سیگنال حیات تازه در بورس؟

رکنا چهارشنبه 03 اردیبهشت 1404 - 22:42
رکنا اقتصادی: بورس تهران پس از چهار روز متوالی صعود، در معاملات دیروز سرانجام زیر فشار فروش قرار گرفت و با وجود نوسانات قابل توجه در طول معاملات، در نهایت با عقب‌نشینی اندکی به‌کار خود پایان داد.
سیگنال حیات تازه در بورس؟

به گزارش رکنا به نقل از دنیای اقتصاد، شاخص‌کل که در ابتدای معاملات تحت‌تاثیر افت نرخ دلار و سیگنال‌های احتیاطی سرمایه‌گذاران با کاهش ۰.۶۸درصدی مواجه شده‌بود، با ورود موجی از تقاضا در نیمه دوم بازار بخش قابل‌توجهی از ریزش خود را جبران کرد و نهایتا با افت محدود ۰.۱۵درصدی در سطح ۳‌ میلیون و ۱۳۲‌ هزار‌ واحدی ایستاد.

این نوسان رفت و برگشتی در نماگر اصلی بورس، بیش از هر چیز ریشه در فضای احتیاطی بازار در پی تغییرات نرخ ارز و البته تاثیر چشمگیر بازگشایی یکی از غول‌های خودرویی یعنی نماد ایران‌خودرو داشت. ایران‌خودرو پس از توقفی حدودا دوماهه به دلیل بر گزاری مجمع افزایش سرمایه، روز گذشته با رشد قابل توجه ۳۸‌ درصدی بازگشایی شد و با ثبت ارزش معاملاتی در حدود ۲‌ هزار و ۳۰۰‌ میلیارد‌ تومان، به تنهایی ۱۳‌ هزار واحد از افت شاخص‌کل را جبران کرد.

درحالی‌که شاخص‌کل بازار سهام در معاملات دیروز با افت اندکی مواجه شد؛ شاخص هموزن، اما خلاف جهت حرکت کرد و با رشد ۰.۱۴‌درصدی نشان‌داد که جریان نقدینگی، دست‌کم در کوتاه‌مدت، علاقه بیشتری به نماد‌های کوچک‌تر و کم وزن‌تر بازار پیدا کرده‌است.

این موضوع در شرایطی رخ‌داده که طی ماه‌های گذشته عمدتا سهام بزرگ و شاخص ساز پیشتاز حرکت بازار بودند و حالا به‌نظر می‌رسد که بخشی از منابع در حال تغییر جهت به سمت سهام کوچک‌تر هستند؛ این موضوع شاید برای جبران جاماندگی یا شاید هم در پاسخ به تحولات بنیادی نماد‌های کمتر شناخته‌شده باشد. چرخش پول به سمت سهام کوچک بازار سبب می‌شود تا نسبت شاخص‌کل به شاخص هموزن با کاهش همراه شود. روز گذشته این نسبت در سطح ۳.۴۹‌ واحدی قرار گرفت.

افول دلار، دو لبه یک قیچی

افت ادامه‌دار نرخ دلار آزاد به کانال ۷۹‌ هزار‌ تومان، پس از ماه‌ها صعود و تثبیت در محدوده‌های بالای ۸۰‌ هزار‌ تومان، حال و هوای متفاوتی را در بازار‌های دارایی رقم‌زد. کاهش نرخ ارز که عمدتا ناشی از افزایش خوش‌بینی‌ها به روند مذاکرات سیاسی تلقی می‌شود؛ در نگاه اول خبر مثبتی برای اقتصاد کلان به‌حساب می‌آید؛ اما در سطح بازار سهام، به‌ویژه برای شرکت‌های صادرات محور، سیگنالی منفی و کاهش دهنده انتظارات سودآوری است.

همین عامل، یکی از دلایل اصلی احتیاط معامله‌گران در ساعات ابتدایی معاملات دیروز بود. از سوی دیگر کاهش نرخ دلار باعث شد تا ارزش صندوق‌های مبتنی بر طلا نیز در روز گذشته با افت مواجه شود، اگرچه رشد قیمت جهانی اونس طلا تا محدوده ۳‌هزار و ۵۰۰ دلار مانع از ریزش سنگین این صندوق‌ها شد، اما فضای کلی معاملات این ابزار‌های مالی به‌وضوح تحت‌تاثیر افت نرخ ارز در داخل کشور قرار گرفت.

