به گزارش خبرنگار مهر، احسان مسعودی معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی امروز (شنبه، ۶ اردیبهشت) در نشست خبری با اشاره به آخرین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن، از داشبورد مدیریتی سامانه جامع طرحهای حمایتی مسکن رونمایی کرد.
وی با اشاره به آغاز فعالیت سامانه «تِم» از سال ۱۳۹۸ همزمان با اجرای طرح اقدام ملی مسکن در دولت دوازدهم، اظهار کرد: این سامانه به عنوان مرجع ارائه آمار، تحلیل و بررسی وضعیت طرحهای حمایتی مسکن تعریف شد. با تصویب قانون جهش تولید مسکن در شهریور ۱۴۰۰ و تغییر نام این طرح به نهضت ملی مسکن، سامانه به ابزار راهبری طرح تبدیل شد و در جلسات مختلف جهت پالایش متقاضیان، پیگیری روند پیشرفت پروژهها و تسهیلات بانکی مورد استفاده قرار گرفت.
مسعودی ادامه داد: در سنوات گذشته، آمار ارائهشده توسط ادارات راه و شهرسازی، شرکت عمران و بنیاد مسکن، فاقد اعتبار لازم بود و عملاً قابلیت استناد نداشت؛ بهطوریکه آمارها بهصورت دستی تهیه میشد و امکان دخل و تصرف در آنها وجود داشت.
وی با اشاره به سیاستهای دولت چهاردهم در حوزه مسکن افزود: خانم صادق وزیر راه و شهرسازی، بر شفافسازی و بهروزرسانی دقیق اطلاعات سامانه تأکید داشتند و از همان ابتدای فعالیت دولت جدید، توسعه داشبورد مدیریتی در دستور کار قرار گرفت. از این پس، آمارها بهصورت شفاف، آنلاین و برخط در دسترس خواهند بود و گزارشهای فیزیکی حذف میشوند.
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن خاطرنشان کرد: بر اساس ماده ۱۹ قانون جهش تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی موظف است هر سه ماه یکبار، آمار طرح نهضت ملی مسکن را بهصورت عمومی منتشر و گزارش مکتوب آن را به کمیسیونهای مربوطه در مجلس شورای اسلامی ارسال کند.
وی با اشاره به قابلیتهای داشبورد مدیریتی گفت: این سامانه امکان رصد دقیق روند پیشرفت پروژهها، ارائه تسهیلات، پالایش متقاضیان و انجام تحلیلهای برنامهریزی را فراهم میکند. همچنین آسیبشناسی مستمر و ارائه راهکارهای اصلاحی در دستور کار قرار دارد تا فرآیند تصمیمگیریها بر پایه اطلاعات دقیق و بهروز انجام شد.
مسعودی ادامه داد: همانطور که گفته شد در دو فاز موازی، توسعه سامانه اطلاعاتی برای مدیریت دادههای مختلف در بخشهای اجاره ۹۹ ساله، خودمالک شهری و روستایی، طرح جوانی جمعیت، و پروژههای مشارکتی در بافتهای فرسوده در دستور کار قرار گرفته است.
وی افزود: در بخش اجاره ۹۹ ساله، گام نخست مربوط به متقاضیان است. از میان متقاضیان تعیین تکلیف شده، ۲۵ درصد تأیید نهایی شده و مابقی به دلیل عدم احراز شرایط رد شدهاند.
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکن ادامه داد: از میان متقاضیان واجد شرایط، ۹۲.۲ دهم درصد به پروژهها متصل شدهاند و فرآیند اجرایی پروژهها برای آنان آغاز شده است.
تأیید نهایی بیشاز ۱.۵ میلیون متقاضی طرح نهضت ملی
وی بیان کرد: بر اساس آمار ثبتشده، ۶ میلیون و ۷۶۶ هزار و ۸۲۹ نفر در طرح اجاره ۹۹ ساله نهضت ملی ثبتنام کردهاند که از این تعداد، یک میلیون و ۵۶۵ هزار و ۴۴۲ نفر تأیید نهایی شدهاند و حدود ۷۷۹ هزار و ۸ نفر به پروژهها متصل شدهاند.
مسعودی تصریح کرد: بر اساس نقشههای ارائه شده از سامانه تم، استان فارس با ۱۱ درصد بیشترین سهم از متقاضیان مؤثر را داراست و استانهایی همچون مازندران و گیلان به دلیل درصد کمتر متقاضیان، متعاقباً تعهد کمتری دارند.
