امیرعباس آذرموند: در اولین ماه سال ۱۴۰۴ شاخص قیمت مصرف کننده به ۳۲۸.۱ رسیده است. این شاخص بیانگر آن است که نرخ تورم نقطه به نقطه به ۳۸.۹ درصد افزایش یافته است. به زبان سادهتر هر مصرف کننده به طور میانگین ۳۸.۹ درصد بیش از فروردین سال گذشته برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کردهاند. تورم نقطه به نقطه در مقایسه با آخرین ماه ۱۴۰۳ افزایش ۱.۸ واحد درصدی داشته است. به این ترتیب پس از مدتی دوباره تورم نقطهای در آستانه ورود به کانال بیش از ۴۰ درصد است.
بیشتر بخوانید:
توافق چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟/ اللهداد: هم نفت قابلیت جذب سرمایه دارد هم گردشگری
پیشبینی یک کارشناس از مسیر قیمت ارز/ بغزیان: باید موتور تولید تورم خاموش شود
از سوی دیگر تورم ماهانه که به معنای درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه گذشته است، در فروردین ماه به ۳.۹ درصد رسیده است. تورم ماهانه برای گروه خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات ۴.۲ درصد و برای گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات ۳.۸ درصد بوده است. باید توجه داشت اگر برای ۱۲ ماه متوالی تورم ماهانه ۳.۹ درصد باشد، در پایان همان سال تورم سالانه به بیش از ۶۰ درصد خواهد رسید.
بررسی نرخ تور مسالان ههم نشان میدهد که این نرخ پس از مدتی که روند نزولی داشت، دوباره با افزایش مواجه شده است. گزارش مرکز آمار تورم فروردین امسال را ۳۳.۲ درصد برآورد کرده که افزایش ۰.۷ واحد درصد را نسبت به اسفند سال گذشته داشته است.
دامنه تغییرات تورم سالانه به نحوی است که فشار آن به دهک دوم معادل ۳۲.۱ درصد و بر دهک نهم معادل ۳۳.۵ درصد است. به این ترتیب فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۱.۴ واحد درصد رسید که نسبت به ماه گذشته کاهش ۰.۳ واحد درصدی داشته است.
تورم روی دور افزایشی افتاد
بررسی آمارهای رسمی نشان میدهد که از آغاز زمستان ۱۴۰۳ روند تورم کشور به شکلی فزاینده بالا رفته است. تا پیش از دی ماه نرخ تورم ماهانه کمتر از ۲.۸ درصد بود، به ۲.۹ درصد رسید و پس از آن نیز در بهمن ماه با رسیدن به نرخ نگران کننده ۴.۱ درصد فشار تورمی بالایی را به اقتصاد تحمیل کرد. در اسفند نیز تورم ماهانه ۳.۳ درصد شد. تورم ۳.۹ درصدی فروردین امسال دومین تورم بالایی است که کشور در طول ۱۳ ماه گذشته تجربه شده است.
یکی از مهمترین عوامل افزایش نرخ تورم در اواخر سال گذشته، افزایش نرخ دلار بوده است. در ابتدای مهر ماه هر دلار آمریکا با قیمتی کمتر از ۶۰ هزار تومان در بازار خرید و فروش میشد ولی در عرض ۶ ماه نرخ هر دلار آمریکا تا ۱۰۵ هزار تومان افزایش یافت. گرچه پس از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در ۲۵ فروردین روندی معکوس بر بازار ارز حاکم شده و حالا نرخ آن تا ۸۰ هزار تومان کاهش یافته است. هر چند این میزان کاهش هم همچنان نمیتواند تضعیف چشمگیر ارزش ریال را که از آغاز دولت چهاردهم کلید خورده را پنهان کند.
بررسی روند ۱۳ ماهه نرخ تورم نقطه به نقطه نشان میدهد این نرخ در تمام این مدت افزایش یافته است. کمترین تورم تجربه شده در فروردین ۱۴۰۳ بود که نرخ تورم ۳۰.۹ درصد اعلام شد. از آن زمان به شکلی تقریبا مداوم بر نرخ آن افزوده شد تا اینکه در فروردین امسال این شاخص به ۳۸.۹ درصد برسد و با توجه به نرخ بالای تورم ماهانه این انتظار وجود دارد که در ماههای بعدی نیز این نرخ افزایش یابد و حتی از مرز ۴۰ درصدی هم عبور کند.
نکته قابل توجه این است که تا دی ماه بالاترین نرخی که تورم نقطه به نقطه تجربه کرده بود ۳۲.۵ درصد بود ولی از بهمن ماه روند افزایش به شکلی شتابانتر دنبال شد تا نرخ تورم نقطهای در ابتدای امسال در آستانه ۴۰ درصدی قرار بگیرد. با توجه به روند افزایش نرخ تورم ماهانه پیشبینی میشود که نرخ تورم نقطه ای به زودی از ۴۰ درصد بالاتر برود گرچه اگر روند کاهش نرخ ارز ادامه داشته باشد، این روند فزاینده به سرعت میتواند تغییر کند و حتی معکوس شود.
در آغاز سال گذشته نرخ تورم سالانه ۳۸.۸ درصد اعلام شد و تا دی ماه هر ماه از این نرخ کاسته شد. در ابتدای زمستان این شاخص به ۳۲ درصد رسید که کمترین نرخ مزبور در سالهای گذشته به حساب میآید. در بهمن نرخ تورم بدون تغییر نسبت به دی ماه باقی ماند و در اسفند و فروردینی که سپری شد هر ماه بر نرخ تورم افزوده شد.
۲۲۳۲۲۹