سیگنال حیات تازه در بورس؟

در معاملات دیروز ۱۲۳‌ میلیارد‌ تومان پول حقیقی وارد بازار شد. یکی از نکات درخشان معاملات دیروز، رکوردشکنی ارزش معاملات خرد بازار بود. ارزش معاملات روز گذشته به رقم چشمگیر ۲۲‌هزار و ۴۸۵‌میلیارد‌ تومان رسید؛ عددی که از ابتدای سال‌۱۴۰۴ تاکنون بی‌سابقه بوده و حتی در مقایسه با معاملات مشابه سال‌های گذشته نیز کم نظیر به‌نظر می‌رسد.

آخرین‌بار چنین سطحی از ارزش معاملات در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ به‌ثبت رسیده بود که آن زمان خود نشانه‌ای از ورود موج تازه‌ای از نقدینگی به بازار سهام بود. رشد قابل توجه ارزش معاملات در شرایطی که شاخص‌کل درجا زده، نشان از نوعی چرخش نقدینگی در بازار دارد؛ به‌ویژه وقتی ترکیب معاملات دیروز با رشد شاخص هموزن همراه شده‌است؛ این فرضیه را تقویت می‌کند که جریان پول، برخلاف انتظارات اولیه، ترجیح داده‌است فعلا از سهام شاخص ساز فاصله بگیرد و تمرکز خود را روی سهم‌های کوچک‌تر و متوسط بازار بگذارد.

نقش کلیدی ایران‌خودرو در تعدیل شاخص‌کل

شاید مهم‌ترین اتفاق روز گذشته، بازگشایی نماد ایران‌خودرو پس از مجمع افزایش سرمایه بود. این بازگشایی نه‌تنها از لحاظ حجم و ارزش معاملات چشمگیر بود، بلکه تاثیر مستقیم و بسزایی بر نماگر اصلی بازار داشت. در شرایطی که بازار می‌توانست با افتی بیش از ۰.۵ درصد به‌کار خود پایان دهد، رشد ۳۸‌ درصدی این نماد سنگین وزن توانست اثر منفی افت سایر نماد‌ها را تا حدود زیادی خنثی کند. معامله بیش از ۳۶‌ میلیارد برگه سهم در این نماد و ثبت ارزش معاملاتی بیش از ۲‌ هزار و ۳۰۰‌ میلیارد‌ تومان در یک روز، به روشنی نشان می‌دهد؛ ایران‌خودرو در روز‌های پیش رو همچنان یکی از نماد‌های تاثیرگذار بازار خواهد بود.

به‌نظر می‌رسد بازار سهام در آستانه یک دوگانگی مهم قرار گرفته‌است. از یک‌سو کاهش نرخ دلار و افزایش خوش‌بینی به سرانجام مذاکرات سیاسی، امیدواری به ثبات اقتصادی را افزایش داده و از سوی دیگر همین افت دلار، سایه‌ای از تردید را بر سر سهام دلاری و صادرات محور گسترانده است. اگر این روند نزولی نرخ ارز تداوم پیدا کند، سهام وابسته به درآمد‌های دلاری بیشترین فشار را متحمل خواهند شد و از آن طرف، شرکت‌های وارداتی یا وابسته به بازار داخلی شاید در کانون توجه قرار گیرند.

در نهایت، با توجه به جهش بی‌سابقه ارزش معاملات و رشد شاخص هموزن، می‌توان اینطور برداشت کرد که بازار در حال پوست اندازی است؛ سرمایه‌گذاران با کاهش ریسک‌های سیاسی، به‌دنبال بازآرایی سبد‌های خود هستند و احتمالا در روز‌های آینده شاهد حرکت نوسانی، اما هدفمند بازار در مسیر تازه‌ای خواهیم بود.

  • فیلم / بازداشت سریع و تحسین آمیز 2 زورگیر خشن تهران توسط پلیس مقتدر پایتخت ! / آنها وحشیانه گوشواره های زنی را دزدیدند !

اخبار تاپ حوادث

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.