کارگری؛ بازی با جان در آسمان و زمین

خبرگزاری مهر دوشنبه 08 اردیبهشت 1404 - 10:58
رئیس شورای حفاظت فنی درباره حوادث ناشی از کار گفت: حدود ۹۰ درصد حوادث کار مربوط به کارگاه‌های ساختمانی است؛ ضمن این که محیط معادن ذغال سنگ برای کارگران ایمن نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، روز جمعه، ۵ اردیبهشت هفته کار و کارگر در کشور آغاز و تا ۱۱ اردیبهشت ادامه دارد. امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت به عنوان «ایمنی، سلامت و بهداشت کار» نامگذاری شده است.

ابراهیم اسلامی، رئیس شورای حفاظت فنی شورای عالی کار درباره حوادث ناشی از کار برای کارگران در کشور به خبرنگار مهر گفت: حدود ۹۰ درصد حوادث کار مربوط به کارگاه‌های ساختمانی است و بیشتر موضوع سقوط از ارتفاع را در این حرفه داریم. ضروری است که کارگران کمربند ایمنی ببندند و کارفرمایان آن را برای کارگران خود تأمین کنند.

وی در خصوص اقدامات لازم برای ایمن سازی فضای کار برای کارگران، اظهار کرد: هفته آینده قرار است برای بازنگری «آئین نامه ایمنی پیمان کاران» جلسه‌ای برگزار شود و در شورای عالی حفاظت فنی موضوع ایمنی کار مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه جلسات تخصصی آن برگزار شده است، افزود: یکی از وظایف پیمان کاران این است که در بدو استخدام یا جذب نیروی کار باید دوره‌های آموزشی و الزام ایمنی را برای این افراد برنامه‌ریزی کنند که البته خیلی از کارگاه‌ها و پیمان کاران این امر را نادیده می‌گیرند.

این مسئول صنفی با تاکید بر این موضوع که برخی از شرکت‌های کوچک از این امر سرباز می‌زنند، ادامه داد: دومین موضوع در ایمن سازی محیط کار، مستقر کردن مسئول ایمنی در کارگاه‌های کوچک است.

رئیس شورای عالی حفاظت فنی تاکید کرد: تعداد بازدید بازرسان اداره کل کار از کارگاه‌هایی که حادثه آنها از سایر کارگاه‌ها بیشتر است باید افزایش پیدا کند.

اسلامی با اشاره به اینکه برخی کارگاه‌هایی که زیر ۱۰ نفر نیرو دارند ممکن است مسئول ایمنی نداشته باشند، یادآور شد: حتی لازم است یک مسئول ایمنی شیفتی در این کارگاه‌ها مستقر باشند. هر کارگاهی موظف است یک مسئول ایمنی داشته باشد. مشکل ما در کارگاه‌ها و عدم ایمنی آنها این است که بازرس نداریم. در واقع وزارت کار بازرس ندارد که هر چند ماه یک بار از این کارگاه‌ها بازدید داشته باشند.

کارگاه‌هایی که ۲ سال یک بار هم بازرسی نمی‌شوند

وقتی آمار بازدید از کارگاه‌ها پایین است یعنی نیرو به اندازه کافی برای بازرسی در کشور وجود ندارد. این مسئول صنفی در ادامه سخنان خود گفت: ضروری است برای کارگاه‌هایی که بیشترین حوادث را در طول سال تجربه می‌کنند، این بازرسی در سال هر چند ماه یک بار یا حداقل ۲ بار در سال انجام شود. در این خصوص داریم کارگاه‌هایی که ۲ سال یک بار هم بازرسان برای سرکشی به آنجا نمی‌روند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با ۲ بار بازرسی مشکل ایمنی این کارگاه‌ها رفع می‌شود، گفت: به طور قطع این آمار نمی‌تواند تضمین کننده ایمنی برای نیروی انسانی فعال آن محل باشد؛ اما می‌توان یک سری شرایطی تعیین کرد که کارفرما ملزم شود مسائل ایمنی را رعایت کند.

اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا از سوی تشکل‌های کارگری برای افزایش ایمنی پیشنهادی به وزارت کار شده است، گفت: در این خصوص پیشنهادی از سوی تشکل‌ها ارائه نشده و فقط برای اعضای که به عنوان نماینده کارگران در شورای عالی حفاظت فنی حضور دارند دیدگاه جامعه کارگری برای بازنگری آئین نامه‌ها و به مرحله اجرا رسیدن آنها بسیار مهم است.

