هزینه و فایده نیروگاه اتمی برق بوشهر از نظر رئیس سازمان انرژی اتمی

صدا و سیما سه شنبه 02 اردیبهشت 1404 - 14:31
محمد اسلامی، در بازدید از ستاد فرماندهی کل سپاه از هزینه و فایده ساخت و راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر گفت.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، به مناسبت سالروز تأسیس سپاه در مراسمی که در ستاد فرماندهی کل سپاه پاسداران، با حضور حجت‌الاسلام دکتر عبدالله حاج صادقی، نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران، فرماندهان و کارکنان ستاد فرماندهی سپاه پاسداران و ارتباط بر خط با سپاه‌های استانی برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و امام راحل و مسئلت توفیق الهی برای خدمتگزاری، با اشاره به نقش محوری نگاه ژرف و حکیمانه مقام معظم رهبری در شکل‌گیری ظرفیت‌های کشور عنوان کرد: از فردای پیروزی انقلاب اسلامی، این نگاه راهبردی بوده که عامل اصلی ایجاد ظرفیت‌هایی شده است و برای کشور افتخار، عزت، آبرو و اقتدار به ارمغان آورده و این یک حقیقت انکارناپذیر و بنیادین است.

وی با اشاره به موقعیت بی‌نظیر ژئوپلیتیک ایران که همواره آن را در معرض طمع‌ورزی قدرت‌ها قرار داده است، گفت: نگاه حکیمانه رهبر معظم انقلاب، عزت‌آفرینی برای ملت و کشور ایران را رقم خواهد زد و راهبردی برای مقابله با این طمع‌ورزی‌ها بوده است.

صلح جهانی؛ بهانه و ابزار زورگویی نظام سلطه
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه به تشریح منطق حاکم بر نظام سلطه پرداخت و بیان کرد: آنچه در ادبیات این نظام تحت عنوان «صلح و امنیت جهانی» مطرح می‌شود، در عمل چیزی جز ابزاری برای زورگویی، غارتگری و تحمیل سیاست‌های سلطه‌گرانه بر شئون ملت‌ها نیست.

وی با تصریح بر اینکه نظام سلطه برای پیشبرد اهداف خود هیچ محدودیت اخلاقی و قانونی از جمله ارتکاب قتل، غارت و جنایت را به رسمیت نمی‌شناسد، اظهار کرد: حمله پیش‌دستانه و پیش‌داورانه، مبتنی بر احساس خطر برای منافع خودشان، یکی از راهبردهای کلیدی آن‌ها است و شعار «پیشتازی برای پیشوایی» که لازمه آن دستیابی به برتری در علوم و فنون پیشرفته و اعمال فرمانروایی است، اساس عملکرد آن‌ها را تشکیل می‌دهد.

اسلامی با تاکید بر اینکه ایران به دلیل داشتن آرمان‌های استقلال‌طلبانه، ایدئولوژی الهام‌بخش، رهبری مقتدر، مردم مقاوم، منابع غنی و موقعیت استراتژیک، از منظر نظام سلطه یک تهدید جدی تلقی می‌شود، عنوان کرد: از همین رو، راهبرد اصلی این نظام علیه ایران، اعمال فشار حداکثری از بیرون از طریق تحریم‌های فلج‌کننده با هدف ناتوان‌سازی، به‌ویژه در بخش‌های کلیدی دفاعی و هسته‌ای و همزمان، تلاش برای ایجاد و گسترش نارضایتی و بی‌ثباتی از درون با هدف نهایی فروپاشی اجتماعی و سیاسی است.

وی افزود: نظام سلطه برای توجیه اقدامات و پیشبرد برنامه‌های خود، نیازمند وجود بحران و چالش است و اگر بحرانی وجود نداشته باشد، آن را خلق می‌کند؛ شکل‌گیری گروه‌های تروریستی و معارض در مناطق مختلف جهان، عمدتاً زائیده و پرورده همین تفکر است و بودجه‌های هنگفتی صرف زنده نگه‌داشتن این کانون‌های تنش می‌شود.

