به گزارش بهداشت نیوز محمد اکبری، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و متخصص فیزیوتراپی، به توضیح در مورد روشهای درمان آسیبهای مفصل زانو و تعویض کاسه زانو پرداخت و گفت: آسیب به مفصل زانو معمولاً در چهار درجه طبقهبندی میشود. در درجه صفر، مفصل سالم است، اما در درجات یک تا چهار، میزان آسیب و شدت آن تعیینکننده نوع درمان است.
وی ادامه داد: اگر آسیب غضروف مفصلی زانو به درجه سه برسد و به سمت درجه چهار پیش رود، در این مرحله فرد کاندیدای جراحی و تعویض مفصل زانو میشود. اما در مراحل اولیه (درجات یک و دو)، نیازی به جراحی نیست و تنها فیزیوتراپی و تقویت عضلات زانو میتواند تا حد زیادی از پیشرفت آسیب جلوگیری کند.
اکبری گفت: زمانی که آسیب به حدی رسید که به درجه چهار رسید، جراحی تعویض مفصل لازم میشود. پس از جراحی، بیمار باید به مدت چند روز استراحت کند و سپس فیزیوتراپی برای بازتوانی عضلات و بهبود حرکت مفصل آغاز شود.
عملکرد مفصل پس از جراحی تعویض مفصل زانو
این متخصص فیزیوتراپی اضافه کرد: امروزه، تعویض مفصل زانو نتایج خوبی دارد و اکثر افراد پس از جراحی توانایی انجام فعالیتهای روزمره خود را به دست میآورند و پس از تعویض مفصل، معمولاً خم شدن کامل زانو (۱۲۰ درجه یا بیشتر) امکانپذیر نیست و مفصل معمولاً به حدود ۱۱۰ درجه خم میشود که برای زندگی طبیعی کافی است.
وی افزود: در افراد بالای ۶۵ سال، جراحی تعویض مفصل معمولاً توصیه میشود، چراکه طول عمر پروتز زانو بین ۱۰ تا ۱۵ سال است و پس از این مدت، پروتز ممکن است دچار شل شدگی شود، در این صورت نیاز به تعویض پروتز جدید خواهد بود.
عوامل مؤثر در موفقیت جراحی تعویض مفصل زانو
اکبری ادامه داد: در برخی موارد، مانند تصادفات یا بیماریهای روماتیسمی، ممکن است نیاز به تعویض مفصل زانو در سنین پایینتر وجود داشته باشد؛ با این حال، برای موفقیت جراحی، باید عواملی چون سلامت استخوان، جلوگیری از عفونتها، تقویت عضلات و جلوگیری از فشار و ضربه غیرطبیعی به مفصل مورد نظر رعایت شود.
وی در پایان گفت: هدف از جراحی تعویض مفصل، بهبود کیفیت زندگی بیمار است، اما بیمار باید پس از عمل، از فشار غیرضروری به مفصل جدید جلوگیری کند و تمرینات فیزیوتراپی را برای بازگشت به عملکرد طبیعی مفصل انجام دهد.
منبع: مهر