ابراز خودکشی، نوعی فریاد برای کمک خواستن

فرارو سه شنبه 02 اردیبهشت 1404 - 13:52
«هنگامی که افراد به صفحات مجازی پناه می‌برند، مادامی که افکار خودکشی به سراغ آنها می‌آید، این افکار را با مخاطبان خود که خود را به نوعی با آنها در ارتباط می‌بینند، افکار خود را به اشتراک می‌گذارند. وظیفه تمام افراد جامعه در مواجهه با خودکشی مهم است؛ به نحوی که هر موضوعی در ارتباط با خودکشی چه برای دیگران و چه برای خودمان می‌بایست جدی گرفته شود.»

سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت در واکنش به انتشار افکار خودکشی در شبکه‌های اجتماعی، با بیان اینکه وظیفه تمام افراد جامعه در مواجهه با این موضوع مهم است، اظهار کرد: هر موضوعی در ارتباط با خودکشی چه برای دیگران و چه برای خودمان می‌بایست جدی گرفته شود. 

به گزارش ایسنا، محمدرضا شالبافان، درباره ابراز و ترویج افکار خودکشی برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی اظهار کرد: به طور حتم، انتشار افکار خودکشی توسط افراد مختلف به ویژه افراد مشهور و سلبریتی‌ها ممکن است منجر به افزایش افکار خودکشی در جامعه به ویژه در سنین پایین مانند نوجوانان و کودکان شود. مراقبت از کودکان و نوجوانان در مواجهه با افکار خودکشی در شبکه‌های اجتماعی یک موضوع مهم و جدی است و می‌بایست در کانون توجه خانواده‌ها قرار گیرد. 

وی درباره تغییرات ارتباطات برخی افراد در دنیای مدرن تصریح کرد: دنیای مدرن، دنیایی است که احتمال تغییر روابط افراد وجود دارد؛ به نحوی که روابط سنتی فرد به فرد بسیاری از افراد در آن کاهش می‌یابد و آنطور که می‌بایست دوستان صمیمی و نزدیک ندارند. به همین دلیل، به صفحات مجازی با مخاطبانی که هرگز آن‌ها را ندیده‌اند، پناه می‌برند و با آن‌ها مکالمه می‌کنند. 

ضرورت توجه به افکار خودکشی در شبکه‌های اجتماعی

سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: هنگامی که افراد به صفحات مجازی پناه می‌برند، مادامی که افکار خودکشی به سراغ آن‌ها می‌آید، این افکار را با مخاطبان خود که خود را به نوعی با آن‌ها در ارتباط می‌بینند، افکار خود را به اشتراک می‌گذارند. 

شالبافان درباره مواجهه با افکار خودکشی در شبکه‌های اجتماعی گفت: وظیفه تمام افراد جامعه در مواجهه با خودکشی مهم است؛ به نحوی که هر موضوعی در ارتباط با خودکشی چه برای دیگران و چه برای خودمان می‌بایست جدی گرفته شود. 

تماس با مجموعه‌های ذی‌صلاح در صورت مواجهه

وی درباره ابراز خودکشی در شبکه‌های اجتماعی توضیح داد: برخی افراد به صراحت اعلام می‌کنند که قصد خودکشی دارند و گاهی اوقات زمان و مکان آن را اعلام می‌کنند. هنگامی که با چنین مسائلی و شرایطی مواجه می‌شویم، اطلاع‌رسانی به مراجع ذی‌صلاح مانند اورژانس اجتماعی و حتی پلیس ضروری است؛ چراکه تا حد امکان به شرط «در دسترس بودن فرد» و «داشتن زمان مناسب» از تصمیم فرد جلوگیری می‌شود. 

سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه مواجهه با ابراز خودکشی همیشه یکسان نیست، اظهار کرد: گاهی‌اوقات، شرایط متفاوت است؛ فرد درباره مکان و زمان خودکشی سخن نمی‌گوید اما به طور کلی حرف‌هایی که رنگ و بوی خودکشی دارد به زبان می‌آورد یا از راه‌های به پایان دادن زندگی سخن می‌گوید. 

وضعیت فعالیت هاتلاین‌ها در کشور

شالبافان ادامه داد: در چنین شرایطی، دوستان، آشنایان و مخاطبان این فرد باز هم وظیفه دارند که با او ارتباط برقرار کنند و همچنین بگویند که می‌توانند به او کمک کنند. دوستان، آشنایان و مخاطبان او می‌بایست با یک درمانگر مانند روانشناس یا روان‌پزشک یا مراکزی که خدمات از این دست را ارائه می‌دهند تماس برقرار کنند و فرد را به آن‌ها ارجاع دهند. 

وی با بیان اینکه گاهی اوقات امکان مراجعه حضوری وجود ندارد، توضیح داد: هاتلاین‌ها و خطوط بحران در سطح کشور به خوبی پوشش داده می‌شود و مراکز مربوطه پاسخگوی افراد هستند. پیگیری افرادی که به خودکشی می‌اندیشند بسیار اهمیت دارد، چرا که پیگیری‌ها سبب می‌شود افراد از تصمیم خود منصرف شوند. اگر افرادی که به خودکشی می‌اندیشند نسبت به تصمیم خود اقدام کنند خطر این اقدام برای بار بعدی در آن‌ها شناسایی شده و مداخلات لازم برای آن‌ها ارائه می‌شود. 

شالبافان با بیان اینکه افکار خودکشی می‌بایست به صورت جدی در کانون توجه قرار گیرد، خاطرنشان کرد: جامعه ایرانی باور دارد که صحبت کردن در ارتباط با خودکشی خوب نیست و گفته می‌شود که نباید در ارتباط با این موضوع سخن به زبان آورد و همچنین نباید اجازه داد که دیگران در ارتباط با این موضوع سخن بگویند. نتایج برخی مطالعات جهانی بیانگر این است اگر افراد در خصوص افکار خودکشی خود سخن نگویند این احتمال وجود دارد که بعداً به کار منجر به مرگ اقدام کنند. همچنین نتایج این مطالعات بیانگر این است اگر افرادی درباره افکار خودکشی سخن بگویند این فرصت را در اختیار خود و دیگران قرار می‌دهند که به آن‌ها کمک کنند. 

ابراز خودکشی، نوعی فریاد برای کمک‌خواستن

وی گفت: تقریبا تمام افرادی که افکار خود را قبل از اقدام به خودکشی ابراز می‌کنند، به نوعی این موضوع را برای کمک خواستن فریاد می‌زنند. اگر این فرصت را غنیمت شماریم، می‌توانیم از بسیاری از خودکشی‌ها جلوگیری کنیم. اگر به این موضوع توجه نکنیم و افراد را به سکوت فرا خوانیم، ممکن است شاهد مرگ بیشتری باشیم.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.