برترینها- آرمان رمضانی: در هفتهها و ماههای اخیر انتشار ویدئوهایی از سراسر ایران و با موضوع برخورد ایرانیها با گردشگران خارجی، موضوع کیفیت برخورد مردم کشورمان با گردشگران خارجی را سر زبانها انداخت. ویدئوهایی که البته همه آنها منفی نبودند و از قضا برخی از آنها درباره مهماننوازی و محبت بدون چشمداشت مردم مهربان ایران با غریبههایی بود که در بیشتر مواقع حاضر نیستند حتی با رزرو هتل اندکی به اقتصاد بیمار ایران کمک کنند.
واکنش مردم ایران به این ویدئوها به دو دسته اصلی تقسیم میشد. عدهای که به درستی مردم ایران را از نظر استقبال و محبت به غریبهها در دنیا بینظیر میدانستند و معتقد بودند نباید به خاطر تعدادی افراد سودجو فرهنگ غنی مهماننوازی مردم کشورمان را زیر سوال ببریم. دسته دوم باز هم به درستی به تاثیر مخرب وضعیت بد اقتصادی و شاید مهمتر از آن نبود امنیت اقتصادی بر روان و فرهنگ مردم اشاره میکردند و معتقد بودند مردم ما به دلیل برخورد بسیار کم و تعداد انگشتشمار توریستهای خارجی در کشورمان اساسا الفبای رفتار با گردشگران را بلد نیستند.
نکتهای که اما کمتر به آن اشاره شد به نقش بسیار کمرنگ(اگر نگوییم بدون رنگ و نامرئی) دولت، حاکمیت و بازوهای آن همچون صدا و سیما و آموزش و پرورش در آموزش شهروندان در مواجهه با گردشگر خارجی بازمیگردد. واقعیت این است که اگر فردی در فقیرترین نقاط خوزستان گردشگران خارجی را به منزل خود برده و غذای نه چندان مفصلش را بدون هیچ چشمداشتی با آنها تقسیم میکند نه به خاطر آموزش و فرهنگ عمومی جامعه در برخورد با گردشگر خارجی بلکه به دلیل شخصیت مهربان و مهماننواز خود آن فرد است. به هر روی به دلیل مورد توجه قرار گرفتن چنین موجهایی در شبکههای اجتماعی برای این مقاله تصمیم گرفتیم سری بزنیم به کشورهای دیگر و ببینیم توریستهای خارجی درباره کیفیت مهماننوازی این کشورها که از قضا برخلاف کشور ما اغلب بسیار هم توریستپذیر هستند، چه میگویند.
بیشتر مردم دنیا قطر را با برجهای مدرن و سر به فلک کشیده، سواحل زیبا، آب و هوای گرم و شرجی و البته جام جهانی 2022 به یاد میآورند و بنابر همین دلایل سفر به قطر در لیست بیشتر انسانهای علاقمند به جهانگردی وجود دارد. با اینحال بسیاری از توریستهای خارجی پس از سفر به قطر و تجربه نه چندان مثبت از برخورد با افراد بومی، با لبهایی بدون لبخند از این کشور کوچک خاورمیانه خارج میشوند.
قطر که حالا از نگاه اقتصاد مبتنی بر توریسم با روزهای اوجش فاصله گرفته و برای نمونه رزرو هتل در این کشور نسبت به سال 2019 با افتی تقریبا 20 درصدی مواجه است انگار در راضی نگهداشتن گردشگران خارجی با مشکل روبروست. وقتی از گردشگران خارجی که سابقه سفر به قطر را داشتهاند درباره دلیلشان برای امتناع از سفر دوباره به این کشور پرسیده میشود، پاسخها بسیار معنادار است. در کنار دلایلی چون ترافیک سنگین، گرانی هتلها و رستورانها و آب و هوای گرم، یک دلیل در پاسخنامه همه گردشگران مشترک است و آن تجربه بسیار بد از برخورد با افراد محلی و بومی و بیادبی مردم محلی در برخورد با گردشگران خارجی است.
