فعالیت ۳ هزار مرکز مشاوره در سراسر کشور

خبرگزاری مهر دوشنبه 08 اردیبهشت 1404 - 15:54
رئیس سازمان بهزیستی گفت: دست کم ۳ هزار مرکز مشاوره مشغول به کار هستند که ۸۳ مرکز دولتی و بقیه مراکز غیر دولتی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در آستانه ۹ اردیبهشت روز جهانی مشاور و روانشناس؛ مراسم تقدیر از روانشناسان و مشاورین سازمان بهزیستی صبح امروز با حضور سید جواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور و جمعی از روانشناسان فعال در نهادها و انجمن‌های دولتی و غیر دولتی در ساختمان ستاد بهزیستی کشور برگزار شد.

رئیس سازمان بهزیستی کشور در این مراسم با اشاره به چهار بعد سلامت که در نظام بین الملل، سازمان جهانی بهداشت و.... پذیرفته شده است، گفت: این ابعاد شامل بعدها زیستی، روانی، معنوی و زیست اجتماعی است که سازمان بهزیستی تکلیف تحقق زیست اجتماعی را در جامعه بر عهده دارد.

وی افزود: در سطح جهان و در کشور ایران به شکل شدیدتر آن این نقیصه وجود دارد که در نظام اداری کشورها به میزانی که برای سلامت زیستی افراد ساختار، نیروی انسانی، اعتبار و اختیار فراهم آورده ایم، نتوانسته ایم برای سلامت روانی و اجتماعی افراد این امکانات را ایجاد کنیم و تجربه دانش بشری می‌گوید که سلامت زیستی ۲۵ درصد در سلامت افراد نقش دارد و ۷۵ درصد سلامت را باید در دیگر ابعاد سلامت انسان‌ها جستجو کرد.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به توصیف‌های متفاوت جامعه شناسان از اوضاع اجتماعی ایران، گفت: جامعه چهل تکه، جامعه کج کارکردی و… انگاره سازی جامعه شناسان از وضعیت اجتماعی ایران است و من نیز در دوران کرونا به این جمع بندی رسیده ام که جامعه ما یک جامعه طوفانی با مؤلفه‌های مخصوص به خود است.

وی افزود: این مؤلفه‌ها شامل سرعت دگرگونی ها بسیار بالا و با عمق شدید، فراگیر در همه ابعاد زندگی، غیر قابل پیش بینی و غافلگیر کننده هستند و اولین اصل ناکارآمدی نظام اداری را نیز غافلگیری رقم می‌زند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: با توجه به این شکل اجتماعی در جامعه ما سه مدل شامل اضطراب و افسردگی فراگیر، کسالت فراگیر و تضاد فراگیر شکل گرفته است و این سه مدل منجر به ایجاد ساختاری مولد آسیب شده است. همچنین موضوع تضاد که دامنه جامعه ایران را به شدت آزار می‌دهد و در اکثر موقعیت‌های زندگی مردم ما مشهود است، موضوعی است که راهبرد وفاق که در دولت چهاردهم به درستی مطرح شده است، به دنبال کاهش آن است.

روانشناسان رکن اصلی بهزیستی هستند

حسینی سازمان بهزیستی را روان‌شناسانه ترین سازمان دولتی و عمومی کشور ارزیابی کرد و گفت: در پهنه خدمات روانشناختی که نیاز بسیار اساسی جامعه امروز است، به جرأت می‌توان گفت روانشناسانه ترین سازمان دولتی و عمومی کشور، سازمان بهزیستی است.

وی با اشاره به اهمیت حضور روانشناس در تمامی مراکز آموزشی و توانبخشی بهزیستی، مراکز شبه خانواده، مراکز سالمندان، حوزه‌های کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی، پیشگیری از طلاق و اعتیاد و… گفت: روانشناسان رکن اصلی بهزیستی هستند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اهمیت همدلی و هم ادراکی روانشناس با بیمارش، گفت: روانشناس باید تمام وجود خود را در درمان بگذارد و اگر همدلی و هم ادراکی نداشته باشد درمان صورت نمی‌گیرد کار او بسیار سخت است.

