به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران، صبح امروز چهارشنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در سومین همایش ملی حقوق شهروندی با بیان اینکه برگزاری این همایش به تنهایی کافی نیست و نتایج عملی است که میتواند برای نهادهای مختلف ثمربخش باشد، اظهار کرد: دامنه حقوق شهروندی بسیار وسیع است و سالهای سال روی آن صحبت شده و قوانینی نیز برای آن تدوین شده است.
وی افزود: یکی از نمونههای حقوق شهروندی تشکیل شوراهای اسلامی است که در آستانه سالروز تشکیل آن به دستور امام خمینی (ره) هستیم. این اقدام یک فرمان کوتاه اما مهم و قابل تأمل بود.
چمران با بیان اینکه حق مردم این است که در اداره زندگی، محله و شهر خود دخالت مستقیم داشته باشند که دارند، تصریح کرد: مشارکت در محلات در قالب ستاد مشارکت محلهای صورت میگیرد. انتخابات این ستاد زمانی لغو شد و پس از آن به لغو کلی آن انجامید اما در این دوره از توان آنها در ستاد استفاده شد.
وی در ادامه یادآور شد: شورایاریها در محلات با محور مساجد شکل گرفتند و در دوران انقلاب به وظایفی که برای آنها تعریف شده بود، عمل کردند. در اصول اساسی کشور و مبانی حقوق سیاسی، اقتصادی و مسائل عمومی کشور، مجلس شورای اسلامی تصمیم میگیرد اما در مسائل داخلی شهر و روستا، کسی بهتر از مردم آن نمیتوانند برای موضوعات مختلف تصمیم بگیرد و در همین راستا شوراها به عنوان نمادی از حقوق شهروندی شکل گرفت.
چمران با بیان اینکه ما باید بتوانیم همه مردم را در امور دخالت دهیم تا بتوانند از حقوق خود همچون تنفس برخوردار باشند، گفت: بدون تنفس افراد ثروتمند و فقیر و مسئول و غیر مسئول نمیتوانند به حیات خود ادامه دهند. همه باید از هوای آزاد برخوردار باشند اما با مشکل مواجه هستیم که خودمان سبب آن شدیم. تهران یک باغ شهر بود اما امروز به یکی از شهرهای آلوده جهان تبدیل شده است.
وی افزود: از ابتدای امسال وضعیت خوبی داشتیم و امیدواریم روند ادامه داشته باشد اما قطعاً در پاییز و زمستان هوا آلوده میشود و به تعطیلی مدارس میانجامد.
چمران با بیان اینکه دستگاههای مختلفی مسئول رفع آلودگی هوا شدند اما متأسفانه سازمانها و دستگاهها به وظایف خود عمل نکردند، یادآور شد: قوه قضائیه باید این موضوع را پیگیری کند که چرا نهادها به وظایف خود عمل نکردند. ما علاوه بر آلودگی هوا، با ورود ریزگردها از دیگر کشورها نیز رو به رو هستیم. ما برای زدودن این آلودگی باید فضای سبز را حفظ کنیم.
وی ادامه داد: یکی از دلایل آلودگی هوا وسایل نقلیه است که ذرات آلاینده تولید میکنند و این در سلامت افراد و نسلهای آینده اثرگذار خواهد بود. ما که به هوش خود میبالیم باید بدانیم که این آلایندگیها در هوش ما و نسلهای بعدی تأثیر میگذارد. همه کسانی که مسئولند، موظفند حقوق مردم را رعایت کرده و این حق را به آنها بازگردانند.
چمران تاکید کرد: ما در سال ۱۳۸۲ و زمان ورود به شورا، رسیدگی به وضعیت باغات را آغاز کردیم و اجرای قوانین دنبال شد. نهادهای مختلفی در طول زمان در این زمینه مسئولیت داشته باشند و زمانی که شورا مسئول آن شد دیوان عدالت اداری مصوبات ما را رد میکرد؛ چراکه در متن قانون به شورا اجازه داده نشده بود که دخالتی داشته باشد و ما بر همین مبنا موضوع را دنبال کردیم و در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسئولیت رسیدگی به باغات به شوراها سپرده شد.
وی ادامه داد: تهران یک باغ شهر وسیع بود و در سالهای اخیر به دلیل گران شدن ملک و تبدیل زمین به کالا، بسیاری از باغها از بین رفت. اگر امروز هم درخت بکاریم مشخص نیست چند سال بعد ثمر دهد اما در باغات درختان قطوری وجود دارند که متأسفانه به دلیل ساخت و ساز قطع میشوند. امیدواریم همکاری خوبی در این زمینه صورت بگیرد تا از قطع درختان و از بین رفتن باغات جلوگیری شود؛ کمااینکه مقام معظم رهبری بارها در جلسات مختلف بر حفظ فضای سبز تاکید کردند و باید به این بیانات عمل کرد.
چمران با اشاره به دستور مقام معظم رهبری برای ساخت بوستان ولایت، خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب شخصاً در زمان ساخت بوستان، در محل حضور یافتند و حتی اجازه ساخت فروشگاه در بوستان را ندادند تا مردم از فضای سبز موجود استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ساماندهی ترافیک یکی از راهکارهای رفع آلودگی هواست، یادآور شد: از هر جا بتوانیم تلاش میکنیم واگنهای مترو تأمین شوند و ساخت داخل را نیز دنبال میکنیم اما کافی نیست. در خرید اتوبوسهای برقی نیز وارد عمل شدیم و تلاش بر این بوده که با افزایش وسایل حمل و نقل عمومی از تعداد وسایل نقلیه شخصی کاسته شود. زمانی که بتوانیم این ایده را عملیاتی کنیم حتی میتوان برای استفاده از وسایل نقلیه شخصی جریمه در نظر گرفت اما وقتی وسایل حمل و نقل عمومی به اندازه کافی وجود ندارد، چارهای جز استفاده از وسایل نقلیه شخصی نیست.
چمران همچنین تصریح کرد: تنها دیوان عدالت اداری میتواند مصوبات شورا را لغو کند اما در مواردی شکایات در خصوص باغات در دیگر دادگاهها نیز مطرح میشود و باید این موضوع نیز نهادینه شود که دیوان عدالت اداری تنها نهادیست که میتواند نسبت به مصوبات شورا اعلام نظر کند.
حجت الاسلام رضا رحمتنیا دبیر سومین همایش ملی حقوق شهروندی نیز با بیان اینکه در دوره ششم مدیریت شهری به خط فکری امامین انقلاب ورود کرده و سیری را دنبال کردیم که نقشه راه خود را در شورا ایجاد کنیم، اظهار کرد: اولین همایش بر اساس بیانات امام خمینی (ره) و دومین همایش بر اساس اندیشههای مقام معظم رهبری برگزار شد و سومین همایش با هدف ایجاد تعامل با قوه قضائیه جهت تسریع امور مردم با محوریت حفظ و گسترش فضای سبز و باغات برگزار میشود.
وی افزود: در این مسیر مبنای الهی در کمیته حقوق شهروندی را در نظر گرفتیم که به دنبال آن حقوق مردم را دنبال کنیم.