معاون رییس‌جمهور با اشاره به اسناد راهبردی منتشر شده توسط خود نظام سلطه، گفت: انتشار اسنادی مانند سند امنیت ملی ۲۰۲۵ آمریکا، استنادی بر این رویکرد محاسبه‌شده و خصمانه است.

ایران قوی‌تر از گذشته در مسیر پیشرفت گام برمی‌دارد
وی با اشاره به نمونه‌های تاریخی از تلاش‌های ناکام نظام سلطه علیه ایران از جمله اعلام جنگ اقتصادی تمام‌عیار در سال ۹۶ و پیش‌بینی فروپاشی نظام در مدت کوتاه سه ماه پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، گفت: آن‌ها با تکیه ‌بر همین مفروضات و تحلیل‌های غلط، سناریوهای خود را پیش بردند، اما به لطف الهی، هدایت‌های داهیانه مقام معظم رهبری و ایستادگی بی‌نظیر ملت ایران، کشور نه‌تنها مقاومت کرد، بلکه توانست قوی‌تر از گذشته در مسیر پیشرفت گام بردارد.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر پیشرفت‌های شگرف کشور در عرصه‌های گوناگون، به‌ویژه در بخش‌های دفاعی و هسته‌ای، تصریح کرد: در سال‌های اخیر، هم بنیه دفاعی و توانمندی قوای مسلح و هم صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای کشور، رشدهای بسیار ارزشمند، جهشی و تاثیرگذاری داشته‌اند، به‌نحوی‌که حتی دشمنان نیز ناچار به اعتراف به این موارد شده‌اند.

ایران به چرخه کامل استخراج، تولید و فرآوری هسته‌ای دست یافته است
وی با تاکید بر اهمیت راهبردی دستیابی به چرخه کامل سوخت هسته‌ای به‌عنوان یکی از ارکان اصلی قدرت و استقلال یک کشور در عرصه فناوری‌های نوین، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران امروز مفتخر است که به این چرخه کامل از اکتشاف و استخراج در معدن گرفته تا فرآوری، غنی‌سازی و تولید سوخت نهایی، تماماً با اتکا به ظرفیت‌های بومی و به‌صورت انحصاری در داخل کشور دست یافته است. این در حالی است که در نظام بین‌الملل، بسیاری از کشورها در این زمینه به یکدیگر وابسته بوده و تحت کنترل‌ها و محدودیت‌های شدید قدرت‌های بزرگ قرار دارند.

اسلامی کسب توانمندی در طراحی و ساخت راکتورهای تحقیقاتی و قدرت و استفاده از سوخت هسته‌ای برای مصارف متنوع صلح‌آمیز، اعم از تولید انرژی و کاربردهای غیرانرژی مانند تولید رادیوداروها و استفاده از پرتوها در پزشکی، صنعت و کشاورزی را از دیگر دستاوردهای کلیدی و نشانه‌های تکمیل این چرخه قدرت‌ساز ملی برشمرد.

وی با اشاره به قوانین محدودکننده‌ای چون قانون ۱۹۵۶ کنگره آمریکا و قراردادهای موسوم به ۱۲۳ که با هدف کنترل و ایجاد وابستگی در سایر کشورها طراحی شده‌اند و حتی در مواردی کشور صاحب فناوری را در قرارداد «مستأجر» سرزمین خود می‌نامند، تصریح کرد: ایران با اتکا به توان داخلی و اراده ملی، توانسته است این موانع و محدودیت‌های تحمیلی را پشت سر بگذارد و مسیر استقلال فناورانه خود را بپیماید.

