به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام و المسلمین محسنیاژهای که به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، به شهر هانگژو چین سفر کرده بود، در گفت و گو با سه رسانه چینی «سیجیتیان»، «چاینا دیلی» و «شینهوا»، با بیان این مطلب به تشریح اهداف سفر هیئت عالی قضایی جمهوری اسلامی ایران به چین پرداخت و گفت: به منظور توسعه و استفاده بهینه از این ظرفیتهای افزایشیافته در سازمان همکاری شانگهای، نیاز به بازنگری در زمینه روشهایی است که اعضای این سازمان مهم تاکنون در راستای پیشبرد اهدافشان اتخاذ کردهاند.
وی افزود: بی شک افزایش سطح همکاریها و همافزاییهای اعضای شانگهای، یک اصل اساسی است؛ برای تحقق این مهم، هر یک از اعضا میتوانند از موقعیت ژئوپلیتیکی خود و عضویتشان در سایر سازمانهای مهم منطقهای و جهانی بهره بگیرند.
محسنی اژ های با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران قربانی تروریسم است و در عین حال دارای تجاربی ارزنده در مقابله و مبارزه با پدیده شوم تروریسم و عناصر تروریستی است، گفت: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در ۴۶ سال گذشته، عناصر و گروهکهای تروریستی وابسته به استکبار جهانی حدود ۲۳ هزار تن از نیروهای حاکمیتی نظام ما، علما، معتمدین و مردم کوچه و بازار را ترور کردهاند؛ ما برای مقابله با این سازمانهای تروریستی و حامیان و پناهدهندگان به آنها، از تجارب و دستاوردهای ارزندهای برخورداریم که میتوانیم اینها را با سایر کشورها، از جمله کشورهای عضو شانگهای و کشورهایی که همانند ما قربانی تروریسم محسوب میشوند، به اشتراک بگذاریم.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران همچنین در مسیر مقابله با قاچاق بویژه قاچاق مواد مخدر و قاچاق سازمانیافته و تشکیلاتی، دارای تجارب گرانبهایی است و در این مسیر حدود هزار شهید و مجروح داشته است، بر آمادگی کشورمان در به اشتراک گذاشتن تجربیات خود در این زمینه با کشورهای دیگر تاکید کرد و افزود: عناصر منتسب به جریانات تروریستی، اعضای باندهای قاچاق و جرائم سازمانیافته و همچنین مفسدان اقتصادی، از جمله مرتکبان طراز اول جرم پولشویی هستند؛ به همین منظور، ما اعضای شانگهای میتوانیم با همکاری و معاضدت در زمینههای قضایی و اطلاعاتی، در گام نخست از وقوع این قبیل جرائم که به پولشویی ختم میشوند پیشگیری کنیم و در گام بعد، بهترین و هدفمندترین روشها را برای مقابله با این جرائم به کار ببریم و در شناسایی و مجازات مرتکبان آنها، به اصولیترین و حرفهایترین شکل ممکن عمل کنیم.
محسنیاژهای با اشاره به دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه امنیت سایبری و مقابله با آسیبهای فضای مجازی، گفت:حوزه سایبر و هوش مصنوعی، عرصه تحولات شگرف و روزانه است؛ ما در جمهوری اسلامی ایران در جهت تسهیل و تسریع خدماترسانی قضایی و حقوقی به مردم، اتقان آرای قضایی و گسترش آموزش حقوقی، از فضای سایبر و هوش مصنوعی بهره میگیریم. در عینحال باید توجه داشت که تهدیدات و آسیبهایی نیز در این فضا نهفته است؛ ما همواره هدف دنیای استکبار برای حمله سایبری به زیرساختهای حیاتی خود بودهایم، بنابراین علاوه بر کسب تجربیات در عرصه پدافندی، بلکه در مسیر مقابله با آسیبها و تهدیدات این فضا نیز، دستاوردهایی را حاصل کردهایم.
رئیس دستگاه قضا تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران آماده است تا در حوزه سایبر و هوش مصنوعی به تبادل اطلاعات و تجربیات با کشورهای عضو شانگهای که برخی از آنها همچون چین از طلایهداران این عرصه هستند، بپردازد.
