از سوی دیگر، اگر مواضع منفی یا تهدیدآمیز بر فضای خبری غالب شود، بازار وارد دورهای از رکود تورمی خواهد شد؛ مالکان در فروش تعلل میکنند و خریداران نیز با تردید و احتیاط بیشتری وارد معاملات میشوند. این وضعیت، در کوتاهمدت به کاهش حجم معاملات و در میانمدت به انباشت تقاضای سرکوبشده و جهش ناگهانی قیمتها منتهی خواهد شد.
در مجموع، نوسانهای گفتاری آمریکا پیش از مذاکرات، بازار مسکن ایران را وارد مرحلهای شکننده و پرنوسان میکند که در آن قیمتها بیش از آنکه تابع واقعیات اقتصادی باشند، تحت تأثیر جو روانی و انتظارات متغیر شکل میگیرند.
در سال جاری، بازار مسکن تحت تأثیر تحولات سیاسی، از مسیر پیشین خود فاصله گرفت و دچار نوساناتی شد که تا پیش از آن کمتر تجربه کرده بود. اگرچه در زمستان سال گذشته نشانههایی از افزایش معاملات به چشم میخورد، اما با آغاز نوسانات در بازارهای طلا، سکه و ارز، روند معاملات در بخش مسکن نیز دچار افت شد. اکنون، همزمان با فضای انتظاری ناشی از مذاکرات ایران و آمریکا، گزارشهای میدانی حکایت از رکود تقریباً کامل در بازار معاملات ملکی دارند. در همین حال، نرخ تورم مسکن تنها افزایش جزئی ۲.۲ درصدی را تجربه کرده و متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در فروردینماه امسال به حدود ۱۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است.
در فروردینماه ۱۴۰۴، شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور به سطح ۳۲۸.۱ واحد رسید. این شاخص نسبت به اسفندماه سال گذشته با رشد ۳.۹ درصدی همراه بوده و در مقایسه با فروردینماه سال ۱۴۰۳ افزایش چشمگیر ۳۸.۹ درصدی را نشان میدهد. همچنین بررسی میانگین دوازدهماهه منتهی به فروردینماه نسبت به دوره مشابه در سال پیش، بیانگر افزایش ۳۳.۲ درصدی این شاخص است. مجموعه این دادهها حاکی از آن است که شاخص قیمت مصرفکننده همچنان در مسیر صعودی قرار دارد و روند تورمی در اقتصاد کشور تداوم یافته است.
با این حال، قیمت مسکن در فرودینماه روند متفاوتی را طی کرده است. بررسیهای میدانی نشان میدهد که حجم معاملات بسیار کاهش یافته و بازار قفل شده است. چراغ معاملات نیز که در بهمن و اسفند سال گذشته به علت رشد قیمت طلا، سکه و دلار کمسو شده بود، در فروردینماه سال جاری با زمزمه مذاکرات و توافق احتمالی ایران و آمریکا عملا خاموش و بازار انتظاری شده است.
بهنظر میرسد، خریداران و فروشندگان دست از خرید و فروش و ورود به بازار شستهاند و منتظر مشخص شدن نتیجه مذاکرات هستند. بنابراین، گمان میرود، در صورت روشن شدن وضعیت مذاکرات، بازارها به جریان اصلی خود برگردند و بازار مسکن دچار تحرکات جدیدی شود؛ این سایت پیشتر در گزارشی با عنوان «سناریوهای بازار مسکن در دوران پساتوافق / رویای شیرین خانهدار شدن محقق میشود؟» به بررسی بازار مسکن پس از توافق احتمالی ایران و آمریکا پرداخته است.
ضریب اهمیت مسکن در فروردینماه سال جاری با عدد ۳۳.۹۶ واحد اعلام شد که مشابه اسفند سال گذشته بوده و تغییری نکرده است. شاخص مسکن در ماه فرودین نیز به عدد ۳۰۷.۲ واحد رسید که نسبت به اسفندماه رشد داشته است.
بر این اساس، تورم ماهانه مسکن در فروردین رشد کرد و به عدد ۲.۲ درصد رسید. این شاخص در اسفندماه سال گذشته با عدد دو درصد اعلام شده بود که رشد ۰.۲ درصدی را نسبت به ماه گذشته نشان میدهد.
تورم نقطه به نقطه نیز در اولین ماه از سال جاری افزایشی شد و به عدد ۳۷.۷ درصد رسید. این در حالی است که این شاخص، در اسفند سال گذشته، با عدد ۳۷.۱ درصد به ثبت رسیده بود.
همچنین تورم سالانه مسکن در فروردین با عدد ۴۰ درصد اعلام شد که نسبت به ماه گذشته کاهش داشته است. این شاخص در اسفند سال گذشته با عدد ۴۰.۳ درصد اعلام شده بود.
شاخص تورم مسکن در فرودین ماه سال جاری، با عدد ۳۰۷.۲ واحد اعلام شده است. این در حالی است که این شاخص در فروردینماه سال قبل، با عدد ۲۲۳.۱ واحد به ثبت رسیده بود.
قیمت مسکن نیز در همان ماه، براساس اعلام بانک مرکزی، رقم ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان در هر متر اعلام شده بود. بنابراین طبق بررسیها قیمت مسکن در طول یک سال گذشته ۳۷.۷ رشد کرده و به متری ۱۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در فروردین سال جاری رسیده است.
ضریب اهمیت اجاره مسکن در اولین ماه از سال جاری با عدد ۳۳.۶۰ واحد اعلام شد که مشابه ماه گذشته بوده و تغییری نکرده است. شاخص اجاره نیز در فروردینماه به عدد ۳۰۶.۴ واحد رسید که نسبت به ماه قبل رشد کرده است. این شاخص در اسفندماه سال گذشته با عدد ۳۰۰ واحد اعلام شده بود.
تورم ماهانه اجاره مسکن در فرودین ماه سال ۱۴۰۴ اما به عدد ۲.۱ درصد رسید؛ این در حالی است که این شاخص در اسفندماه سال قبل دو درصد اعلام شده بود. بنابراین تورم اجاره مسکن رشد ۰.۱ درصدی را نسبت به ماه قبل ثبت کرده است.
تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن نیز در فروردینماه به عدد ۳۷.۶ درصد رسید. این شاخص در اسفندماه سال گذشته با عدد ۳۷ درصد اعلام شده بود که رشد تورم نقطه به نقطه را نشان میدهد.
همچنین تورم سالانه اجاره نیز با عدد ۴۰ درصد اعلام شده است. این در حالی است که این شاخص در ماه گذشته با عدد ۴۰.۳ درصد ثبت شده بود که از کاهش شتاب رشد قیمتها در اولین ماه از سال ۱۴۰۴ حکایت دارد.