در روزهایی که پایتختنشینان انتظار بهاری دلپذیر را داشتند، بازگشت دوباره بوی نامطبوع و هجوم سفیدبالکها در حوالی دریاچه خلیج فارس، نگرانیهای تازهای را برای شهروندان به همراه آورده است.
به گزارش خبرآنلاین، همسایگان دریاچه خلیج فارس این روزها خاطرات دهه ۹۰ برایشان زنده شده؛ زمانی که دریاچه خلیج فارس یا همان چیتگر به بهرهبرداری رسیده بود و بوی نامطبوع و حشرات آزارشان میداد.
پس از افزایش شکایتهای ساکنان و بازدیدکنندگان از بوی بد و حضور پشهها در فصلهای گرم سال، راهاندازی تصفیهخانه دریاچه در دستور کار قرار گرفت و تجربیات این سالها نشان داد که رعایت استانداردهای تصفیه آب تأثیر مستقیمی بر کنترل بوی نامطبوع و جمعیت پشههای مزاحم دارد.
پس از راهاندازی تصفیهخانه و اجرای پروتکلهای کنترل کیفیت آب، شکایتها هم تمام شد اما دوباره هم بو و هم حشرات مزاحم به دریاچه بازگشتهاند. بازدیدکنندگان این دریاچه میگویند همزمان با گرمای زودهنگام بهاری، حضور انبوه پشهها امکان پیادهروی وایستادن چند دقیقهای مقابل دریاچه را امکانپذیر نمیکند. به گفته یکی از بازدیدکنندگان از دریاچه خلیج فارس، پس از یک دقیقهایستادن مقابل دریاچه، پشهها امکان تنفس را میگیرند و با گرم شدن هوا جمعیت آنها افزایش هم خواهد یافت.
به نظر میآید افزایش جمعیت پشههای مزاحم و کاهش سطح آب دریاچه، نشاندهنده احتمال ضعف در کنترل شاخصهای کیفی آب و تصفیه آن است. کاهش سطح آب باعث نزدیکتر شدن سطح دریاچه به جلبکهای کف آب شده که این امر شرایط مساعدتری برای رشد و تکثیر لارو پشهها فراهم میکند. ترکیب این عوامل منجر به رشد جمعیت پشهها در دریاچه شده، موضوعی که دو سال است از سوی برخی از اعضای شورای شهر تهران نسبت به آن هشدار داده میشود.
ناصرامانی، عضو شورای شهر تهران، در این رابطه به خبرآنلاین گفت: مدیریت چندگانه در این مجموعه به محیط زیست، فضای سبز و آب دریاچه لطمه میزند.
او ادامه داد: شهرداری معمولاً برای پیشگیری از این حشرات اقدامات پیشگیرانه انجام میداد. وقتی این اقدامات انجام نشود به محیط زیست، هوای اطراف و آب آن منطقه آسیب وارد میشود. امانی اضافه کرد: رئیس شورای شهر هم در صحبتهایی که به تازگی در صحن شورا داشت، به مشکلات مدیریتی این مجموعه اشاره کرد و گفت که شهرداری باید هرچه سریعتر لایحه مربوط به سازمان گردشگری شهرداری را ارائه کند تا همه این مأموریتها به صورت یکپارچه در اختیار یک سازمان قرار گیرد. در این صورت مشخص خواهد بود که چه نهادی باید تحت نظارت قرار گیرد و در صورت نیاز، از چه کسی باید پاسخ خواست. در حال حاضر این مجموعه چند متولی دارد و حقیقتاً ما نمیدانیم باید کدام بخش پاسخگوی این مشکلات باشد.
امانی با اشاره به این که مشخص است ماموریتهای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری چیست و چه وظایفی دارد، گفت: نگهداری از دریاچه چیتگر یک فعالیت محیطزیستی است. این مجموعه باید توسط نهادی اداره شود که تخصص لازم در این زمینه را داشته باشد. طبیعتاً اگر این وظایف به نهادی بدون تخصص سپرده شود، مشکلات بیشتری به وجود خواهد آمد.
علیرضا نادعلی، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران هم معتقداست: ضعف درهماهنگی بین دستگاهی این مشکلات را به وجود آورده اوبه خبرآنلاین گفت: در بسیاری از کشورها و حتی در کشور خودمان، اجرای پروژهها به صورت کنسرسیومی و با همکاری چند دستگاه انجام میشود. اما متأسفانه ما در این زمینه ضعیف عمل میکنیم. زمانی که بخشی از یک پروژه به یک دستگاه سپرده میشود، بخشی دیگر داخل شهرداری و بخشی بیرون از شهرداری واگذار میشود و حتی در خود شهرداری نیز این کار میان چند دستگاه تقسیم میشود. این وضعیت باعث افت در مدیریت و اداره امور شده است.
وی افزود: این مسأله، یک ضعف کلی است ولی نباید آن را به رسمیت شناخت. حالا ممکن است بنا به تدابیر اجرایی، تصمیم گرفته شده باشد که مسئولیت بخشی از پروژه، مثلاً دریاچه شهدای خلیج فارس، به سازمان خاصی واگذار شود. در این موارد ما نمیتوانیم در اجرا دخالت کنیم، اما در صورتی که پروژه مغفول بماند، یعنی نه شهرداری مسئولیت بپذیرد و نه سازمان فرهنگی هنری و نه نهاد دیگری، این یک ایراد اساسی است.
نادعلی ادامه داد: حتی در بخش نظارت هم اشکالاتی وجود دارد. اگر بنده عضو کمیسیون تخصصی مرتبط بودم، قطعاً این سه یا چهار بخش را دعوت میکردم تا ارتباط لازم میان آنها ایجاد شود و در صورت لزوم، تذکر یا حتی توبیخ داده میشد. البته در حال حاضر هم با اینکه عضو کمیسیون تخصصی نیستم، اگر در جلسه آینده گزارشی دریافت کنم و لازم باشد، حتماً تذکر خواهم داد.
سال گذشته بود که دو عضو شورای شهر تهران نسبت به کاهش سطح آب دریاچه چیتگر تذکر دادند. سوده نجفی عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران درصحن شورای شهر هشدار داد که کمبود آب دریاچه قابل توجه شده است. ادامه این روند آسیبزا خواهد بود و از آب منطقهای میخواهیم که برای تأمین حقآبه دریاچه همکاری کند.
زهرا شمس احسان هم سال گذشته پس از بازدید از مجموعه گردشگری دریاچه خلیج فارس تذکر داده بود: کاهش منابع آبی و سطح آب دریاچه به دلیل نبود مدیریت جامع و کارآمد، تهدیدی جدی برای اکوسیستم منطقه ایجاد کرده که این مسأله نه تنها به حیات گیاهی و جانوری آسیبزده، بلکه جذابیت گردشگری را نیز به شدت کاهش داده است و همچنین تجهیزات تفریحی موجود در مجموعه فاقد استانداردهای لازم ایمنی هستند و بسیاری از آنها بهروزرسانی نشدهاند. هفته گذشته نیز مهدی چمران در صحن شورای شهر تهران نسبت به مدیریت چندگانه مجموعه خلیج فارس تذکر داد.
در شرایطی که دریاچه خلیج فارس میتوانست با مدیریت منسجم و تخصصی به یک الگوی موفق گردشگری شهری تبدیل شود، بازگشت مشکلات قدیمی چون کاهش سطح آب، افزایش جمعیت پشهها و بوی نامطبوع، زنگ خطر جدی برای اکوسیستم منطقه و کیفیت زندگی ساکنان اطراف را به صدا درآورده است.