پروژه دارخوین؛ نماد اراده ملی در برابر فشارهای خارجی
محمد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود پروژه نیروگاه اتمی دارخوین را به‌عنوان نمادی از اراده ملی برای غلبه بر محدودیت‌ها معرفی کرد و گفت: این پروژه که پیش از انقلاب توسط فرانسوی‌ها آغاز شده بود و پس از آن به دلیل عدم همکاری خارجی‌ها برای سال‌ها متوقف مانده بود، با وجود صورت‌جلساتی مبنی بر عدم امکان ادامه آن، با تصمیم قاطع و با توکل بر خدا در سال ۱۴۰۱ مجدداً فعال شد.

وی اشاره کرد: ما در همان محلی که روزی خط مقدم جبهه و قدمگاه شهدا بود و دشمنان تلاش کردند اراده ملت ما را بشکنند، اعلام کردیم که اراده آن‌ها را خواهیم شکست و نیروگاه تمام ایرانی خواهیم ساخت و امروز این پروژه بزرگ با همت متخصصان ایرانی در حال پیشرفت است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر لزوم هوشیاری در برابر راهبردهای پیچیده دشمن، بیان کرد: نظام سلطه برای مقابله با پیشرفت ایران و جلوگیری از تثبیت قدرت آن، از ابزارهای متنوعی در قالب یک جنگ ترکیبی بهره می‌گیرد که شامل روایت‌گری مغرضانه و جنگ شناختی، اتهام‌زنی‌های بی‌اساس، پرونده‌سازی‌های دروغین، تحریم‌های اقتصادی خردکننده، ترور ناجوانمردانه دانشمندان و نخبگان و خرابکاری‌های صنعتی و سایبری می‌شود.

وی افزود: هدف اصلی آن‌ها از این اقدامات، مغشوش کردن فضای فکری جامعه، ایجاد یأس و ناامیدی، ناهموار یا مسدود کردن مسیر پیشرفت کشور و در نهایت به زانو درآوردن ملت ایران است.

اسلامی با بیان اینکه با وجود تمام فشارها و توطئه‌ها، جمهوری اسلامی ایران با لطف خداوند، رهبری حکیمانه و مقاومت ملت، از این گردنه‌های سخت عبور کرده است اظهار کرد: امروز ایران اسلامی در تراز بالایی از قدرت و استقلال قرار دارد و به همین سبب باید شکرگزار درگاه الهی باشیم.

برق هسته‌ای موجب کاهش هزینه تولید برق می‌شود و یارانه‌های انرژی را به جیب مردم بازمی‌گرداند
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر اهمیت راهبردی برق هسته‌ای در آینده انرژی کشور، گفت: برق تولیدی از نیروگاه‌های اتمی می‌تواند به‌طور موثری هزینه تمام‌شده تولید برق را کاهش داده و یارانه‌های انرژی را به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به سفره مردم بازگرداند.

وی با اشاره به برخی پرسش‌ها و نگرانی‌های شهروندان در خصوص هزینه برق هسته‌ای، خاطره‌ای از راهپیمایی ۲۲ بهمن نقل کرد: یکی از شهروندان با نشان دادن قبض برق خود، گلایه‌مند از هزینه‌های بالا پرسید که چرا با وجود وعده‌های مربوط به ارزانی برق هسته‌ای، هنوز این هزینه‌ها کاهش نیافته است.

اسلامی در پاسخ به این دغدغه، بیان کرد: کشور هنوز در مراحل ابتدایی بهره‌برداری گسترده از برق هسته‌ای قرار دارد و سهم آن در سبد انرژی ملی بسیار ناچیز است؛ از این رو نمی‌توان انتظار داشت که تاثیر قابل توجهی بر قیمت نهایی برق در کشور داشته باشد.

وی افزود: نیروگاه اتمی بوشهر به‌تنهایی قادر نیست میانگین قیمت برق را به‌طور ملموس تحت تاثیر قرار دهد.


وی با تشریح ساختار فعلی تامین برق در کشور اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد برق کشور از نیروگاه‌های حرارتی (با سوخت فسیلی) و حدود ۳۰ درصد از منابع آبی تامین می‌شود. سهم انرژی هسته‌ای بسیار اندک است.

