مخاطبان «الف»، نظرات خود را ذیل یادداشت «پاسخ به یک نگرانی!» بیان کردند که تعدادی از آنها را میخوانیم:
* نه به آمریکا و نه به هیچ کشور دیگری نباید اعتماد داشت و به امید کمک کشور دیگری بود اما منافع کشور وموقعیت و شرایط ایجاب میکند با کشورهای دیگر تا وقتی به ضررمون نیست روابط داشته باشیم.
* وقتی به یک گرگباج داده شود بقیه ده ها باج دیگر میخواهند نمونه تحریم های جدید اروپا علیه ایران ...با گرگ نمیشود در قالب میش مذاکره کرد چیزی جز چنگال تیز و تهدید برایت ندارد باید قدرت داشته باشی بعد مذاکره حتی برای کسب قدرت جنگ هم ارزش دارد آنها در اتاقهای شیشه ای سنگ بیندازند خودشان آسیب پذیرند ....همین امروز وزیر دفاع آمریکا گفت چین با موشک های فراصوت در عرض ۲۰ دقیقه تمام ناوهای آمریکا را غرق میکند ...
* ببینید زمانه تغییر کرده و کشورها صرفا بر اساس منافع خود با سایر کشورها تعامل می کنند و با هیچ کشور عهد اخوت ندارند مگر بر اساس مصالح و منافع ملی خود ! ما باید این موضوع را درک کنیم وگرنه باعث مشکلات بسیار زیادی می شود.
* در خوی استکباری و ضرورت مبارزه با حاکمان غربی تردید نکن. من یک تار موی تندروترین های داخلی را با همه مخالفتی که با روشهای آنها داشته باشم به تمام غرب نمیدهم. اختلاف سر ارزشهای انسانی نیست. بر سر ناتوانی درک غرب با همه ارزشها و ضد ارزشها و روشهای مواجه با آن است. غرب یک اسم است برای یک مجموعه، که اجزاء آن از علم گرفته تا فرهنگ و سیاست و حاکمان، هم ارزش نیستند و باید هرکدام را جدا ارزشگذاری کرد. برای چیرگی بر غرب و برای حاکمیت ارزشهای انسانی بر جهان باید غرب را از غربیها بهتر درک کرد و شناخت. عجیب اینجاست، کسانی دم از مبارزه با غرب میزنند با همان ابزارها و روشها و ارزشهای غرب. موفق نخواهند شد .
* حالا اگر همه امتیازها را دادید و فرصت هسته ای شدن را از ایران گرفتید و بعد عین سوریه جنگنده های اسراییل هر روز روی سرتان ظاهر شد و بمباران چه خواهید گفت؟
* ترامپ در کلاف مشکلات تصمیماتش گرفتار شده در جنگ اوکراین هیچ توفیقی نداشته در تصاحب معادن اوکراین هم نتوانست کار کند در جنگ تجاری با جهان که با افت قیمت دلار و بزودی با افزایش اقلام مصرفی و گرانی تولید در آمریکا با مشکلات عدیده اقتصادی و بیکاری گسترده و نارضایتی عمومی و تظاهرات گسترده مواجه خواهد شد از سوی دیگر تقابل گسترده جنگ تجاری و نظامی بر سر تایوان هم معضلات ترامپ را پیچیده تر کرده در این نابسامانی عده ای دو تابعیتی دنبال خلع سلاح و دادن پاس گل به ترامپ و ویتکاف همکار صهیونیست و حامی مالی سرسخت حملات نظامی اسراییل برای قتل و عام مردم غزه و لبنان هستند ما در شناختن دوست و دشمن و در استفاده از فرصت های طلایی برای قدرت گیری ضعف داریم تنها راه خلاصی از سلطه تاریخی این کهنه استعمارو استحمار گران قدرت اتمی است نظیر هند و پاکستان آنوقت از سر آنها و توطئه هایشان خلاص و به پیشرفت کشور میپردازیم انموقع هم مذاکره معنی می یابد در موضع برابر نه موضع تهدید و چماق بالای سر ...
