بیل گیتس، هوش مصنوعی را به مثابه راهکاری اساسی برای چالش جهانی کمبود پزشک و معلم میداند. او در یک پادکست گفت که هوش مصنوعی قادر است این خلاءهای حیاتی را پر کند، در حالیکه شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی سلامت، تاکنون میلیاردها دلار سرمایه به منظور تحول در این صنعت جذب کردهاند.
به گزارش دیجینوی، بیل گیتس معتقد است که ما در آستانه یک تحول بزرگ هوش مصنوعی برای معضل کمبود پزشکان، پرستاران و معلمان در سرتاسر جهان قرار گرفتهایم. او در پادکست People by WTF گفت که وقتی ابزارهای هوش مصنوعی به سطح مطلوبی از هوشمندی دست یابند، نقشهایی را ایفا خواهند کرد که انسانها به سادگی از عهده آنها برنخواهند آمد.
به گفته او، کشورهایی مانند هند و بسیاری از نقاط قاره آفریقا در حال حاضر با کمبود شدید متخصصان پزشکی دست و پنجه نرم میکنند و حتی آمریکا نیز طبق تخمینهای انجام شده، با کمبود بالغ بر ۸۶۰۰۰ پزشک تا سال ۲۰۳۶ روبرو خواهد بود.
استارتاپهای فعال در زمینه هوش مصنوعی، چشماندازهای بسیار گستردهای را در حوزه بهداشت و درمان تشخیص دادهاند و به همین دلیل، مبالغ هنگفتی بالغ بر میلیاردها دلار سرمایه جذب کردهاند. شرکتهایی نظیر Suki, Zephyr AI و Tennr توانستهاند سرمایههای قابل توجهی را به منظور خودکارسازی صورتحساب، ثبت یادداشتهای مربوط به بیماران، ارتقای دقت در تشخیص بیماریها و حتی شناسایی افراد واجد شرایط برای روشهای درمانی نوین تامین کنند.
بر اساس برآوردهای شرکت مشاورهای مککینزی، هوش مصنوعی مولد به تنهایی این قابلیت را دارد که بهرهوری را در بخش درمان و صنایع دارویی به حدود ۳۷۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
مدارس نیز با چالشهای مشابهی دست و پنجه نرم میکنند. طبق آمارها، در سال گذشته میلادی ۸۶ درصد از مدارس دولتی در مقاطع ابتدایی و متوسطه (K-12) ایالات متحده با مشکلاتی در تأمین معلم مواجه بودهاند و نزدیک به نیمی از این مدارس با کمبود کادر آموزشی اداره میشوند. اخیرا در لندن، یک مدرسه متوسطه به صورت آزمایشی از مدل ChatGPT برای کمک کردن به دانشآموزان در راستای آمادگی برای امتحانات بهره برد.
با این حال، دیدگاه گیتس صرفاً به مشاغل اداری محدود نمیشود. او بر این باور است که رباتهای هوشمند به زودی جایگزین نیروی انسانی در انجام وظایف فیزیکی خواهند شد، کارهایی که زمانی تصور میشد فقط انسانها قادر به انجام آن هستند. شرکتهایی مانند انویدیا در حال حاضر سرمایهگذاریهای هنگفتی در زمینه ساخت رباتهای انساننما انجام میدهند.
تمامی این تحولات میتواند نگرش ما به مفهوم شغل را دستخوش تغییرات اساسی کند و احتمالاً منجر به کاهش ساعات کاری و همچنین بازنشستگی زودتر از موعد شود. گیتس با تأکید بر این موضوع گفت: «این وضعیت ما را ملزم خواهد کرد تا در مورد چگونگی گذراندن اوقات خود بازاندیشی کنیم.» او با اشاره به اینکه پس از نزدیک به هفتاد سال زندگی در دنیایی که همواره با کمبود منابع مواجه بوده است، پذیرش این تغییرات به آسانی صورت نخواهد گرفت.
گیتس به جان مینارد کینز اقتصاددان برجسته اشاره کرد که در سال ۱۹۳۰ پیشبینی کرده بود پیشرفتهای فناورانه در نهایت ساعات کار هفتگی ما را به تنها پانزده ساعت کاهش خواهد داد. خود گیتس نیز همچنان مشغول کار و تلاش است. او به شوخی گفت: «من نیازی به کار کردن ندارم. این انتخاب من بوده، چونکه برایم لذتبخش است.»