
وی افزود: ما در حساسترین مرحله تولید محصولات پاییزه هستیم. اگر در این مرحله خسارتی وارد شود، برخلاف ابتدای فصل، کشاورز هزینههای زیادی را از جمله برای بذر، آبیاری، کود، سم، سوخت و داشت متحمل شده و زیان آن بسیار سنگینتر است. از اینرو هشدار جدی میدهیم که هیچگونه غفلت در این مرحله جایز نیست.