* در سیاست اولویت اصلی منافع ملی و زندگی مردم ایران هست.
* دشمنی با غرب باعث افتادن به دام شرق شد. با این همه پتانسیل(نفت و گاز ،معادن و...) و ظرفیت و موقعیت ژئوپلتیکی و این همه سرمایه انسانی در کجای اقتصاد دنیا هستیم وضعیت معیشتی مردم چگونه هست.
* روسیه، چین، روسوفیلها و کاسبان تحریم دست در دست هم برای اینکه منافع سیاسی و اقتصادی خودشان به خطر نیفتد، دست به هر کاری می زنند تا بین ایران و آمریکا توافقی صورت نگیرد.
* اگر فکر کنی با چندتا گفتگو و خنده و تفاهم دشمنی ها برداشته می شود اشتباه می کنی ولی اصل بر هوشیاری و سیاست داشتن است.ما می توانیم قوی باشیم و شعارهایمان را عملی کنیم و می توان هم شعار داد و ضعیف نبود.
******
یادداشت «دیگر نمی خواهیم گاو شیرده باشیم!» با نظرات و واکنش همراهان «الف» مواجه شد:
* عربستان بیشتر تبلیغ است تا پیشرفت بروید شهرهای فقیر و محلات فقیرنشین آن در مکه و مدینه را ببینید.
* سیاست خارجی عربستان همچون امارات و قطر سیاست متعادل است. هم با روسیه و هم با آمریکا روابط خوب و گرمی دارند.
* در درگیری احتمالی ما با آمریکا ما اگر چاه های نفتی این حضرات را سالم بگذاریم عملا خسارتی به آمریکا وارد نمیشود، اینها هم با علم به این موضوع به دنبال مصالحه با ایران هستند تا اگر جنگی شد ما کاری به اینها نداشته باشیم، جریان نفت اینها برقرار باشد و ما زیر حمله آمریکا هیچ کاری نکنیم چون برادری اسلامی خیلی مهم است! در حین حملات هم اینها حمایت اطلاعاتی و نظامی از آمریکا خواهند کرد همانطور که به اسراییل کمک کردند دست از سادگی بردارید، پایگاه آمریکا در خاکش است، جریان نفتش هم برقرار است و ماشین جنگی و اقتصاد دشمن را تغذیه میکند.
* حملات موشکی گسترده حوثی ها به ریاض و اکراه بایدن در دفاع از عربستان فرصت طلایی برای پوتین ایجاد کرد تا عربستان را در سیاستهای نفتی مجبور به تبعیت از پوتین کند. الان هم ادامه روابط بهتر از سوی مقامات ایران با عربستان نتیجه همان نزدیکی بن سلمان با پوتین هست. در واقع پوتین مانند سالها در سوریه از برگ حوثی ها بدون دادن هزینه به نفع خود استفاده میکند.
* بیشتر به نظر میاد گفته که اگه جنگ شد ما کاره ای نیستیم.
* عربستان می داند که احتمال دارد که جنگ با ایران اغاز بشود و برای جلوگیری از هدف قرار دادن این تاسیسات توسط ایران در ظاهر بدنبال روابط مطلوب است ولی در صورت بروز جنگ که احتمال ان بسیار بالاست هیچ تاسیساتی در منطقه سالم نمی ماند.
* امریکا همچنان دنبال دوشیدن عربستان است که این کار با خروج پترو دلارها به نفع آمریکا انجام می شود. حتی ترامپ عنوان کرد و گفت انتظار دارد عربستان یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایه گذاری کند ...تمام سرمایه گذاری کسورهای عربی نظیر قذافی که در ایتالیا سرمایه گذاری کرده بود توسط گرگ ها خورده شد و یک آب هم روش ...