اسلامی خاطرنشان کرد: باور عمومی نسبت به ارزان بودن برق آبی، ناشی از محاسبه‌ نکردن هزینه‌های بلندمدت، از جمله استهلاک و فرسودگی زیرساخت‌هاست. بسیاری از نیروگاه‌های آبی، عمر مفید خود را پشت سر گذاشته‌اند و در صورت در نظر گرفتن هزینه‌های نوسازی و نگهداری، قیمت واقعی برق تولیدی آن‌ها حتی ممکن است از سایر روش‌های تولید بیشتر باشد.

ضرورت راهبردی توسعه انرژی هسته‌ای
اسلامی با اشاره به نقش حیاتی انرژی هسته‌ای در کاهش هزینه‌های تولید برق و تضمین امنیت انرژی پایدار، تصریح کرد: با تکمیل نیروگاه‌های جدید، سهم برق هسته‌ای ابتدا به ۱۰ درصد و سپس به ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت و این روند، به کاهش میانگین هزینه تولید برق و در نتیجه کاهش قیمت برای مصرف‌کننده منجر می‌شود. اگر با توسعه هدفمند انرژی هسته‌ای، مصرف سوخت‌ های فسیلی کاهش یابد، بخش بزرگی از این مبالغ به مردم بازخواهد گشت و می‌توان آن را صرف توسعه زیرساخت‌ها و افزایش رفاه عمومی کرد.

اسلامی تاکید کرد: انرژی هسته‌ای صرفاً یک گزینه نیست، بلکه ضرورتی ملی است و از مسیرهای اصلی برای تحقق صرفه‌جویی کلان، توسعه پایدار، و ارتقای سطح معیشت مردم به شمار می‌رود.

در ادامه مراسم، حضار سؤالاتی را با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، مطرح کردند که وی به آن‌ها پاسخ داد.

اسلامی با اشاره به دوگانه ساختگی «معیشت یا هسته‌ای» که از سوی دشمنان مطرح می‌شود، این سؤال را بسیار مهم ارزیابی کرد و به بیان فواید صنعت هسته‌ای در زندگی مردم پرداخت.

وی گفت: اگر ایران به چرخه سوخت هسته‌ای دست نیافته بود، با بحران‌های جدی مواجه می‌شد. به‌عنوان نمونه، رآکتور تحقیقاتی تهران که توسط آمریکایی‌ها طراحی شده بود، نیازمند سوختی با غنای بالا بود که غربی‌ها بعدها از تامین آن امتناع کردند. با تلاش متخصصان داخلی، سوخت مورد نیاز تولید شد و رآکتور مجدداً فعال شد.

بدون رآکتور تهران، تولید رادیوداروها و ایزوتوپ‌های حیاتی ممکن نبود

اسلامی اظهار کرد: بدون رآکتور تهران، امکان تولید رادیوداروها و ایزوتوپ‌های حیاتی وجود نداشت. امروز، سالانه حدود یک‌میلیون نفر در کشور از این داروها بهره‌مند می‌شوند. اگر این ظرفیت بومی نبود، بسیاری از بیماران به‌ویژه در شرایط تحریم، جان خود را از دست می‌دادند.

معاون رییس‌جمهور با بیان اینکه برای تحریم‌کنندگان، جان انسان‌ها و ملاحظات انسانی مطرح نیست، عنوان کرد: اگر این ظرفیت بومی وجود نداشت، میلیون‌ها بیمار طی سالیان اخیر از این خدمات حیاتی درمانی محروم می‌شدند.

وی همچنین به پیشرفت‌های چشمگیر در بخش درمانی رادیوداروها اشاره کرد و گفت: بخش درمانی آن فوق‌العاده پیشرفت کرده و امکان درمان سرطان بدون عوارض جانبی فراهم شده است. محصولی که اخیراً رونمایی شد، ما را در زمره اولین یا دومین کشورهای جهان در این حوزه قرار داده است.