وی اظهار کرد: روند یک ساله ثبتنام و تخصیص پروژهها بررسی شده و در بخش ساخت، الگوی کلی بر اساس تعهدات تعریف شده است. همچنین نسبت صدور پروانههای ساختمانی به تعهدات ۷۲.۶ درصد و نسبت انعقاد قرارداد مشارکت مدنی ۵۳ درصد گزارش شده است.
۳۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن روبه اتمام است
معاون دفتر طرحریزی و پایش طرحهای مسکنی وزارت راه و شهرسازی گفت: در مجموع متقاضیان مؤثر، ۷۱ درصد عملیات اجرایی پروژهها آغاز شده است و از میان ۵۹۱ هزار و ۷۷۰ واحد در حال ساخت، تاکنون فونداسیون ۴۶۰ هزار و ۲۶۷ واحد به اتمام رسانده، ۴۵ درصد از واحدها اسکلت و سقف، ۱۹.۷ درصد مرحله سفتکاری، ۱۰.۳ درصد مراحل نازککار همچنین کارهای نهایی ۵.۷ درصد معادل ۳۴ هزار و ۳۹۶ واحد تکمیل شده است.
معرفی ۹۵۸ هزار واحد مسکونی به بانکها
وی افزود: تاکنون ۹۵۸ هزار و ۴۴۷ واحد به بانکها معرفی شدهاند که از این تعداد، برای ۴۴۸ هزار و ۱۷۵ واحد قرارداد مشارکت مدنی منعقد شده است. همچنین ۵۹۹ هزار و ۷۷۰ واحد وارد فاز اجرایی شدهاند.
مسعودی گفت: یکی از بخشهای مهم سامانه تم، دهکبندی درآمدی متقاضیان است که مشخص میکند متقاضیان تأیید نهایی شده و متصل به پروژهها در چه دهکهای درآمدی قرار دارند.
معاون وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: بر اساس اطلاعات اخذ شده از سامانه رفاه ایرانیان، ۴.۸ درصد از متقاضیان تخصیص یافته به پروژهها در دهک یک (معادل ۳۷ هزار و ۱۹۱ نفر) و ۸.۹ درصد در دهک دو (معادل ۶۹ هزار و ۶۳۲ نفر) قرار دارند. بالاترین میزان تخصیص پروژه با ۱۲.۶ درصد مربوط به دهک چهارم معادل ۹۸ هزار و ۵۵۳ نفر است.
وی تصریح کرد: در برخی موارد، دهک درآمدی متقاضیان هنوز تعیین نشده که این اطلاعات به صورت وبسرویسی از سامانه رفاه ایرانیان بهروزرسانی خواهد شد.
مسعودی خاطرنشان کرد: به موازات توسعه سامانه، تدابیر اطلاعاتی و تطبیق ادبیات سامانه به استانها ابلاغ شده شده و پروژههای مشارکتی، طرح جوانی جمعیت و طرح چهار فرزندی از نهضت ملی مسکن تفکیک شدهاند. امروز خروجی سامانه به صورت آنلاین، برخط و شفاف در داشبوردها در اختیار قرار گرفته است.
وی در ادامه افزود: باید اشاره کرد که دهکبندیهای درآمدی از حدود ۶ تا ۷ ماه پیش به سامانه متصل شدهاند. پیش از این امکان دقیق پالایش و تبلیغ این دادهها وجود نداشت، اما از این به بعد این فرآیند بهطور کامل انجام خواهد شد. در واقع، پالایش کامل متقاضیان و طبقهبندی آنان بر اساس درآمد بهطور دقیق بررسی و در داشبورد قابل مشاهده است.
تخصیص نهضت ملی به بیشاز ۶۷ هزار متقاضی دهک دهم
وی همچنین اظهار کرد: در حال حاضر، کارشناسان بهطور مستمر این دادهها را مورد ارزیابی قرار داده و تحلیلهایی را انجام میدهند. برای مثال، ۱۴ هزار و ۸۴۱ متقاضی در دهک ۱۰ تأیید نهایی شدهاند که از این تعداد، ۶۷ هزار نفر به پروژهها تخصیص داده شدهاند.
