گروه سیاست - لغو فستیوال کوچه در بوشهر و پیگیریهای بعدی برای برگزاری آن، جنجال آفرین شده است. چرا لغو مراسمها و کنسرتهای مجوزدار موسیقی، اهالی فرهنگ و هنر را حسابی کلافه کرده است. هنرمندان تکلیفشان روشن نیست که اگر مجوزهای لازم برای برگزاری کنسرت را بگیریم، در ادامه مسیر کارمان با اخلال مواجه میشود یا خیر. از سوی دیگر تصمیمگیریهای دوگانه عملا حوزه هنری را با ناهماهنگی روبهرو کرده است.
جواد آرینمنش، فعال و تحلیلگر سیاسی درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «مسئله ناهماهنگی و اختلافنظر در حوزههای فرهنگی و هنری و به ویژه موسیقی از همان سالهای ابتدایی انقلاب بوده است و همچنان ادامه داد. مدیریت چندگانه در عرصه فرهنگ، یکی از چالشهای اساسی این حوزه به شمار میرود. در سالهای گذشته، برای ایجاد هماهنگی میان نهادهای متولی فرهنگ و هنر در سراسر کشور، شوراهایی تحت عنوان شورای فرهنگ عمومی تشکیل شد. هدف اصلی این شوراها، ایجاد هماهنگی و جلوگیری از تعارض در تصمیمگیریها بوده است. در این شوراها، امامان جمعه مراکز استانها، سازمان تبلیغات اسلامی، ادارات کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، استانداریها و دیگر نهادهای ذیربط حضور دارند تا از بروز اختلاف سلیقه و برخوردهای سلیقهای جلوگیری شود. با این حال، متأسفانه این شوراها در استانها کارآمدی لازم را نداشته و عملا غیرفعال شدهاند. در حوزه موسیقی، در دوران ریاستجمهوری آقای رئیسی، سندی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید که یکی از اهداف اصلی آن توسعه هنر و رفع موانع موجود بر سر راه فعالیتهای فرهنگی و هنری بود. با این حال، این سند نیز مانند بسیاری دیگر از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، اجرایی نشد و همچنان معطل مانده است. در صورت اجرای این مصوبه، میشد انتظار داشت که بخشی از مشکلات کنونی از بین میرفت».
او ادامه داد: «من خودم به مدت هفت سال مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان بزرگ بودم. در آن دوران اجازه نمیدادم افراد و نهادهای مختلف در امور فرهنگی مداخله کنند. به عنوان نمونه، هنگام اکران فیلم آدمبرفی، گروههایی از انصار حزبالله و سایر گروههای فشار، مقابل اداره کل ارشاد مشهد تجمع کردند تا از اکران این فیلم جلوگیری کنند، اما من جلوی آنها ایستادم و گفتم وقتی پروانه ساخت و نمایش برای سراسر کشور صادر شده، دیگر جای تصمیمگیری سلیقهای نیست. اگر هر نهادی بخواهد به صورت مستقل تصمیم بگیرد، گروههای فشار فعال شوند و اگر دستگاههای امنیتی و انتظامی با این رفتارها مقابله نکنند، تصمیمگیریها دچار اخلال خواهد شد».
این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «فعالیتهای فرهنگی و هنری باید منطبق با معیارها و ضوابط باشد. در تهران، شوراهایی زیر نظر وزارت ارشاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئول چنین بررسیهایی هستند و در استانها نیز با همین سازوکار عمل میشود. اما زمانی که مجوزها صادر میشود، باید از اجرای فعالیتهای دارای مجوز حمایت شود و با عوامل ایجاد مانع برخورد گردد. دستگاههای اجرایی، استانداران و فرمانداران وظیفه دارند که از این فعالیتها حمایت کنند».
آرینمنش در پایان گفت: «به نظر من، قانون همهچیز را روشن کرده است. شوراهایی در استانها تشکیل شدهاند و وزارت ارشاد باید از اقتدار کافی برای مقابله با مخلان برنامههای فرهنگی برخوردار باشد و با قدرت ورود کند. همچنین استانداران و فرمانداران نیز مسئولیت دارند که از اجرای صحیح برنامههای فرهنگی حمایت کنند و مانع بروز مداخلات غیرقانونی شوند».