ظریف: برخی در داخل کشورها چشمشان به دهان افرادی مثل دوگین است/مشکل اصلی ما در مورد روسیه عدم شناخت این کشور است

خبرآنلاین دوشنبه 01 اردیبهشت 1404 - 18:13
مشکل اصلی ما در مورد روسیه عدم شناخت نسبت به روسیه از یک طرف و عدم شناخت جهان از طرف دیگر است‌.

به گزارش خبرآنلاین، محمدجواد ظریف در نشست بررسی «روایت و تحلیل ایرانی از تاریخ تحولات روسیه» با رونمایی از کتاب «نومحافظه‌کاری عصر پوتین، ریشه‌ها و اندیشه‌ها»که در خبرآنلاین برگزار شد، اظهار داشت: 

«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه پیشین به عنوان دومین سخنران این نشست با گرامیداشت روز سعدی یک اردیبهشت گفت: روز سعدی، آموزگار انسانیت، را گرامی می‌داریم و همچنین باعث تاسف است که امروز شاهد درگذشت آزادمردترین پاپ تاریخ هستیم. پاپ‌ در گذشته از کشیش‌هایی بودند که همیشه در مکتب الهیات آزادی‌بخش فعال بودند و پس از آن نیز به همین روش عمل کردند. درگذشت ایشان را به مسیحیان کاتولیک و هم‌وطنان مسیحی تسلیت می‌گویم.

برخی توقعات ما از کنشگران بین‌المللی براساس تصورات غیرواقعی است

ما در ایران با یک مسئله مهم مواجهیم که فقط مختص ایران نیست، ولی متأسفانه در ایران هم این مسئله وجود دارد و آن شناخت است. مشکل شناخت و اشتباهات شناختی ریشه در بسیاری از تصمیم‌های غلط و توقعات نابجا دارد که ما امروز در بسیاری موارد شاهد آن هستیم. توقعاتی که از کنشگران بین‌المللی داریم، بر اساس تصورات غیرواقعی است که هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد و همین تصورات غیرواقع‌بینانه باعث عشق و نفرت‌هایی می‌شود که خیلی زود به همدیگر تبدیل می‌شوند. دوستان ما که بسیار طرفدار روسیه هستند، با یک حرکت از سوی همسایگان روس ما به ضدروس تبدیل می‌شوند و این بیشتر به خاطر عدم شناخت است که به نظر من بسیار قابل توجه بوده و باید به آن توجه داشت.

روابط ایران با روسیه باید راهبردی باشد

وزیر خارجه پیشین خاطرنشان کرد: نکته دیگر اینکه روسیه همسایه ما بوده و هست و خواهد بود و این یک واقعیت است که ما باید بر اساس یک شناخت واقع‌بینانه از روسیه با این کشور تعامل کنیم. نکته سوم اینکه هرچه روابط ما با غرب بهتر شود یا بدتر، روابط‌مان با روسیه به عنوان یک همسایه باید یک روابط راهبردی باشد. عشق و نفرت‌های احساسی که ناشی از ضعف شناختی هستند نباید وارد این معادله واقعی روابط همسایگی و واقعیت جهانی شوند.

ظریف ادامه داد: ما نیازمند روابط خوب با همه همسایگان‌مان هستیم و روسیه به عنوان یک همسایه قدرتمند، حالا از دید بعضی‌ها قدرت منطقه‌ای و از دید بعضی‌ها قدرت جهانی، یک شریک راهبردی برای ایران است. ولی این شراکت راهبردی باید بر اساس چشمان باز باشد و با شناخت دقیق از روسیه شکل گیرد.

سیاست خارجی باید بر اساس شناخت‌های واقع‌بینانه‌ پیگیری شود

این استاد دانشگاه با اشاره به کتاب منتشر شده از مهدی سنایی گفت: آقای دکتر سنایی دو ویژگی خاص دارند: یک اینکه محقق بسیار دانشمند در حوزه روس شناسی هستند و دیگری اینکه محقق روابط بین‌الملل هستند. نگرش‌های معقولی در مورد روابط بین‌الملل دارند و واقعاً هم روس شناس هستند؛ یعنی روسیه را هم از نگاه آکادمیک خوب می‌شناسند و هم از نگاه مشاهدات میدانی. در حال حاضر هم روسیه و هم کشورهای مشترک‌المنافع را به خوبی شناخته‌اند و این مزیتی است که باعث مشخص شدن دومین ویژگی ایشان شده است.