برای بسیاری از مردم دنیا آفریقای جنوبی مقصدی رویایی و بدون رقیب برای سفر به حساب میآید و این کشور با بهرهمندی از طبیعت و حیات وحشی بیمانند دهان هر علاقمند به سفری را آب میاندازد. بیابانهای زیبا و مملو از حیوانات عجیب و غریب و سواحل گرم و بکر این کشور آفریقایی برای بسیاری از گردشگران دلایل کافی برای بستن چمدان به حساب میآید اما ناامنی و رشد تصاعدی جرم و جنایت در این کشور باعث شده درآمد آفریقای جنوبی از توریسم با رشدی منفی روبرو باشد.
اگر شما به عنوان یک فرد اروپایی قصد سفر به این کشور را داشته باشید حتما مسئولان کشورتان چند ساعتی را صرف لیست کردن نقاط و شهرهای ممنوعه مانند ژوهانسبورگ برای شما خواهند کرد، نقاطی که کاملا از طرف گروههای خلافکار و شبهنظامیان مسلح و کارتلهای قاچاق(از مواد مخدر گرفته تا اعضای بدن و حیوانات در حال انقراض) اداره میشود. نکته دیگری که باعث میشود یک گردشگر خارجی از تجربه سفرش به آفریقای جنوبی راضی نباشد فاصله طبقاتی باورنکردنی بین مردم بومی این کشور چه از منظر اقتصادی و چه فرهنگی و اجتماعی است. تمام این دلایل دست به دست هم دادهاند و باعث شدهاند گردشگران خارجی مردم آفریقای جنوبی را یکی از بیادبترین مردم دنیا در مواجهه با گردشگر خارجی بدانند.
یکی دیگر از مقاصد محبوب برای گردشگران خارجی از جمله مردم کشورمان برای سفر کشور تایلند است. هرچند که در کشور ما نگاهی منفی به تایلند وجود دارد و بسیاری از مردم پس از شنیدن قصد شما برای سفر به این کشور لبخندهایی معنادار میزنند اما واقعیت این است که این کشور شرق آسیا از فرهنگی بسیار غنی و طبیعتی بسیار جذاب برخوردار است. تایلند از آن دسته از کشورهاست که بخش بزرگی از اقتصادش بر پایه جذب توریست است و با وجود بهرهمند شدن مردم تایلند از این درآمد اما انگار بسیاری از تایلندیها از ورود بیرویه گردشگر به کشورشان دل خوشی ندارند.
نکته جالبی که اما در کیفیت تجربه گردشگران خارجی سفر کرده به تایلند مشهود است شما را به این نتیجه میرساند که ثروتمند بودن یا نبودن شما در احساس رضایتتان پس از سفر به تایلند بسیار تاثیرگذار است. در حالی که گردشگران ثروتمند از برخورد خوب مردم محلی تایلند با گردشگران میگویند اما گردشگرانی که یک سفر اقتصادی و با بودجه کم را ترجیح میدهند به شدت از بیادبی و برخورد بد مردم محلی این کشور شکایت دارند.
همسایه کوچک اسپانیا که در بیشتر زمینهها از جمله جذب گردشگر معمولا زیر سایه همسایه بزرگتر و پر سر و صداتر خود میماند در سالهای اخیر رشد قابل توجهی در زمینه جذب گردشگر خارجی داشته است. شهرهای بزرگ پرتغال مانند لیسبون هر ساله میزبان تعداد زیادی توریست خارجی است و هرچند اغلب این توریستها از مهماننوازی و برخورد خوب پرتغالیها میگویند اما گروهی هم تجربه متفاوتی را در این کشور از سر گذراندهاند.
ماجرا از این قرار است که انگار مردم محلی پرتغال به هیچوجه تاب تحمل گردشگرانی با سبک زندگی متفاوت را ندارند و برای نمونه گردشگرانی که بدنی پوشیده از تتو و خالکوبی دارند اصلا از نحوه برخورد مردم محلی راضی نبودهاند.