وی با اشاره به استفاده قدرتهای استکباری از حربه «تحریم» علیه ملل مستقل، افزود: قدرتهای استکباری با وضع تحریمهای به تعبیر خودشان فلجکننده علیه ایران، قصد داشتند تا اقتصاد کشور ما را به سمت فروپاشی سوق دهند؛ اما ما در خلال این تحریمها، تولید قدرت کردیم و بر سطح و دامنه بازدارندگی خود افزودیم؛ ما در برابر این تحریمها مقاومت، پیشه کردیم و با تکیه بر تواناییهای داخلی، بسیاری از این تحریمها راخنثی گرداندیم.
محسنی اژهای گفت: البته منکر تاثیر سوء تحریمها بر معیشت مردم کشورم نیستم بلکه تاکید دارم که هدفگذاری وضع کنندگان تحریم، فروپاشی ایران بود، که محقق نشد.
وی تحریمهای وضع شده توسط قدرتهای استکباری با مفاد کنوانسیونها و قوانین بینالمللی مرتبط با حقوق بشر را در تعارض و مغایرت آشکار عنوان کرد و افزود: ضروری است کشورهای عضو شانگهای که جمعیت و جغرافیای وسیعی را شامل میشوند، با همکاری و همافزایی، در مقابل مستکبرانی که سعی دارند با حربه تحریم، مقاصد و اغراض خود را پیش ببرند، بایستند.
محسنی اژهای با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در خلال تحریمها، از تهدیدها، فرصت خلق کرد و در این زمینه مجرب است و میتواند به سایر اعضا مشورت دهد تاکید کرد: معتقدیم کشورهای عضو شانگهای باید با اقدامات مشترک حقوقی و بینالملی، کاری کنند که هزینه و تاوان تحریم کردن، برای تحریمکنندگان افزایش یابد و به گونهای بر پیوستگی و استحکام همکاریهای خود بیفزایند که در صورت تحریم یک عضو، سایر اعضا از لحاظ سیاسی، اقتصادی و حقوقی، مساعدتهای لازم را به عضو تحریم شده انجام دهند.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به ظرفیتهای بالای سازمان شانگهای جهت استقرار و تثبیت صلح و امنیت جهانی، بیان داشت: کشورهای عضو سازمان شانگهای، به لحاظ جمعیت، وسعت و بهرهمندی از امکانات مادی و مؤلفههای قدرت، در جهان برجسته و ممتاز هستند؛ علاوه بر آن، اعضای شانگهای در سایر سازمانها و پیمانهای مهم و متنفذ جهانی نظیر «بریکس» نیز عضویت دارند و نقشآفرین هستند؛ اینها ظرفیتهای خوبی است که میتوان آنها را هر چه بیشتر به فعلیت رساند تا صلح پایدار برای همه جهان و جهانیان محقق شود و مناطقی از جهان که زیر یوغ سلطه و استکبار غربی هستند رهایی یابند و جهان از شر انگارههای یکجانبهگرایانه و تکقطبیگری رهایی یابد.
محسنیاژهای با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان صلح پایدار، آرامش و امنیت برای همه بشریت در سراسر کره خاکیست به استفاده ابزاری سلطهگران غربی از مفاهیمی نظیر حقوق بشر اشاره کرد و گفت: ما در اسلام، رعایت حقوق انسانها را یک اصل اساسی و خدشهناپذیر میدانیم؛ در مقابل، سلطهگران غربی در مورد حقوق بشر، رویکردی گزینشی و تبعیضآمیز را اتخاذ میکنند؛ آنها بعضاً بشر و حقوق او را بر مبنای مبانی منحط خود تعریف میکنند و سعی میکنند این تعریف ناصواب را به همه جهان تحمیل کنند و حتی تهدید میکنند که اگر با معیارهای آنها به موازین حقوق بشری عمل نشود، کشورهای خاطی را تحریم و محاصره میکنند! جمهوری اسلامی ایران در برابر این رویکرد تحمیلی و یکجانبه ایستاده است و اعتقاد داریم که همه ملل مستقل باید چنین ایستادگیای را اتخاذ کنند.
