هرچند که در ابتدای روز نماگر اصلی بورس تهران عملکردی بهتر از شاخص هموزن از خود به نمایش گذاشت، در ادامه فشار عرضه شاخصسازان را با نزول همراه کرد؛ این در حالی است که شاخص هموزن بهعنوان معیار سنجش حرکت نمادهای کوچک و متوسط بازار، نهتنها با افت همراه نشد بلکه از اوج روزانه خود نیز فراتر رفت. نماگر هموزن بورس تهران با افزایش ۰.۸۷درصد، روز معاملاتی دوشنبه را در سطح ۹۱۲هزار واحد به انتها رساند. ۶۷درصد بازار که شامل ۵۶۶نماد معاملاتی است در روز دوشنبه با سبزپوشی بهکار خود پایان دادند. ارزش معاملات حقیقی در معاملات روز دوشنبه به میزان ۱۷هزار و ۹۷۷میلیاردتومان بهثبت رسیدکه در مقایسه با روز یکشنبه ۱۲درصد کاهش را تجربه کرد. همچنین در جریان معاملات دیروز ۳۵میلیاردتومان پول توسط حقیقیها به گردونه معاملات تزریق شد.
بورس تهران روز دوشنبه را متفاوت آغاز کرد، پس از تجربه یک روز منفی در نماگرهای بورسی، در سومین روز معاملاتی هفته دوم اردیبهشت ماه، ورق معاملات در تالار شیشهای برگشت. در روز یکشنبه خروج پول حقیقی از بورس تهران بهوقوع پیوست و عمده نمادهای معاملاتی در محدوده قرمز تابلو جایگرفتند. این رفتار بدون هیچ پشتوانه بنیادینی صورتگرفت و صرفا از روی هیجان ناشی از حادثه تلخ بندر شهیدرجایی و اخبار منفی مذاکرات رقم خورد. حال در روز دوشنبه هیجانات فروکش کرد و ۶۷درصد نمادهای معاملاتی کار خود را در محدوده مثبت تابلو به پایان رساندند.
حرکت مثبت در نمادهای کوچکتر بازار در روز دوشنبه نیز ادامهیافت. شاخص هموزن عملکردی بهتر از شاخصکل داشت که عمدتا ناشی از جاماندگی کوچکترها از موج مثبت اخیر بودهاست. واکنش مثبت مقامات آمریکایی به مذاکرات ایران و اخبار مربوط به دور چهارم مذاکرات در شنبه هفته آینده از جمله مواردی بود که موجب شد تا جو روانی منفی روز یکشنبه فروکش کند. اتفاق خوبی که در معاملات روز دوشنبه رقم خورد، گردش پول درمیان صنایع بود. طی روز گذشته معادن، قندوشکریها و گروه رایانه مورد اقبال سهامداران قرارگرفتند. این چرخش پول میان صنایع در صورت تداوم میتواند اتفاق بسیار مثبتی برای بورس تهران باشد چراکه موجب رونق بخشی به تمامی صنایع بورسی خواهدشد.
ارزیابی متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه نشان میدهد؛ در حالحاضر بورس تهران از لحاظ بنیادی وضعیت مناسبی دارد. دلار آزاد در روز دوشنبه تحتتاثیر اخبار مثبت از دور جدید مذاکرات ایران و ایالاتمتحده آمریکا با نزول همراه شد و به سطح ۸۱هزار و ۴۰۰تومان رسید، بااینحال دلار توافقی همچنان توانسته است سطح ۶۹هزارتومان را حفظ کند و شکاف آن با دلار آزاد به کمتر از ۲۰درصد رسیدهاست.
این مهم بهعنوان اصلیترین فاکتور مثبت برای بورس تهران محسوب میشود. از محرکهای مثبت دیگر بورس تهران تداوم روند نزولی اخزا در روز دوشنبه است. میانگین نرخ اخزا بهعنوان نرخ بدونریسک اقتصاد ایران در روز دوشنبه به ۳۳درصد کاهشیافت. نزول اخزا در کنار افت نرخ دلار آزاد موجب جذابیتزدایی از بازارهای موازی شد و همین امر سرمایهگذاران را به بورس تهران سوق داد. در انتهای معاملات روز دوشنبه ارزش دلاری بازار سرمایه به میزان ۱۳۷میلیاردتومان رسیدکه هنوز تا سقف اردیبهشت ۱۴۰۲ فاصله معناداری دارد. نسبت قیمت به سود هر سهم بازار سهام در حالحاضر در محدوده ۷.۷واحد است. این نسبت نزدیک به میانگین تاریخی P/E بازار سرمایه است، بنابراین از منظر P/E نیز میتوان گفت بازار سرمایه به قیمت است.
رصد جریان پول در صنایع بورسی نشان میدهد؛ در جریان معاملات روز دوشنبه، چرخش پول در صنایع بورسی انجام شد. این مهم در صورت تداوم میتواند نتیجه بسیار مثبتی برای بازار سرمایه بهدنبال داشتهباشد.
در روز گذشته سنگینترین صفهای خرید در بازار سرمایه متعلق به گروه معدنی بود. گروه استخراج سایر معادن در روز دوشنبه بیشترین قدرت خریداران حقیقی را داشتند. گروه قندوشکر بازار سرمایه نیز در روز دوشنبه موردتوجه فعالان بورسی قرارگرفت. گروه قندی در حالحاضر منتظر ابلاغ رسمی نرخ مصوب شکر هستند. در هفتههای اخیر شکر بار دیگر به یکی از پرچالشترین کالاهای بازار خردهفروشی کشور تبدیل شدهاست. اوایل بهمن ماه سالقبل افزایش نرخ ۳۱درصدی چغندر بهعنوان مادهاولیه بهوقوع پیوست.
حال با گذشت چند هفته از این اتفاق فعالان انتظار دارند افزایش نرخ شکر ابلاغ شود. پیشبینیها حاکی از رشد قیمت هر کیلوگرم شکر از ۳۵هزارتومان به حوالی ۵۰هزارتومان است. گروه رایانه نیز در جریان معاملات روز دوشنبه از دیگر گروههایی بود که با اقبال سهامداران همراه شد و یکدست سبزپوش شد. در روز دوشنبه پذیرهنویسی اولین صندوق بخشی گروه بانکی بهوقوع پیوست. این صندوق که با نماد «بانکا» در بازار سرمایه عرضه شد، در حدود نیمی از یونیتهای خود را در روز دوشنبه بهفروش رساند.