به گزارش خبرگزاری مهر، سید جلال ملکی درباره اقدامات انجام شده از سوی نیروهای آتش نشانی به منظور خاموش کردن حریق بندر شهید رجایی، اظهار کرد: در ابتدا آتش سوزی بسیار گسترده بود. ۱۷ و ۱۸ ساعت با شبه بحران و با یکی از آتش سوزیهای بزرگ سالهای اخیر مواجه بودیم اما انصافاً با تاکتیک عملیاتی مناسب خیلی خوب به نتیجه رسیدیم و پیشرفت خود را میبینیم.
وی با بیان اینکه عملیات انجام شده در این حادثه از سوی نیروهای آتش نشانی یکی از عملیاتهای ترکیبی آتش نشانان بود، ادامه داد: عملیات ترکیبی برای آتش نشانان چالش خود را دارد، مثلاً در جایی که جامدات، مواد شیمیایی، هیدروکربنی، نفتی و اسیدی وجود دارد برای هر کدام باید تاکتیکهای عملیاتی و ماده اطفایی متفاوتی استفاده کرد. برای مثال یک خودرو باید آب، خودرو دیگر فوم یا کف استفاده کند و سپس عملیات جداسازی انجام شود.
سخنگوی سازمان آتش نشانی افزود: روز گذشته با استفاده از خودروهای سنگینی که به آنها «ریچ» میگویند و کار آنها جابهجایی کانتینر است، کار را پیش بردیم و از ساعت ۶ و ۷ روز قبل که عملیات جداسازی آغاز شد کار ما به سرعت پیش رفت و توانستیم از خطر گسترش جلوگیری کنیم.
ملکی با اشاره به اینکه دودهای بلند شده از محل حادثه که همچنان در تصاویر دیده میشود به دلیل جنس مواد آتش گرفته است، تصریح کرد: جنس خیلی از این مواد پایه نفتی و هیدروکربنی داشته است؛ یعنی یا پلاستیک است و یا مواد اسفنجی است و پارچههایی است که از الیاف هستند. جایی از این منطقه بود که تا صبح بسیار آتش میگرفت و هرچه آنجا را خاموش میکردیم مجدداً آتش میگرفت. حرارت بالایی داشت و چند صدای انفجار میداد. امروز صبح که موفق شدیم آنجا را کاملاً خاموش کنیم متوجه شدیم، کانتینری پر از سیلندر گاز بوده است و دلیل آن انفجارها و شعلهها همین بود.
وی با بیان اینکه در این بندر همه نوع موادی نگهداری میشده است، خاطر نشان کرد: کانتینری را باز کردیم که ماهی فریزر شده داشت. اینجا بندر است و همه چیز نگهداری میشود اما چون خیلی از موادی که اینجا در حال سوختن است، پایه نفتی و هیدروکربنی دارد و یا لوازم خودرویی قالبا پلاستیکی است، دود زیادی ایجاد میشود. به طوری که حتی در زمان کندسوزی هم دود غلیظی دارد و تا زمانی که کامل خاموش نشود این دود وجود دارد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی ادامه داد: دقایق اولیه دود بسیار غلیظ و سیاهی در محیط بود و بوی زنندهای داشت. بعد از چند ساعت از غلظت و شدت آن کم شد. بنابراین این دود نگران کننده نیست. چند برابر این کانکسهای تخریب شده و آتش گرفته را در بخشهای دیگر نجات دادیم. اگر آتش نشانان غفلت و کم کاری میکردند و دل به دریای آتش نمیزدند، با بحران و فاجعه مواجه میشدیم و شاید بندر سقوط میکرد. اما با رشادت و تاکتیک عملیاتی مناسب این قسمتها را گرفتیم و نگذاشتیم آتش گسترش یابد.
ملکی در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه دودی که در تصاویر از محل حادثه دیده میشود اصلاً جای نگرانی ندارد، عنوان کرد: مطمئن هستیم سرایت و گسترش به اطراف وجود ندارد اما لکه گیری آن زمان بر است. ممکن است یک کانتینر را باز کنیم و اکسیژن به آن برسد و گر بگیرد اما آتش نشانان آن خاموش میکنند. جای نگرانی اینکه با انبوه آتش مواجه شویم نیست.