کاهش بارش‌ها کمر گندم‌کاران بوشهری را شکست؛ لزوم جبران خسارت کشاورزان

خبرگزاری مهر دوشنبه 01 اردیبهشت 1404 - 18:01
بوشهر- کاهش بارش‌ها در پائیز و زمستان باعث شده ۹۵ درصد کشت دیم شهرستان بوشهر قابلیت برداشت نداشته باشد و در این شرایط، حمایت از کشاورزان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: آسمانِ بی‌رحمِ بوشهر، امسال بارانش را از گندم‌کاران دیم دریغ کرد. مزارع وسیع گندم که روزگاری با خوشه‌های طلایی، نویدبخشِ برکتی برای کشاورزان و سفره‌های مردم بودند، حالا به زمین‌های خشک و ترک‌خورده‌ای تبدیل شده‌اند که جز حسرت، چیزی برای دیدن ندارند.

قصه از پاییز آغاز شد. فصلی که باید با باران‌هایش، بذرهای گندم را در دل خاک بیدار می‌کرد و جانی دوباره به زمین می‌بخشید، اما خبری از باران نبود. زمستان هم آمد و رفت، با سرمایی سوزان و آسمانی بخیل. گندم‌ها که با هزار امید و آرزو از دل خاک سر برآورده بودند، تشنه ماندند و پژمرده شدند.

«حاج علی» یکی از کشاورزان دیم‌کار بوشهری است که سال‌هاست به کشت گندم مشغول است. چهره‌اش آفتاب‌سوخته و دستانش پینه‌بسته، گواه سال‌ها رنج و تلاش اوست. با صدایی گرفته می‌گوید: «امسال بدترین سال عمرم بود. تمام سرمایه‌ام را برای کشت گندم گذاشتم، اما همه‌اش بر باد رفت. نمی‌دانم سال بعد چه خاکی به سرم کنم.»

او ادامه می‌دهد: «دولت باید به داد ما کشاورزان برسد. اگر خسارت‌های ما را جبران نکنند، دیگر رمقی برای کشت و کار نداریم.»

تنها «حاج علی» نیست که این روزها حال و روز خوشی ندارد. بیشتر کشاورزان دیم‌کار بوشهری با چنین وضعیتی دست و پنجه نرم می‌کنند. مزارع‌شان خشکیده و امیدشان به یاس تبدیل شده است.

این وضعیت نه تنها زندگی کشاورزان را تحت تأثیر قرار داده، بلکه می‌تواند امنیت غذایی استان را نیز به خطر بیندازد. گندم، یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی مردم است و کاهش تولید آن می‌تواند منجر به افزایش قیمت و کمبود این محصول شود.

حال باید دید مسئولان چه تدابیری برای جبران خسارت‌های کشاورزان و حمایت از تولید گندم در استان بوشهر اتخاذ خواهند کرد. آیا مرهمی بر زخم‌های کشاورزان خواهند گذاشت و امیدی دوباره به دل‌هایشان خواهند بخشید؟ یا این‌که گندم‌کاران دیم بوشهری، سال‌های آینده را با حسرت و ناامیدی سپری خواهند کرد؟

لزوم حمایت از کشاورزان

کارشناس حوزه کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: کشت گندم به صورت دیم تابع میزان بارش‌ها و پراکنش بارش‌ها در طول سال به ویژه در پاییز و زمستان است.

غلامحسین طوسی اضافه کرد: در استان بوشهر که میانگین بارش سالانه پایین است، کاهش بارش‌ها در پاییز و زمستان خسارت‌های فراوانی را به کشاورزان دیم‌کار وارد می‌کند.

وی ادامه داد: در پاییز و زمستان شاهد کاهش بارش‌ها و فاصله بسیار زیاد بین بارندگی‌ها بودیم که خسارت‌های عمده و بزرگی را به کشاورزان دیم‌کار وارد کرد و بخش زیادی از این اراضی قابلیت برداشت گندم ندارند.

کارشناس حوزه کشاورزی تاکید کرد: در این شرایط انتظار می‌رود که حمایت‌های مناسبی از کشاورزان زیان‌دیده انجام شود و به مسائل و خسارت‌های وارد شده به آنها رسیدگی شود.

۹۵ درصد کشت دیم قابل برداشت نیست

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: نوسانات جوی و کاهش میزان بارندگی در سال زراعی جاری باعث شد تا در کشت دیم گندم شاهد کاهش چشمگیر عملکرد در سطح شهرستان باشیم.

سال پیش و امسال به دلیل کاهش بارندگی میزان برداشت از زمین‌های زیر کشت غلات کاهش بسیاری را شاهد بودیم محمود کیهان به تأثیر مستقیم خشکسالی بر میزان برداشت گندم اشاره کرد و ادامه داد: بر اساس اطلاعات سامانه پهنه بندی و بیمه فراگیر بوشهر، ۲۱ هزار هکتار از اراضی شهرستان بوشهر زیر کشت غلات رفت.

وی با اشاره به اینکه تنها ۴۰۰ تا ۵۰۰ هکتار از اراضی غلات دیم در این شهرستان قابلیت برداشت را داشته است افزود: شاهد عملکرد خوبی در سطح ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی آبی بوشهر هستیم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بوشهر افزود: ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار کشت در بخش مرکز خدمات کشاورزی چاهکوتاه داشتیم که از این تعداد در هزار و ۵۰۰ هکتار برداشتی بین ۲.۸ دهم تا سه تن در هکتار را شاهد بودیم.

وی با اشاره به اجرای کشت آبی با آبیاری تکمیلی در بخش دهستان انگالی خاطرنشان کرد: عملکرد در این سطح معمولاً کمتر است ولی انتظار می‌رود بین ۱.۷ تا ۱.۸ تن در هکتار را برداشت داشته باشیم.

کیهان ادامه داد: متأسفانه سال پیش و امسال به دلیل کاهش بارندگی میزان برداشت از زمین‌های زیر کشت غلات کاهش بسیاری را شاهد بودیم لذا امیدواریم سال زراعی آینده سال خوبی بعد از چند سال برای کشاورزان باشد.

جبران خسارت‌ها

وی افزود: با این حال کار خوبی که امسال دولت به طور گسترده انجام داده است، بحث بیمه فراگیر برای همه اراضی کشاورزی زیر کشت گندم است به این صورت که خود کشاورزان بدون اینکه هیچ گونه حق بیمه‌ای را پرداخت کنند، به شکل فراگیر و یک جا دولت این حق بیمه را متقبل شد و خسارتی که به کشاورزان متحمل شده با توجه به کارشناسی که صورت خواهد گرفت، به کشاورزان پرداخت خواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بوشهر خاطر نشان کرد: زمان پرداخت خسارت بستگی به هماهنگی صورت گرفته بین بیمه و کارشناسان جهاد کشاورزی دارد که پس از بازدید از اراضی و نهایتاً با برآوردی که انجام می‌شود و آنالیزی که مربوط به بیمه می‌باشد و آخر با هماهنگی بانک کشاورزی خسارت به کشاورزان پرداخت خواهد شد.

کیهان تصریح کرد: بالغ بر ۹۵ درصد کشت دیم شهرستان بوشهر از دست رفته است که این مهم در اغلب استان نیز وجود دارد ولی بستگی به اینکه نوع گندم کشت شده و کشت به موقعی که انجام داده شده خوش بینانه ما در ۱۵ هزار و ۵۰۰ هکتار شاید سطحی معادل ۵۰۰ هکتار را برداشت در دیم داشته باشیم.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.