یافتن گنج و وسوسه یکشبه پولدار شدن سرابی است که بعضیها را در مسیر جستوجوی آن میاندازد. شهرری به دلیل قدمت و بناهای تاریخی مهم از پیش از اسلام مقصد همیشگی سوداگران گنج بوده و هست.
به گزارش همشهری آنلاین، شهرری به دلیل قدمت و بناهای تاریخی مهم از پیش از اسلام مقصد همیشگی سوداگران گنج بوده و هست.
«سیدمحسن ماجدی» به تپههای تاریخی شهرری و محله صفائیه اشاره میکند و میگوید: «در شهرری تپههای باستانی زیادی وجود دارد که برخی مربوط به پیش از تاریخ، برخی مربوط به پیش از اسلام و برخی هم مربوط به دوره اسلامی است. در این تپهها اشیا و وسایل قیمتی و قدیمی وجود دارد. به همین خاطر سارقان عتیقه مدام به جان این تپهها میافتند و با این کار تاریخ ری و تهران را نابود میکنند. اغلب آنها برای آنکه از خود سر و صدا یا ردی به جای نگذارند، با وسیلههایی همچون تیشه و بیلچه اقدام به حفاری میکنند به امید آنکه سکه یا اشیای عتیقهای بیابند و یک شبه به ثروت هنگفتی برسند، اما به چه قیمت؟»
این ریپژوه میافزاید: «برج اینانج یکی از بناهای تاریخی این محدوده است که بارها در دورههای مخالف مورد دستبرد سوداگران عتیقه قرار گرفته است. این برج میان مردم محلی در دوره معاصر به «برج یزید» شهرت دارد.
گویا قاچاقچیانی که اغلبشان روس بودهاند با علم به اینکه ایرانیان همواره بر یزید لعنت میفرستند و از هر کس بدشان بیاید او را یزید خطاب میکنند، با هدف دور کردن اهالی از این محدوده و به قصد حفاری و سرقت آثار باستانی فارغ از مزاحمت مردم، اینجا را یزید مینامند و بهتدریج این برج به برج یزید هم معروف میشود. طبق منابع تاریخی، در حفاریها توسط قاچاقچیان در دوره قاجار و پهلوی اول اشیا و عتیقههای گرانبهایی همچون پارچههایی مربوط به دوره آلبویه کشف و به سرقت برده شد و بهگفته مردم محلی، سرقت شمشیر و خنجر هم گزارش شده است. »
ماجدی اعتقاد دارد این اشیای تاریخی مثل مهرههای شطرنج در کنار هم قرار دارند و اگر یکی از آنها از بین برود، سابقه و فرهنگ تاریخی ما از بین میرود. طبق ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی، هر گونه حفاری و کاوش برای به دست آوردن اشیای عتیقه ممنوع است و مرتکبین به شش تا سه سال حبس محکوم میشوند. هر گونه حفاری، خرید و فروش و تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به موجب مواد قانون مجازات اسلامی پیگرد کیفری دارد و قانونگذار مقرراتی در این رابطه اعمال کرده است.