فرار سرمایه‌ها از عربستان؛ سومین سال سقوط سرمایه‌گذاری خارجی

اقتصادنیوز دوشنبه 08 اردیبهشت 1404 - 20:17
اقتصادنیوز: سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ برای سومین سال پیاپی کاهش یافت و با افت ۱۹ درصدی به ۲۰.۷ میلیارد دلار رسید. این رقم پایین‌تر از هدف ۲۹ میلیارد دلاری تعیین‌شده بود.

به گزارش اقتصادنیوز، جریان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) در عربستان سعودی در سال 2024 و برای سومین سال متوالی با افت همراه شد؛ موضوعی که نشان می‌دهد این کشور برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی همچنان با چالش‌هایی روبه‌روست.

به نوشته اکوایران به نقل از بلومبرگ، یک گزارش دولتی سالانه که پیشرفت‌ها در زمینه تلاش‌های متنوع‌سازی اقتصادی عربستان را رصد می‌کند، نشان می‌هد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در یک بازه یک‌ساله با افت 19 درصدی مواجه شده و به سطح 20.7 میلیارد دلار رسیده است.

عربستان FDI

این آمار حاکی از آن است که این کشور حوزه خلیج فارس احتمالا نتوانسته است به هدف جذب 29 میلیارد دلار در سال 2024 دست پیدا کند. عربستان توانسته بود در سال پیش از آن به هدف هر ساله در زمینه سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی دست پیدا کند، در حالیکه اذعان داشت کاهش نقدینگی جهانی و شرایط پولی انقباضی، منجر به آهسته شدن رشد شده است.

عربستان سعودی به‌دنبال جذب بیشتر FDI بوده، چراکه این کشور خواهان ترغیب به رشد بیشتر در بخش‌های جدید است و می‌خواهد این سرمایه‌های خارجی در برنامه تحول اقتصادی چند تریلیون دلاری محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی، مورد استفاده قرار بگیرند. این کشور حوزه خلیج فارس امیدوار است جریان‌های مربوط به سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در نهایت حدود پنج برابر بیشتر شود و تا سال 2030 به سطح بیش از 100 میلیارد دلار در هر سال برسد.

نیاز به تأمین مالی بیشتر در برنامه‌های اقتصادی بزرگ عربستان می‌تواند شدیدتر شود، آن هم در صورتی که قیمت‌های جهانی نفت همچنان در سطح پایین باقی بماند؛ موضوعی که باعث می‌شود کسری بودجه دولت عمیق‌تر شود و در نتیجه میزان هزینه‌کرد از سوی سعودی‌ها کاهش یابد.

طبق گزارش‌های مربوط به چشم‌انداز 2030، اولویت عربستان سعودی در زمینه تحول اقتصادی، در مسیر ورود به فاز نهایی در سال 2026 قرار دارد که طی آن، تمرکز بیش از پیش بر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی خواهد بود تا اتکا به حمایت دولتی کاهش یابد.

چشم‌انداز 2030 که در نهمین سال خود قرار دارد با برآورده شد برخی اهداف پیش از ضرب‌الاجل آن همراه شده است، از جمله بیکاری، حضور زنان در بازار کار و صاحب خانه شدن. دیگر اهداف نظیر تقویت تولید ناخالص داخلی بخش غیرنفتی، همچنان دور از هدف قرار دارند اما در حال پیشرفت هستند.

دارایی‌های تحت مدیریت در صندوق ثروت دولتی عربستان که وظیفه پیشبرد چشم‌انداز 2030 را دارند، در سال 2024 میلادی به حدود 940 میلیارد دلار رسید. عربستان سعودی اکنون هدف دستیابی به سطح 2.67 تریلیون دلاری از دارایی‌های تحت مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی را تعیین کرده است که باید تا تا آغاز دهه آتی میلادی محقق شود.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.