اسلامی در خصوص فواید صنعت هسته‌ای، به اهمیت آب سنگین اشاره کرد و با تاکید بر اینکه ایران در بازار جهانی آب سنگین سهم دارد، اظهار کرد: آب سنگین دارای حدود ۳۰۰ نوع مشتقات است که در حوزه‌های مختلفی چون پزشکی، صنعت، میکروالکترونیک و صنایع گوناگون کاربرد دارد و امروزه یک ماده تاثیرگذار است.

وی با یادآوری فشارهای بین‌المللی برای برچیدن تاسیسات آب سنگین اراک، به ارزش اقتصادی بالای محصولات مشتق شده از آن اشاره کرد و گفت: هر کیلو آب سنگین حدود ۱۰۰۰ دلار ارزش دارد و متانولی که ما از آب سنگین تولید می‌کنیم و اکنون صادرکننده آن هستیم، هر تُن آن ارزشی معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار دارد، درحالی‌که متانول پتروشیمی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار است. این دستاوردها را مصداق بارز اقتصاد دانش‌بنیان، حکمرانی مبتنی بر فناوری پیشرفته و خلق زنجیره ارزش دانست.

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین به تولید کیت‌های غربالگری نوزادان با استفاده از مشتقات آب سنگین اشاره کرد و افزود: با یک قطره خون نوزاد و با استفاده از این کیت، می‌توان ۵۶ بیماری متابولیک را تشخیص داد و با تغذیه و درمان ساده، از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری کرد.

پیشبرد برنامه‌ها متناسب با راهبردها و سیاست‌های نظام انجام می‌شود
وی در خصوص دور دوم مذاکرات و نقش بحث‌های کارشناسی و فنی در آن با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران دارای چارچوب مشخصی برای اقدامات خود است، گفت: هر مذاکره‌ای و هر تصمیمی در این چارچوب انجام می‌گیرد و کسی مجاز به خروج از آن نبوده و همه‌چیز کنترل‌شده و مدیریت‌شده است.

اسلامی با ابراز رضایت از هماهنگی و یکپارچگی موجود در کشور در این زمینه، افزود: پیشبرد برنامه‌ها متناسب با راهبردها و سیاست‌های نظام انجام می‌شود.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا امکان استفاده از ظرفیت آژانس برای محکومیت یا انزوای رژیم صهیونیستی که این فعالیت‌ها را تهدید می‌کند، وجود دارد؟ این امر را وظیفه آژانس دانست و بیان کرد: وظیفه آژانس است که اعتراض کند، اخطار دهد و اطلاعیه صادر کند. ما نیز هم به‌صورت شفاهی و هم کتبی، مرتباً این موضوع را به آن‌ها گوشزد کرده‌ایم. در سفر اخیر گروسی نیز این موضوع مطرح شده و مدیرکل آژانس نیز به‌صراحت اعلام کرده است که هیچ‌کس حق حمله به تاسیسات هسته‌ای را ندارد. هرچند این موضع رسمی است، اما ممکن است در آشکار و پنهان، ادبیات متفاوتی به کار گرفته شود.

معاون رییس‌جمهور با اشاره به نگرانی‌ها درخصوص میزان آسیب‌پذیری مراکز هسته‌ای ایران و اقدامات انجام شده برای ایمن‌سازی و دور از دسترس قرار دادن آن‌ها از تهدیدات دشمن، با تاکید بر اینکه تدابیر خوبی اندیشیده و اقدامات موثری در زمینه مصون‌سازی انجام گرفته است، اعلام کرد: این اقدامات همچنان ادامه دارد و یکی از الزامات عقلی و تدابیر ما، گسترش مصون‌سازی و کاهش آسیب‌پذیری‌ها است.

وی افزود: تلاش وسیعی در این زمینه طی سال‌های اخیر انجام شده و بسیاری از آسیب‌پذیری‌ها رفع شده است. شرایط ایمنی کنونی با گذشته قابل‌مقایسه نیست. 