وی افزود: ۶۴۳۸ روانشناس و مشاور در استخدام رسمی سازمان بهزیستی هستند و از سال ۱۳۷۱ که دفاتر مشاوره را در کشور راه اندازی کرده است، دست کم سه هزار مرکز مشاوره مشغول به کار هستند که ۸۳ مرکز دولتی و باقی مراکز غیر دولتی هستند.

۱ میلیون و ۸۰۰ هزار مشاوره تلفنی با خط تلفنی ۱۴۸۰

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به خدمات دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در سال ۱۴۰۳ گفت: این دفتر در سال گذشته به یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در قالب بیش از ۳ میلیون جلسه مشاوره، خدمات ارائه داده است. همچنین خط تلفنی ۱۴۸۰ بهزیستی در سال گذشته به ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مشاوره تلفنی داده است و این خط پیشانی نظام ارجاع در روانشناسی است.

وی افزود: همچنین در این مدت، طبقات کم برخوردار با استفاده از یاری برگ مشاوره، ۴۴ هزار نفر خدمات مشاوره گرفته اند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به لزوم ائتلاف و گفتمان سازی تمامی حوزه‌های مرتبط با روانشناسی در کشور گفت: برای اینکه بتوانیم نظام سلامت روان و سلامت اجتماعی را از لحاظ ساختار، اعتبار و اختیار، هم پا با نظام سلامت زیستی کشور پیش ببریم، به ائتلاف و گفتمان سازی با تمامی حوزه‌های ذی ربط شامل سازمان نظام روانشناسی، انجمن روانشناسان، انجمن مددکاران، تشکل‌ها و نهادهای غیردولتی و… نیاز داریم و این پیوند می‌تواند در نظام اداری کشور نیز ریزش کند و موضوع روانشناسی را به دغدغه و مسئله برنامه ریزان کشور تبدیل کند.

ابراهیم غفاری مدیر کل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در این مراسم با اشاره به حادثه دلخراش بندرعباس و تسلیت به بازماندگان و آرزوی سلامتی عاجل برای مجروحان این حادثه گفت: در حوادثی از این دست، علاوه بر اثرات زیاد بر حادثه دیدگان و بازماندگان و افرادی که شاهد حادثه بوده اند؛ امنیت روانی جامعه تحت تأثیر قرار می‌گیرد و نقش روانشناسان در این موارد دو چندان می‌شود و با مداخلات روانی و اجتماعی می‌توانند آلام افراد را کاهش دهند.

غفاری هدف از تشکیل دفتر مشاوره و امور روانشناختی در بهزیستی را ارتقای کیفیت زندگی و سلامت روان افراد جامعه عنوان کرد و گفت: فعالیت‌هایی شامل آگاه سازی، اطلاع رسانی و آموزش در راستای افزایش سلامت روان جامعه، برگزاری سمینارها و همایش‌ها و کارزارهای مرتبط و … در دستور کار این دفتر قرار گرفته است.

وی همچنین به برگزاری دوره‌های آموزشی در استان‌ها اشاره کرد و گفت: آموزش‌ها با تدوین محتوای بومی استان‌ها در حوزه مهارت‌های زندگی به خوبی انجام شده است. همچنین در حوزه غربالگری اضطراب در حدود ۹۰ هزار کودک در سال گذشته طرح پوشش این طرح قرار گرفتند و مشکل طرح این است که ضریب نفوذ و استان‌هایی که طرح در آن اجرا می‌شود کم هستند و باید برای افزایش تعداد کودکانی که غربالگری اضطراب بر روی آنها صورت می‌گیرد، تلاش کنیم.

آمادگی برای حمایت‌های روانی در بلایایی طبیعی با طرح محب

غفاری حمایت‌های روانی در بلایایی طبیعی (طرح محب) کارهای خوبی انجام شده و باید آمادگی لازم برای مقابله با بلایای احتمالی را داشته باشیم تا بتوانیم خدمت رسانی بهنگام و مؤثر داشته باشیم.