* همین سفر نشان میدهد آنها از سناریوی آتی حمله به ایران پس از خلع سلاح اطلاع داشته و اعلام بی طرفی میکنند ایران نباید فریب زمان خریدن ترامپ برای مسلح کردن فرقه نژادپرست جنایتکار جنگی نتانیاهو را بخورد ایران باید در حداکثر آماده سازی برای هر تحرکی دفاع و حرکت به سمت قدرت باشد
* عربستان یکی از بهترین برنامه ریزی ها برای ارتقا جایگاه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و علمی در جهان را دارد. بن سلمان اصلاحات زیادی را در این کشور انجام داده است. امروز جایگاه عربستان چنان است که به عنوان اولین مقصد سفر خارجی ترامپ برگزیده شده و قرار است پوتین و ترامپ در این کشور با هم ملاقات کنند.
* تحلیل شما اشتباه است. عربستان گاو شیرده غرب بوده هست و خواهد بود.
******
یادداشت «مقاومت عجیب دولت در برابر کاهش نرخ ارز و تقویت پول ملی» با نظرات متعدد کاربران همراه شد که تعدادی از آنها را میخوانید:
* گفتگو های غیر مستقیم فعلی با آمریکا از پیش هماهنگ شده بود. دولت با وجود این حقیقت، قیمت دلار را به بالای ۱۰۰ هزار تومان کشاند و از این بابت دارایی های مردم را جمع آوری کرد.
* بر فرض که با آمریکا توافقی هم امضا شود. مطمئن باشید که هیچ گشایشی در زندگی مردم صورت نخواهد گرفت. در طی این سالها هیچگاه شاهد جریان معکوس ارزان شدن کالاها و خدمات نبوده ایم.
* دولت برای تامین مخارج خود منبعی جز استفاده از تورم قیمتها از جمله ارز و طلا ندارد و چون انحصار اصلی تامین این دو در دست دولت است سعی میکند با خالی کردن جیب مردم خودش را اداره کند ،فریاد رسی هم که برای مردم نیست و معلوم نیست آن نمایندگانی که برای موارد بی اهمیت که کوچکترین دغدغه مردم هم نیست یقه می درانند و فریادشان گوش فلک را کر کرده چرا در مورد معیشت مردم تا این حد ساکتند ؟
* بر خلاف نظر نویسنده محترم این متن،به نظرم دولت کار درستی انجام می دهد.زیرا قیمت دلار تابعی از حجم نقدینگی در گردش هست و نمی توان به همین راحتی قیمت دلار را به سالهای قبل برگرداند،زیرا حجم نقدینگی در گردش نسبت به آن سالها افزایش چشمگیری یافته هست.اتفاقا باز هم بر خلاف نظر نویسنده،کاهش قیمتی که اکنون در بازار آزاد ارز مشاهده می کنیم ناشی از ارز پاشی بسیار شدیدی هست که توسط بانک مرکزی در طی روزهای اخیر انجام شده تا مردم القاء روانی شود که روند مذاکرات با آمریکا مثیت بوده هست.متأسفانه نویسنده مسائل را به صورت بر عکس تحلیل می کند.
* نوسان گیری از قیمت دلار و جمع آوری ریال سرگردان ، یکی از تکنیک های دولت برای درآمد زایی هست. هیچ نوسان گیری ، بدنبال ثبات و کاهش قیمت نیست چون باعث ضرر نواسان گیر میشه.
* کاهش نرخ ارز به معنای تقویت پول ملی نیست.
* عجیب نیست . دولت درامد بسیار زیادی از افزایش نرخ ارز کسب کرده و نمیخواهد اجازه بدهد دلار از نرخ مشخصی پائین تر بیاید تا درآمدش حفظ شود . من که معتقدم اصلا افزایش نرخ ارز به ۱۰۰ هزار تومان هم کار خود دولت بود تا معیشت مردم را گروگان بگیرد و ایران وادار به مذاکره با آمریکا شود .
* اگر توافق حاصل نشه دلار به شدت بره بالا همین شما حرف دیگری بر ضد دولت خواهید زد ! کار دولت درست هنوز تحریم ها رفع نشده دلار زیاد پایین نباید بیاد.