ظریف در ادامه گفت: من با احترام به همه سفرای جمهوری اسلامی ایران، به ویژه سفرای ایران در روسیه که افراد بسیار مهمی بودند، از جمله مرحوم آقای خلعتبری، که یکی از روس‌شناسان برجسته ایرانی بود و بعدها وزیر خارجه شد، می‌خواهم بگویم که آقای دکتر سنایی موفق‌ترین سفیر ایران در روسیه بودند. من این سعادت را داشتم که از هشت سال وزارت خود، شش سال ایشان سفیر ایران در روسیه بودند. این موضوع نشان‌دهنده آن است که عمل دیپلماتیک ایشان همراه با یک شناخت واقع‌بینانه از روسیه بوده است. اگر ما روابط‌مان را بر اساس چنین شناخت‌های واقع‌بینانه‌ای بنا کنیم، آنگاه می‌توانیم بسیار امیدوار باشیم که به نتایج مثبت دست یابیم و ایشان این موضوع را به وضوح برای ما نشان دادند.

روسیه در دوره ای تقریباً تمام مسیر را برای غربی شدن پیمود

این تحلیل گر روابط بین الملل در ادامه خاطرنشان کرد: واقعیتی که برای همه ما ملموس است در روابط بین‌المللی این است که روسیه در دوران پساجنگ سرد حداقل دو دوره متمایز را دنبال کرده است. بازگشت روسیه به ملی‌گرایی روسی یا محافظه‌کاری روسیه، علاوه بر دلایل تاریخی، در واقع یک بازخورد به نوع برخورد غرب با روسیه است. یعنی اینکه روسیه در دوره یلتسین تقریباً تمام مسیر را برای غربی شدن پیمود و با یک واکنش بسیار نامناسب از سوی غرب مواجه شد. این شاید پایه سیاسی این بازگشت عقیدتی به نومحافظه‌کاری روسیه باشد که در آقای پوتین مشاهده می‌شود. ایشان این را به عنوان بازگشت به محافظه‌کاری می‌نامند تا با نئوکان‌های آمریکایی یکی نشود. در این حرکت، مبانی قابل توجهی نیز وجود دارد.

مشکل اصلی ما در مورد روسیه عدم شناخت این کشور است

مشکل اصلی ما در مورد روسیه عدم شناخت نسبت به روسیه از یک طرف و عدم شناخت جهان از طرف دیگر است‌.

ظریف خاطرنشان کرد: ما بر اساس تصورات خود از روسیه توقع داریم همان‌گونه که ما توقع داریم رفتار کند آن وقت وقتی روس‌ها در جنگ کمک عراق می‌کنند و... به ما برمی‌خورد چون بر مبنای تصوری روابطمان را شکل داده‌ایم که الان جایی در مناسبات بین‌المللی ندارد. الان دیگر جهان جهان اتحادها نیست. بر مبنای اندیشه دوگین نیست که دوستدارانی هم در ایران دارد.

ظریف با اشاره به سرعت تحولات بین الملل با تاکید بر اینکه ما نباید از برخوردهای روسیه شگفت‌زده شویم، چون روابط در جامعه جهانی بر اساس منافع است ما هم باید همینطور رفتار کنیم گفت: ما در روابط بین‌الملل بد و خوب نداریم. اگر ما همان قدر که به روسیه وابسته بودیم به غرب هم وابسته بودیم او هم همان‌گونه رفتار می‌کرد.

ظریف گفت:  وابستگی یعنی روابط تک‌برداری با هرجایی باشد نتیجه این می‌شود که طرف فکر می‌کند شما انتخاب دیگری جز او ندارید و او می‌رود با طرفی که انتخاب‌های متعددی دارد.غرب‌پرست بودن و شرق پرست بودن ناشی از جهل و تصویری کاریکاتوری از رهبری کشورهاست ناشی از نگاه دوگینی است.

ما باید این واقعیت را ببینیم تا بتوانیم بر اساس آن روابطمان را مدیریت کنیم اگر این را نفهمیم روابط با ما را دیگران مدیریت می‌کنند.

اهمیت کتاب آقای سنایی و شخص ایشان به عنوان کسی که روسیه را خوب‌ می‌شناسد این است که ما شناخت درست نداریم و بر مبنای آن شناخت رفتار می‌کنیم.

 تو نیکی می‌کن و در دجله انداز فقط در مورد خدا درست است. نباید انتطار داشته باشیم که چون در رابطه با اوکراین به روسیه کمک کردیم آن‌ها باید در مورد اسرائیل به ما کمک کنند.

مشروح این نشست را در لینک زیر بخوانید:
ظریف: رابطه ایران با روسیه باید راهبردی باشد/ سنایی: اندیشه سیاسی روسیه با ایران قرابت دارد/ متقی: تیم یک نفره ظریف را باید به مذاکره می فرستادند

315 315

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.