مدیر کل مشاوره و امور روانشناختی بهزیستی کشور در ادامه به ارائه خدمات بهتر با افزایش ضریب نفوذ، بازنگری دستورالعمل‌ها به منظور حذف موانع و تسهیل دسترسی، توسعه و گسترش مراکز غیردولتی، استاندارد سازی مراکز مشاوره دولتی، انتخابات انجمن مراکز مشاوره به عنوان برنامه‌های پیش رو در سال جدید اشاره کرد.

وی همچنین راه اندازی مؤسسات ازدواج و خانواده، ارتقای کمی و کیفی مشاوره تلفنی، افزایش پوشش خدمت گیرندگان آموزشی، پیگیری و ابلاغ شیوه نامه و ضوابط اجرای برنامه مشاوره آنلاین، افزایش سطح سواد سلامت روان جامعه (که منجر به ارتقای کیفیت زندگی جامعه و افزایش مطالبه خدمات آموزشی سلامت روان می‌شود)، آگاه سازی و جریان سازی اجتماعی را به عنوان سایر برنامه‌های حوزه خدمتی خود در سال جاری عنوان کرد و گفت: اقدامات در سه دسته َ‌ارتقایی، تثبیتی و جدید انجام خواهدشد. اثر بخشی برنامه‌ها یک سیاست کلی است و به دنبال آن هستیم.

غفاری همچنین بهره گیری از مشارکت نهادها و انجمن‌ها، پیشبرد و ادامه رتبه بندی مراکز، پیگیری و ابلاغ نحوه رضایت سنجی خدمت گیرندگان، ارزیابی و تعیین صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان (در حوزه سلامت روان و هم در حوزه مراکز و همچنین صلاحیت سنجی مشاورین مراکز غیردولتی و آموزش دهندگان)، راه اندازی یک مرکز مشاوره ویژه ناشنوایان در هر استان، تقویت سوپروایزری و استفاده از هوش مصنوعی و هوشمند سازی و استفاده از فناوری‌های نوین (بنا به اقتضای زمان) را نیز از دیگر برنامه‌های این حوزه عنوان کرد

روز روانشناس فرصتی برای فرهنگ سازی و گفتمان سازی روانشناسان با جامعه

علی فتحی آشتیانی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیز در این نشست با اشاره به تصویب قانون سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲، گفت: از آن زمان رؤسای سازمان تلاش کردند این روز را به عنوان روز روانشناس و مشاور به تصویب برسانند که اقدامات به اشکال مختلف صورت گرفت. در سال ۱۴۰۳ درخواست مجددی برای تصویب این عنوان داده شد که ۲۵ اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳ شورای فرهنگ عمومی آن را به تصویب رساند و به سازمان ابلاغ کرد که این روز در تقویم جمهوری اسلامی به عنوان روز روانشناس ثبت شود.

وی افزود: تصویب این روز از این جهت مورد اهمیت است که نشان می‌دهد نظام جمهوری اسلامی از یک سو به علم روانشناسی ارج می‌دهد و از سوی دیگر این روز فرصتی برای تقدیر از پیشکسوتان، اساتید و دانشجویان برتر و ارتقای هویت شغلی و احساس تعلق به این رشته است. علاوه بر این، تصویب روز روانشناس و مشاور فرصتی برای فرهنگ‌سازی و گفتمان‌سازی روانشناسان با جامعه و مردم و بررسی مسائل و مشکلات مردم و تغییر نگرش در مردم و اصلاح برخی از نکاتی که در گذشته برای مراجعه به روانشناس و مشاور محدودیت ایجاد می‌کرد، است.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تصریح کرد: روانشناسی نه تنها به رفع مشکلات مردم می‌پردازد بلکه فرصتی برای سبک زندگی سالم و ارتقای کیفیت زندگی افراد است. روز روانشناس و مشاوره فرصتی برای انگ زدایی برای مراجعه به روانشناس و مشاوران کشور است. همچنین این روز فرصتی برای سازمان فراهم کرده که مشکلات روانشناسان و مشاوران را با مسئولان مطرح کنیم.

در انتهای این مراسم با اهدای لوح تقدیر از روانشناسان شاغل در سازمان بهزیستی و اساتید روانشناس مدعو تقدیر شد.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.