بهرنگ شادرو، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بازار سهام پرداخت و گفت: در معاملات امروز، ارزش کل معاملات بازار سرمایه از ۲۰هزار میلیاردتومان عبور کرد؛ با اینحال حدود ۵ تا ۶هزار میلیاردتومان از سفارشها نیز در صف خرید باقیماند، اما برای درک بهتر از قدرت واقعی نقدینگی فعلی، لازم است نگاهی مقایسهای داشته باشیم: در تابستان ۹۹، ارزش معاملات روزانه حدود ۲۵همت با نرخ دلار 20هزارتومانی بود. اگر بخواهیم این عدد را با ارزشریالی امروز تطبیق دهیم، معادل دلاری آن رقمی در حدود ۸۰هزارمیلیاردتومان خواهد بود، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که با وجود رشد اخیر، همچنان فاصله قابلتوجهی تا اوج تاریخی بازار باقیمانده و بخش زیادی از سرمایهها هنوز وارد جریان اصلی بازار نشدهاند. یکی از دلایل این موضوع، انتظار سرمایهگذاران برای نتایج نهایی مذاکرات است. مشخصا میتوان دید که اخبار مثبت در این حوزه منجر به بهبود چشمگیر جو روانی بازار و رشد قابلتوجه شاخصها شده؛ بهویژه پس از نزول قابلتوجهی که در دو ماه پایانی سالگذشته بسیاری از نمادها تجربه کردند. در آن دوره، فضای کلی بازار متاثر از بدبینی بود، اما اکنون با چرخش ورق و انتشار اخبار مثبت، بازار وارد فازمثبتی شد.
وی افزود: در همین راستا، کاهش نرخ دلار که در هفتههای اخیر حدود ۲۵ تا ۳۰درصد افت داشته، به کاهش انتظارات تورمی و در نتیجه افت قیمت طلا منجر شده و بخشی از نقدینگی را به سمت بازار سهام سوق دادهاست. این رونق عمدتا در نمادهایی دیده میشود که از گذشته بهعنوان سهمهایریالی شناخته میشدند، نظیر گروه بانکی و خودرویی. بازار در حالحاضر چشمانداز دلار را با توجه به خوشبینی مذاکرات، نه لزوما نزولی، بلکه حداقل ثابت میبیند، بااینحال باید توجه داشت که ادامه این روند وابسته به انتشار اخبار جدید و میزان انطباق آن با انتظارات فعالان بازار است. اگر اخبار مطابق با انتظار پیشرود، روند فعلی میتواند ادامهدار باشد، هرچند ممکن است از شدت آن کاسته شود، اما اگر اخبار برخلاف انتظار باشند، ممکن است بازار سهام با واکنشی معکوس مواجه شود.
وی افزود: در مجموع، دادهها نشان میدهد؛ بازار سرمایه از منظر دلاری همچنان در سطوح پایینی قرار دارد، نسبت به یک سالگذشته در همین موقع، حدود ۱۰درصد پایینتر است، نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۲ حدود ۳۰درصد و نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۱ نزدیک به ۴۵درصد افت را تجربه کردهاست. این به آن معناست که ارزش دلاری بازار باید تقریبا دوبرابر شود تا به سطح اردیبهشت ۱۴۰۱ بازگردد، در نتیجه اگر فضای کلی سیاسی و اقتصادی کشور بهویژه در حوزه مذاکرات، همراهی کند، بازار پتانسیل رشد چشمگیری دارد. میتوان گفت؛ اگر شرایط مساعد باقیبماند، این تنها آغاز ماجراست.
حجت سرهنگی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بازار سهام پرداخت و گفت: در نخستین روز اردیبهشت، بازار سهام عملکردی درخشان داشت. شاخصکل بورس با رشد ۶۰هزارواحدی، معادل ۲درصد افزایشیافت و از مرز ۳میلیون و ۱۳۷هزار واحد عبور کرد. شاخص هموزن نیز رشدی مشابه داشت و با افزایش ۱۷هزارواحدی، به سطح ۸۹۶هزار واحد رسید. این همراستایی رشد دو شاخص، نشانهای مثبت از توجه بازار به کلیت سهمها و ورود نقدینگی به طیف گستردهای از صنایع است. امروز بیش از
2000 میلیاردتومان پول حقیقی وارد بازار شد که رقم قابلتوجهی نسبت به روزهای گذشته بهشمار میرود. با وجود فشار عرضه در پایان بازار، معاملات خرد همچنان بالا بود و صفهای خرید بهطور گستردهای در ابتدای بازار تشکیل شد. وی به 4عاملی که باعث خوشبینی و رشد در بازار سهام منجر شدهاست اشاره کرد: خوشبینی به مذاکرات سیاسی، کاهش ریسک سیستماتیک، بهبود انتظارات سرمایهگذاران و افزایش ارزش فعلی شرکتها(P/V) از مهمترین آثار این تحولات بهشمار میرود، همچنین با برداشتهشدن احتمالی تحریمها، شرکتها فرصتهای بیشتری برای فروش محصولات و بهبود حاشیه سود خواهند داشت. سرهنگی در ادامه گفت: اگرچه در روزهای اخیر شاهد افت نسبی نرخ دلار بودیم، اما این کاهش پایدار نخواهد بود، چراکه کسریبودجه دولت، ناترازی انرژی و افزایش تقاضا برای ارز در صورت رونق اقتصادی، احتمال کاهش بیشتر نرخ ارز را محدود میکند. کارشناس بازار سرمایه به پیشبینی بازار پرداخت و گفت: با تکیه بر بنیاد قوی بسیاری از شرکتها، گزارشهای مثبت مالی و P/Eهای جذاب، پیشبینی میشود شاخصکل در میانمدت بتواند تا محدوده 3.7 تا ۴میلیون واحد رشد کند.