«محمد علی شفیعی» در تحلیل خود از روند برگزاری مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا اظهار کرد: نکتهای که در گفتوگوهای فنی مهم است اینکه آمریکا به صورت قطره چکانی درخواستهای خود را مطرح میکند، بنابراین در روند مذاکرات باید حواسمان باشد که درخواستها مدیریت شده و بیش از حد نباشد.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: در واقع آمریکاییها سعی میکنند با در نظر گرفتن خط قرمزهای تیم مذاکره کننده ایران، ابتدا از خواستههای اولیه خود نتیجه بگیرند و بعد خواستههای بیشتر و زیادهخواهانه خود را مطرح کنند.
وی در ادامه اعلام کرد: با توجه به تجربه مذاکراتی که با ۱+۵ داشتیم و آمریکاییها از برجام خارج شدند، باید مواردی را در نظر داشته باشیم، ابتدا بحث ذخایر ایران است که میگفتند باید از ایران خارج شده و در کشور دیگری نگهداری شود، اگر باز هم آمریکاییها از توافق احتمالی خارج شوند، چه اتفاقی میافتد؟ باید وضعیت دسترسی ما به منابع احتمالی خارج شده مشخص شود و سرمایهگذاری و هزینههای انجام شده، بازگردد.
شفیعی در ادامه ابراز داشت: با توجه به گمانهزنیها اگر تصمیم تیم مذاکره کننده چنین است که این ذخایر خارج نشود که چه بهتر؛ اما اگر قرار است خارج شود باید هزینهاش به ایران برگردد. در توافق برجام گفته شده بود میزان غنی سازی ۳.۶۷ بوده و ذخایری که غنی سازی و نگهداری میشود ۳۰۰ کیلوگرم باشد، لذا با توجه به نیاز هستهای ایران و همچنین میزان سوخت، اینها از مواردی است که درباره آنها باید چانهزنی شود.
وی ادامه داد: نکته دیگری که آمریکاییها در امتیاز دادن خسّت کرده و همکاری نمیکنند این است که در برجام هم چنین شد که دسترسی به سیستم سوئیفت برای ایران برقرار شد، اما نمیتوانستیم بهره برداری اقتصادی از این مساله داشته باشیم، در واقع امکان استفاده از یوترن(Uturn) را نداشتیم و عملا در نقل و انتقال بینالمللی با محدودیتهای جدی مواجه بودیم.
این کارشناس مسائل آمریکا همچنین گفت: درواقع باید امکان تبادلات مالی با هر کشوری غیر از آمریکا نیز داشته باشیم و لذا اگر قرار است انتفاع اقتصادی ببریم این مساله خواسته معقول و منطقی است که تصور میکنم طرف آمریکایی در این مورد سرسختی میکند.