احتمالا از دیدن نام کانادا در چنین مقالهای تعجب کردهاید، کشوری که به عقیده بسیاری از مردم دنیا دارای مهربانترین و باادبترین شهروندان در بین کشورهای دنیا است. البته که بیشتر گردشگران خارجی در کانادا روزهای خوشی را میگذرانند اما انگار موضوعی وجود دارد که حتی کاناداییها را هم از کوره به در میبرد.
بر اساس نظرسنجیها مردم کانادا که بسیار هم به کانادایی بودنشان افتخار میکنند به شدت به مقایسه با همسایه همیشه پر از جنجالشان یعنی آمریکا حساسیت دارند و حتی یک مقایسه کوچک میتواند آنها را عصبانی کند. این موضوع ظاهرا در نقاطی از کانادا که فرانسوی زبان هستند بیشتر به چشم میآید و برای نمونه بسیاری از گردشگران خارجی که مسلط به زبان فرانسوی نبودهاند از کیفیت برخورد مردم محلی در شهرهایی مانند کِبِک رضایت نداشتهاند.
اگر به گردشگری علاقه داشته باشید نیازی به تعریف کردن از پراگِ رویایی وجود ندارد. پراگ و به صورت کلی جمهوری چک چه به دلیل معماری گوتیک و منحصربفردش و چه به دلیل طبیعت و فرهنگ خاصش همیشه از مقاصد محبوب گردشگران خارجی به حساب میآمده است. با وجود تمام این مزایا برای این کشور در جذب گردشگر اما انگار برخورد بد مردم محلی باعث شده شهرت خوب جمهوری چک در پذیرش توریست آسیبی جدی ببیند.
ظاهرا در سالهای اخیر جمهوری چک و به ویژه شهر پراگ پذیرای تعداد قابل توجهی گردشگر خارجی بوده، تعدادی که ظاهرا از ظرفیت این کشور بیشتر بوده است. همین موضوع باعث شده مردم محلی این کشور به خاطر ترافیک همیشگی و موزهها و رستورانها و کلیساهای همیشه پر از جمعیت رویکردی منفی نسبت به گردشگران خارجی پیدا کنند و این رویکرد منفی در برخوردهای بیادبانه با گردشگران خارجی نمود پیدا کرده است.
مجارستان و مشهورترین شهرش در بین مردم دنیا یعنی بوداپست تا حد زیادی وضعیتی شبیه به جمهوری چک و پراگ دارد. کشوری پهناور و بسیار زیبا که به ویژه برای گردشگران علاقمند به فضاهای شهری و معماری گوتیک مانند یک بهشت به نظر میرسد و با پلها و کانالهای آبی مشهورش و چشمههای آب گرمِ با خاصیت درمانیاش برای بسیاری از گردشگران خارجی یک مقصد رویایی محسوب میشود. بوداپست و مجارستان اما هرچه در ظاهر زیبا هستند در باطن یک شهرت منفی را یدک میکشند و آن قرار گرفتن در بین سه کشور دنیا از نظر بیادبی مردم محلی است.
ظاهرا مردم مجارستان هم مانند مردم جمهوری چک از حجم بالای گردشگران خارجی دل خوشی ندارند و این نارضایتی را به خوبی به گردشگران خارجی ابراز میکنند. نکته دیگری که نظر بسیاری از گردشگران خارجی سفر کرده به مجارستان را جذب کرده عدم تمایل مردم محلی به ارتباط برقرار کردن با توریستهای خارجی است. ظاهرا اغلب مردم مجارستان ترجیح میدهند به جای سروکله زدن با گردشگران خارجی و کمک کردن به آنها برای یافتن مقصدشان، به زندگی خودشان بپردازند و این عادت رفتاری برای بسیاری از گردشگران خارجی غیرقابل قبول است.