رئیس قوه قضائیه افزود: جهانیان طی حدود یک سال و نیم اخیر مشاهده کردند که مدعیان دروغین حقوق بشر، به حمایت تمام و کمال سیاسی، اقتصادی، تسلیحاتی و لجستیکی از رژریم کودککش صهیوینستی میپردازند؛ رژیمی که فجیعترین جنایات را علیه مردم غزه مرتکب شده است؛ جنایاتی که بعضاً در تاریخ بیسابقه است؛ حال سؤال ما آن است که آیا مردم غزه در دایره حقوق بشر ادعایی غربیها نمیگنجند؟!
محسنی اژهای با اشاره به سابقه طولانی و دیرین مراودات و مناسبات میان ایران و چین، افزود: کشورهای چین و ایران، دارای تمدن و فرهنگ کهنی هستند و از دیرباز با یکدیگر ارتباط و مراوده داشتهاند. بعضی از استانهای این دو کشور از گذشته، عقد اخوت بستهاند و به همدیگر کمک میکنند. در سالهای اخیر و پس از انعقاد سند جامع راهبردی و نقشه راه ۲۵ ساله که میان ایران و چین تعریف شد، دو کشور متعهد شدند از تجربیات، ظرفیتها و توانمندیهای همدیگر در حوزههای مختلف استفاده کنند؛ ایران پس از پیروزی انقلاب، پیشرفتها و جهشهای قابل ملاحظهای را در بسیاری از رشتههای علمی کسب کرده و در بعضی از موضوعات؛ در تراز چند کشور اول دنیا قرار گرفته است. امروز ما آمادگی داریم در همه زمینهها به کشور چین کمک کنیم؛ همچنیت تلاش ما این است تا بهترین استفاده را از ظرفیتها و توانمندیهای چین داشته باشیم.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه هر اندازه رفت و آمدها، تجارتها و تعاملات میان دو کشور افزایش پیدا کند، باید قوانین، اقدامات و سازوکارهای حقوقی و قضایی نیز توسعه یابد، گفت: ما امروز موانع حقوقی قضایی که ممکن است بر سر راه ایرانیان در چین یا چینیهای در ایران وجود داشته باشد را احصاء و راهکارهای رفع این موانع را نیز پیشبینی کردهایم؛ به طور مثال مشخص کردهایم که اگر یک سرمایهگذار چینی بخواهد به ایران بیاید و یا یک تاجر ایرانی بخواهد در چین حضور پیدا کند، ممکن است با چه مشکلات و موانع حقوقی و قضایی مواجه شود.
محسنی اژهای ه به برخی از اختلاف قوانین کشورهای ایران و چین با یکدیگر، اشاره کرد و گفت: باید تا آنجا که ممکن است و مبانی حقوقی و قضایی دو کشور ایران و چین اجازه میدهد، مسائل و موضوعات مختلف را با همدیگر همسان و نزدیک کنیم.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران افزود: معتقدیم که با توجه به مناسبات و تعاملات تجاری قابل توجه ایران و چین، باید یک سازوکار داوری میان دو کشور نیز وجود داشته باشد؛ راهکار حل و فصل بسیاری از مشکلات و برطرف کردن موانع را میتوان در این داوریها پیشبینی کرد.
محسنی اژهای گفت: امروز با توجه به ظهور و بروز فناوریهای جدید، دیگر لازم نیست که برای بسیاری از مسائل قضایی، افراد مسافتهای طولانی را طی کنند؛ بسیاری از موارد داوری و میانجیگریهای حقوقی و قضایی، در بستر فناوریهای جدید صورت میگیرد. باید در راستای کاهش موانع حقوقی و قضایی میان دو کشور ایران و چین، از این قبیل فرصتها و ظرفیتها نهایت استفاده را ببریم.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: باید کمیتههای مشترکی میان ایران و چین به وجود بیایند تا موانع و مسائل قضایی موجود میان دو کشور را به سرعت و در کوتاهترین زمان حل و فصل کنند.