نقش کلیدی روانشناسان در کاهش آسیب‌های اجتماعی

بهداشت نیوز سه شنبه 09 اردیبهشت 1404 - 15:53

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر «کاملیا حمیری»، دکترای روان‌شناسی بالینی و عضو هیأت علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ضمن تبریک نهم اردیبهشت، روز روانشناس به تمامی اساتید، کارکنان و دانشجویان این رشته، با اشاره به افزایش اختلالات روانپزشکی در جامعه امروز، بر ضرورت توجه جدی به سلامت روان تأکید کرد.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در دنیای پرچالش کنونی، اختلالات اضطرابی، افسردگی و اختلالات روان‌تنی به عنوان شایع‌ترین مشکلات روانی در جامعه ایرانی خودنمایی می‌کند که عوامل متعددی از جمله فشارهای اقتصادی، مشکلات اجتماعی و بحران‌های خانوادگی در شیوع این اختلالات مؤثر است.

دکتر «حمیری» با اشاره به نبود پوشش بیمه‌ای برای جلسات روان درمانی و همچنین وجود انگ اجتماعی در مورد بیماری‌های روانی افزود: بسیاری از مشکلات مربوط به سلامت روان در مراحل اولیه تشخیص داده نشده که این تاخیر سبب به تعویق افتادن مسیر درمان می شود.

  او با بیان نقش حیاتی روانشناسان در کاهش آسیب‌های اجتماعی ادامه داد: روانشناسان بالینی به کمک ارزیابی، تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات روانی، نقش مهمی در کاهش آسیب‌های اجتماعی از قبیل اعتیاد، خشونت خانوادگی و خودکشی ایفا می‌کنند.

این متخصص روانشناسی بالینی تصریح کرد: آموزش مهارت‌های زندگی، درمان اختلالات زمینه‌ای و ارائه مشاوره‌های فردی و گروهی از جمله اقدامات مؤثر در بهبود سلامت روان و در نهایت سلامت اجتماعی است.

دکتر حمیری ضمن استقبال از تأثیر فناوری‌های نوین در روانشناسی، آن را ابزاری مکمل در تشخیص زودهنگام، توسعه درمان‌های دیجیتال و مشاوره‌های آنلاین دانست و بیان کرد: با این حال، چالش‌هایی همچون اهمیت رعایت حریم خصوصی بیماران و ضرورت تفسیر انسانی داده‌های روانشناختی نیز در این زمینه مطرح است؛ فناوری می‌تواند ابزار مکمل مؤثری برای روانشناسان باشد، اما جایگزین تجربه انسانی و ارتباط مستقیم نخواهد شد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخش دیگری از صحبت های خود به نقش کلیدی روانشناسان در مدیریت بحران‌های روانی اشاره کرد و گفت: این متخصصان در مواجهه با بحران‌هایی چون پاندمی کرونا یا بلایای طبیعی، با ارائه مداخله های حمایتی_روانی، آموزش مهارت‌های مقابله‌ای، درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و ایجاد سیستم‌های مشاوره بحران، به مدیریت و ترمیم سلامت روان آسیب‌دیدگان کمک می‌کنند.

  دکتر «حمیری» ادامه داد: همکاری با تیم‌های امدادی و طراحی برنامه‌های مداخله سریع، از جمله وظایف حیاتی روانشناسان در این شرایط است.

او همچنین با طرح راهکارهایی برای افزایش آگاهی عمومی درباره سلامت روان افزود: طراحی و اجرای پویش های اطلاع‌رسانی سلامت روان در رسانه‌های جمعی، آموزش مهارت‌های زندگی و آشنایی با نشانه‌های اختلال روانی در مدارس و دانشگاه‌ها، استفاده از چهره‌های اجتماعی و هنری برای کاهش انگ بیماری‌های روانی از جمله این راهکارها است.

  متخصص روانشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: توسعه مراکز مشاوره رایگان یا کم‌هزینه برای دسترسی عادلانه‌تر به خدمات روانشناسی و ترویج فرهنگ مراجعه پیشگیرانه به روانشناس، همانند چکاپ‌های جسمی، از جمله راهکارهای مؤثر در این زمینه محسوب می شود.عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تأکید کرد: سلامت روان، بنیاد زندگی سالم و نیروی محرکه پیشرفت فردی و اجتماعی است. روانشناسان با دانش و تعهد خود، در کنار افراد جامعه هستند تا مسیر امید و آرامش را هموار سازند.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.