فرارو- اقتصاد ایران یکبار دیگر در فروردین ۱۴۰۴ شاهد جهش بیسابقهای در شاخص تورم نقطه به نقطه بود؛ موج افزایش قیمتها، این بار نه فقط در کالاهای مصرفی روزمره، بلکه در حوزه حملونقل، درمان و حتی میوه و خشکبار، زندگی میلیونها ایرانی را تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش فرارو، مرکز آمار ایران نرخ ۳۸.۹ درصدی را برای تورم عمومی اعلام کرد؛ رقمی بیسابقه از زمستان ۱۴۰۲! با آغاز سال جدید و تب و تاب خریدهای عید، روستاییان و دهکهای کمدرآمد بیشترین آسیب را دیدهاند؛ تا جایی که شکاف بین استانها و قشرهای مختلف یکبار دیگر عمیقتر از همیشه به چشم میآید. بررسیها نشان میدهد فشار تورم بیش از همه بر دوش کمدرآمدترین دهکها، مناطق روستایی و برخی استانهای جنوبی سنگینی میکند؛ جایی که نرخ تورم تا ۴۴ درصد نیز اوج گرفته است.
مرکز آمار ایران به تازگی نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین ۱۴۰۴ را ۳۸.۹ درصد اعلام کرده است. این نرخ در بالاترین میزان یک و سال و نیم اخیر قرار دارد.
بدین ترتیب، این میزان تورم تقریبا برابر با تورم دی ماه ۱۴۰۲ و مربوط به یک و سال نیم گذشته است. در این بازه زمانی، تورم عمومی تا سطح ۳۰ درصد نیز دچار افت شده بود.
بنا بر گزارش مرکز آمار، تورم عمومی فروردین ۱۴۰۴ نسبت به تورم اسفندماه ۱۴۰۳ که منتهی به نوروز بود، افزایش قابل توجهی کرده و از ۳۷.۱ درصد به ۳۸.۹ درصد رسیده است.
تاثیر عید نوروز را میتوان به وضوح در شاخص تورم فروردین ۱۴۰۴ مشاهده کرد. بنا بر اعلام مرکز آمار، نرخ تورم ماهانه حمل و نقل به ۵.۳ درصد رسیده، درحالیکه شاخص کل تورم فروردین ۳.۹ درصد اعلام شده است. این در حالی اتفاق افتاده که کرایه حمل و نقل عمومی تا ابتدای اردیبهشت افزایش رسمی نداشته است.
همچنین میوه و خشکبار با ۷۷.۷ درصد در صدر تورم فروردین قرار دارد. گروه چای، قهوه و کاکائو نیز با نرخ ۵ درصد این تورم را تجربه کرد. حتی نرخ تورم انواع گوشت قرمز و سفید با ۴ درصد از شاخص کل پیشی گرفته است.
افزایش کمسابقه قیمت دارو و خدمات پزشکی نیز به تورم ۷.۴ درصدی گروه بهداشت و درمان دامن زده است.
شکاف فشار تورم عمومی را میتوان با در نظر گرفتن هزینههای مختلف برای دهکهای درآمدی متوجه شد. بر این اساس، بیشترین فشار تورم به دهک اول درآمدی وارد میشود.
بررسی تورم نقطه به نقطه دهکهای درآمدی حاکی از تورم ۴۰.۶ درصدی برای دهک اول، ۴۰.۱ درصد برای دهک دوم و ۳۹.۹ درصد برای دهک سوم است. این نرخ برای دهکهای ۴، ۵ و ۶ به ۳۹.۷ درصد و برای دهک هشتم به ۳۹.۴ درصد رسیده است.
دهک نهم نیز ۳۹.۲ درصد تورم متحمل شده است؛ با این تفاسیر، میزان تورم نقطه به نقطه فروردین ماه ۱۴۰۴ برای دهک آخر درآمدی ۳۷.۷ درصد اعلام شده است. این رقم از شاخص تورم عمومی (۳۸.۹%) کمتر گزارش شده است.
نکته مهم دیگر، به تفاوت آشکار فشار تورم در شهرها و روستاها مربوط میشود. با در نظر گرفتن نرخ تورم عمومی (۳۸.۹%)، تورم روستایی بیش از تورم شهری و همچنین تورم در شهرها از نرخ تورم عمومی کمتر گزارش شده است.
بنابراین، تورم نقطه به نقطه در مناطق روستایی برابر با ۴۱.۱ و در مناطق شهری ۳۸.۵ برآورد شده است.
بررسی شاخص تورم به تفکیک استان حاکی از آن است که پایتختنشینان تورمی پایینتر از تورم عمومی را تجربه کردهاند. کمترین تورم مربوط به استان خراسان شمالی با ۳۲.۱ درصد و تهران با ۳۶.۹ درصد است. تورم نقطه به نقطه زنجان نیز برابر با ۳۷.۹ درصد گزارش شده است.
در مقابل، بسیاری از استانهای کشور تورمی بیش از نرخ عمومی را تجربه و در برخی موارد از ۴۰ درصد نیز رد کردهاند؛ سردمدار تورم فروردین ماه، هرمزگان با شاخص ۴۴.۴ درصد است.
در ادامه، تورم نقطه به نقطه برخی استانهای دیگر نیز بالای ۴۰ درصد گزارش شده: از جمله آذربایجان غربی (۴۳.۱%)، کردستان (۴۲.۵%)، (سمنان (۴۲.۱%)، کهگیلویه و بویر احمد (۴۱.۸%)، سیستان و بلوچستان (۴۱.۵%) و اصفهان (۴۱%).
همچنین تورم استانهای مرکزی، خوزستان، بوشهر، ایلام، آذربایجان شرقی، اردبیل، چارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، فارس، قزوین و قم بالاتر از سطح تورم عمومی (۳۸.۹%) فروردین ۱۴۰۴ است.