مسعودی در خصوص صحت دهکبندیها و نحوه ارزیابی آنها گفت: سوالی که ممکن است مطرح شود این است که آیا اساساً دهکبندیها مبنای درستی دارند یا خیر؟ باید بگویم که این دادهها صرفاً از سامانه رفاه ایرانیان اخذ میشود و ما تنها از آن برای تحلیل و برنامهریزی استفاده میکنیم. طبقهبندیهای درآمدی بر اساس این دادهها انجام میشود، اما در نهایت، تصمیمگیری نهایی درباره صحت این طبقهبندیها در دست مراجع ذیصلاح است.
وی افزود: طبق دستور رئیسجمهور محترم، در شورای عالی مسکن که در ۲۴ فروردین سالجاری برگزار شد، بستههای حمایتی ویژهای برای دهکهای کمدرآمد و اقشار آسیبپذیر جامعه تصویب شد. این بستهها با هدف تسهیل دسترسی این افراد به تسهیلات مسکن، بهویژه در طرح اجاره ۹۹ ساله و طرحهای حمایتی، در نظر گرفته شده است.
عدم تأمین مالی مناسب، موجب افزایش قیمت نهایی پروژهها میشود
وی بیان کرد: تأمین پروژههای طرح نهضت ملی مسکن متناسب با تسهیلات بانکها است، تسهیلاتدهی مانند زمان مسکن مهر نیست و محدودتر شده است. از این تحلیلها به این نتیجه رسیده ایم که نباید پروژههای انبوه سازی جدیدی را آغاز کنیم.
معاون مدیرکل دفتر طرح ریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: پروژههای انبوهسازی نیازمند تأمین مالی مناسب است و چنانچه این تأمین مالی به درستی انجام نشود روند ساخت طولانی خواهد شد و اثرات تورمی سبب میشود تا قیمت نهایی افزایش یابد.
مسعودی افزود: به دنبال آن هستیم تا زمین را برای ساخت در اولویت اول به مردم و در اولویت دوم به تعاونیهای خوش نام واگذار کنیم. این رویکرد سبب خواهد شد تا مردم واحدهای مسکونی مورد تقاضای خود را به قیمت تمام شده و بدون سود دریافت کنند.
وی تصریح کرد: تلاش ما در وزارت راه و شهرسازی این است تا واحدهای مسکونی در کمترین زمان ممکن و با کمترین قیمت ساخت به دست متقاضیان برسد. همچنین از آغاز دولت چهاردهم نیز معادل ۳۸ درصد اتمام واحدها انجام شد.
این مقام مسئول یادآور شد: با توجه به پیگیریهایی که در کمیسیون عمران مجلس، از اواخر بهمن ماه سال گذشته تاکنون ۴۰ هزار واحد انعقاد قرارداد شده است.
پرداخت ۵۰ هزار فقره وام قرضالحسنه مسکن به دهکهای یک تا سه
وی گفت: سقفی که بانک مرکزی برای تسهیلات ۱۴۰۲ تعیین کرده بود، سقف ۸۰ هزار میلیارد تومان بود که حدود ۷۱ هزار میلیارد تومان از آن پرداخت شد. همچنین از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ که قانون جهش تولید مسکن ابلاغ شد، حدود ۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد.
مسعودی افزود: سقف ۸۰ هزار میلیارد تومان در حال تکمیل شدن بود که با تصویب جدید، سقف تسهیلات به ۲۰۰ همت افزایش یافت. سقف تسهیلات انفرادی نیز تغییراتی ایجاد شد، به گونهای که در شهر تهران مبلغ ۲۷۵ میلیون تومان برای هر فرد و در مراکز استانها ۲۱۰ میلیون تومان، سایر شهرها ۱۴۰ میلیون تومان، روستاها به ۵۵ میلیون تومان نیز افزایش سقف تسهیلات اعمال شد.
این مقام مسئول گفت: اقدام مثبت دیگری که انجام شد، حدود ۲۰ همت تسهیلات قرضالحسنه برای متقاضیان دهم یک تا سه تعیین شد که کمک مؤثری محسوب میشود. حدود ۵۰ هزار فقره تسهیلات قرضالحسنه با حداقل سود پرداخت خواهد شد.
مسعودی افزود: امروز نیز همکاران و نمایندگان ما در جلسه بانک مرکزی حضور دارند تا دستورالعمل جدید سهمیه بانکها بر اساس عملکرد دوره قبلی تعیین تکلیف شود. در صورت جمعبندی نهایی، ابلاغ آن انجام و زیرساخت سامانه با نرخهای جدید بهروزرسانی خواهد شد.