دور سوم مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا؛ چه گفتیم، چه شنیدیم؟!

الف یکشنبه 07 اردیبهشت 1404 - 00:32

 دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا، با میانجی‌گری دولت عمان در مسقط به پایان رسید. در این راستا، "بدر بوسعیدی" وزیر امور خارجه عمان در موضع گیری گفته است که "مذاکرات امروز ایران و آمریکا، تلاش مشترکی را برای دستیابی به توافقی مبتنی بر احترام متقابل و تعهدات پایدار مشخص کرد. اصول اساسی، اهداف و نگرانی های فنی همگی مورد بررسی قرار گرفتند"

دور سوم گفتگوهای ایران و آمریکا در مسقط، به طور خاص با ۲نکته همراه بوده که توجه به آن ها ضروری به نظر می رسد. 

اول اینکه همانطور که منابع آگاه به مذاکرات و البته شخص سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان به آن اشاره داشته اند، در این دوره از مذاکرات، گفتگوهای فنی و کارشناسی میان تهران-واشنگتن صورت گرفته است. جدای از اینها، کارشناسان اقتصادی نیز در تیم مذاکراتی ایران حضور داشته اند. 

به نظر می رسد تیم های مذاکراتی ایران و آمریکا، انتظارت متقابل از یکدیگر را مطرح کرده اند. از یک سو، به احتمال زیاد تمرکز آمریکایی ها بر مساله غنی سازی ایران بوده است. مقام های ارشد آمریکایی در مدت اخیر در موضع گیری های مختلف خود اعلام کرده اند که ایران می تواند اورانیوم غنی شده مورد نیاز خود را از خارج بخرد و نیازی به غنی سازی در داخل ندارد که این خواسته قویا از سوی تهران رد شده است و برخی منابع غربی معتقدند که واشنگتن با غنی سازی حداقلی ایران در سطح ۳/۶۷ درصدی موافق است. 

البته مباحث فنی بسیار گسترده تر از این حرف ها هستند و مواردی نظیر اینکه آیا باید ذخیره اورانیوم غنی‌شده ایران در داخل کشور باقی بماند یا خارج شود و دیگر مسائل فنی مرتبط با توانمندیهای اتمی ایران را دربر می‌گیرد.

در نقطه مقابل، ایران جدای از بحث های فنی، برای نخستین بار کارشناسان اقتصادی خود را وارد فضای مذاکرات کرده و به دنبال رفع موثر تحریم ها علیه خود است. یکی از دلایلی که اخبار بیرون‌آمده از دور سوم به نسبت دو دور قبلی کمتر بوده، همین مساله است که گفتگوها میان تهران-واشنگتن جدی‌تر شده است. 

تداوم این گفتگوها در هفته آتی، نشان از رخداد برخی پیشرفت ها در فضای مذاکرات دارد. موضوعی که طرف های ایرانی و آمریکایی نیز کم و بیش آن را تایید کرده اند. سید عباس عراقچی در موضع‌گیری که بعد از اتمام مذاکرات مطرح کرده به صراحت گفته که در ادامه راه باید کارشناسان سازمان انرژی اتمی نیز به تیم مذاکراتی کشورمان اضافه شوند.این یعنی روند مذاکرات رو به جلو است. البته پیشتر هم برخی منابع خبری بین المللی از پیشرفت‌های قابل توجه در روند مذاکرات صحبت کرده بودند. 

نکته دوم اینکه بار دیگر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران بحث در مورد مسائلی که ورای موضوع هسته‌ای ایران هستند را در قالب مذاکرات با آمریکا رد کرد. این خط قرمز ایران از روز اولِ آغاز مذاکرات بوده است.  در مدت اخیر بارها شاهد جوسازی های منابع غربی در مورد ضرورت گنجانده‌شدن توان موشکی و حتی نفوذ منطقه ای ایران در گفتگوها میان تهران-واشنگتن بوده ایم. اینکه وزیر خارجه کشورمان پس از سه دور مذاکرات در مسقط و رم، به صورت جدی تاکید کرده که مسائلی غیر از هسته ای در قالب مذاکرات مطرح نخواهند شد تا حدی نشان از آن دارد که یا طرف آمریکایی در تلاش است که مساله توان موشکی و منطقه ای ایران در مذاکرات گنجانده شود یا تیم ایرانی به نوعی قصد دارد تلاش های تبلیغاتی و رسانه ای علیه خود با محوریت مذاکرات جاری هسته‌ای را خنثی سازد. 

 

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.