وزارت کار و مسئولیتش در معادن ذغال سنگ

یکی از محیط‌های ناایمن برای کارگران، کارگاه‌های ذغال سنگ است که مسئولیت آن با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. اسلامی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه متأسفانه فعالیت معادن ذغال سنگ بر اساس همان رویه ۴ تا ۵ دهه گذشته است، گفت: خاکبرداری این معادن سنتی انجام می‌شود که احتمال بروز حادثه را افزایش می‌دهد.

رئیس شورای عالی حفاظت فنی اضافه کرد: تا زمانی که معادن ما مکانیزه نشود و بر اساس استانداردهای روز فعالیت نداشته باشد این حوادث همیشه بوده و دوباره شاهد تکرارش خواهیم بود.

به گزارش خبرنگار مهر، اگر بر اساس استانداردهای جهانی موضوع ایمنی قرار باشد پیگیری شود بیشتر معادن باید تعطیل شوند. شنیده‌ها حاکی از این است که مسئولان و مدیران بومی و محلی اجازه تعطیلی را نمی‌دهند زیرا منجر به بیکاری نیرو کار شاغل این مناطق می‌شود.

اسلامی گفت: ضرورت لحاظ کردن نکات ایمنی باعث می‌شود تا حدود ۹۵ درصد کارگاه‌های معدنی ذغال سنگ تعطیل شوند. به طور قطع ایمن سازی آنها در مدت یک یا دو سال و لحاظ کردن فناوری و استانداردهای روز ممکن نیست.

وی اعلام کرد: پس از حادثه معدن طبس در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ که منجر به جان باختن ۵۲ کارگر و زخمی شدن ۲۰ نفر شد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دستور داد تا معادن ذغال سنگ برای ۳ ماه تعطیل و بیمه بیکاری به کارگران پرداخت شود. اما این امر شدنی نیست چون نمی‌توان در مدت ۳ ماه تجهیزات ایمنی را کامل کرد یا استانداردهای لازم را لحاظ کرد.

وی با تاکید بر اینکه خاکبرداری از معادن ذغال سنگ همچنان به شکل سنتی ادامه دارد، یادآور شد: تعطیلی این معادن هم منجر به بیکاری چند هزار نفر به اضافه خانواده‌های آنها می‌شود.

تجهیزاتی که دست و پاگیر هستند

کارگران عنوان می‌کنند، تجهیزات و لباس‌های ایمنی که کارفرمایان برای کارگران تهیه می‌کنند بسیار سنگین بوده و فعالیت و تحرک آنها را مختل می‌کند.

رئیس شورای عالی حفاظت فنی بیان کرد: برخی کارفرمایان تصور می‌کنند با دادن یک ماسک به کارگران خود، سلامتی آنها را تضمین می‌کنند و گلایه مند هستند با وجود هزینه کرد برای ایمنی نیروی کار، کارگران استفاده نمی‌کند در حالی که این کارفرمایان توجهی به تجهیزات سخت افزاری برای تأمین ایمنی محیط کار ندارند.

این مسئول صنفی در جامعه کارگری با بیان اینکه امروز تجهیزات ایمنی به روز نبوده و مربوط به یک دهه قبل است، اظهار کرد: یکی از محل‌هایی که می‌توان از هوش مصنوعی بهترین بهره را برد در معادن ذغال سنگ است.

وی در خصوص چرایی عدم استفاده آن در این معادن اظهار کرد: شرایط و امکاناتش فراهم نیست. در تأمین منابع کمبود داریم و اینکه تحریم هستیم و به این راحتی نمی‌توان تجهیزات مورد نیاز را خریداری و وارد کرد.

آموزش، محیط ناایمن را ایمن نمی‌کند

رئیس شورای عالی حفاظت فنی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه چرا هیچ قانونی وجود ندارد افرادی که تازه وارد کار معدن می‌شوند برای فعالیت داخل معدن به کار گرفته نشوند، گفت: کارفرما عنوان می‌کند یک دوره آموزش ۱۵ روز برای این کارگران دارند در حالی که این زمان برای محیط‌های ناایمنی مثل معادن ذغال سنگ نمی‌تواند کارآمد باشد.

اسلامی تاکید کرد: البته مشکل اساسی ما در آموزش نیست بلکه عدم تأمین امکانات و شرایط ایمن است. وقتی شرایط استاندارد برای حرفه‌ای فراهم نباشد هر چند ساعت هم آموزش داده شود تأثیر زیادی نخواهد داشت.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.