رد قاطع احتمال تکرار حادثه چرنوبیل در مراکز هسته‌ای ایران
در ادامه اسلامی با رد قاطع احتمال تکرار حادثه چرنوبیل در مراکز هسته‌ای ایران با توجه به تهدیدات خارجی، تاکید کرد: حمله به تاسیسات هسته‌ای، اقدامی خلاف الزامات بین‌المللی و تعهدات جمعی کشورها است و چنین رخدادی، کل دنیا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی سپس به پیشرفت‌های فنی و ایمنی پس از حوادث چرنوبیل و فوکوشیما اشاره کرد و گفت: بلوغ طراحی و الزامات ایمنی که پس از حادثه چرنوبیل به کار گرفته شد، اکنون به یک الزام فنی و مهندسی جهانی برای همه نیروگاه‌های اتمی تبدیل شده است. این استانداردها در تمامی مراحل طراحی، ساخت و تجهیز نیروگاه‌های ایران اعمال شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: امروز دیگر آن نوع حادثه تکرار نخواهد شد، چرا که تمامی یافته‌های بشری تا این لحظه در زمینه ایمن‌سازی به کار گرفته شده است. نیروگاه‌های اتمی کنونی از سطح ایمنی بسیار متفاوتی نسبت به گذشته برخوردارند.

وی در جواب سؤالی مبنی بر احتمال خروج اورانیوم غنی‌شده از ایران عنوان کرد: چنین چیزی به‌هیچ‌وجه در دستور کار نیست.

فناوری پلاسما و ارتباط آن با موضوع هسته‌ای
اسلامی با تائید فناوری پلاسما و ارتباط آن با موضوع هسته‌ای، اظهار کرد: فناوری پلاسما یکی از ظرفیت‌های مهمی است که سازمان از آن در حوزه‌های مختلف از جمله پزشکی مانند درمان زخم‌های دیابتی و کمک به درمان سرطان، صنعت از جمله در سم‌زدایی محصولات کشاورزی و تصفیه پساب و محیط‌زیست استفاده می‌کند.

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص استفاده نظامی از فناوری پلاسما، گفت: ما وارد فاز نظامی نشده‌ایم، اما دامنه کاربردهای پلاسما بسیار گسترده است و باید به آن توجه شود.

جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه امنیت ملی خود را با کسی معامله نمی‌کند
معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه حرکت در تراز بالا و حفظ آمادگی دائمی مهم است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه امنیت ملی خود را با کسی معامله نمی‌کند و برای تامین امنیتش از کسی اجازه نمی‌گیرد. تدابیر و اقدامات در چارچوب سیاست‌ها و راهبردهای مشخص امنیت ملی اتخاذ می‌شود و همان چیزی است که رسماً اعلان شده است.

راهی جز گرامی‌داشتن خبرگان و میدان دادن به جوانان وجود ندارد
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران این نشست، ضمن تشکر از حاضران، بر اهمیت حیاتی پیشبرد برنامه‌های پیشرفته کشور با اتکا و اعتماد به نیروی انسانی جوان و لزوم ایجاد فرصت برای نقش‌آفرینی آنان تاکید کرد.

وی با بیان اینکه راه دومی جز گرامی‌داشتن خبرگان و همزمان میدان دادن به جوانان وجود ندارد، اظهار کرد: ما در سازمان انرژی اتمی ایران، افتخار داریم که ترکیبی هم‌افزا از خبرگان، نخبگان جوان و پیشکسوتان را در کنار هم داریم که با خودباوری مشغول به کار هستند.

اسلامی این خودباوری و ترکیب نسلی را عاملی برای استمرار حرکت رو به رشد و تعالی دانست و افزود: ان‌شاءالله نیت خالص و عنایت خداوند متعال موجب می‌شود که بتوانیم در زمان مناسب، بهترین نتایج را برای کشور به ارمغان بیاوریم.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.