در چارچوب مصوبه اخیر هیات مقرراتزدایی صدور مجوز فعالیت پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات آزمایش در محل از طریق اتحادیه کسبوکارهای مجازی امکانپذیر شده است. بر اساس این مصوبه، پلتفرمها بهعنوان واسطه میان کاربر و آزمایشگاه تعریف شدهاند و مسئولیتهای تخصصی همچنان برعهده آزمایشگاه و نهاد ناظر آن یعنی وزارت بهداشت خواهد بود. پیش از این نیز وزارت بهداشت در کمیتههای فنی، اتحادیه کسبوکارهای مجازی را مرجع صدور این مجوز اعلام کرده بود.
«مهدی خدادادی»، مدیرعامل «دکتر ساینا» در اینباره گفت: «بر اساس قانون، زمانی که برای یک کسبوکار مجوزی بر روی درگاه ملی مجوزها قرار نگرفته باشد، منعی برای فعالیت آن وجود ندارد اما مجموعههایی که با آنها چالش داشتیم به اخذ این مجوز تاکید داشتند.»
رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران افزود: «از ماههای گذشته مذاکرات مثبتی را با مرکز ملی بهبود فضای کسبوکار آغاز کردیم. جلساتی در کمیته فنی برگزار شد که نمایندگان وزارت بهداشت نیز در جلسه حضور داشتند و در نهایت با استعلاماتی که از معاونت حقوقی گرفته شد، پس از پیگیریهای فراوان موفق شدیم مجوزی را در این حوزه نهایی کنیم که تاییدمحور و ثبتمحور باشد.»
خدادادی توضیح داد: «استانداردهای این مجوز توسط وزارت بهداشت و ادارهکل آزمایشگاههای مرجع تعیین شد و شرایط عمومی آن هم ذیل مجوز صنفی و پروانه اتحادیه کسبوکارهای مجازی قرار گرفت. کسبوکارها میتوانند این مجوز را تا چند روز آینده دریافت کنند.»
او اظهارامیدواری کرد: «این پیگیریهای صنفی بتواند به همه کمک کند تا بتوانند شرایط بهتری را برای کسبوکار خود فراهم کنند. ما در سازمان نصر آمادگی داریم تا مشکلات حوزه سلامت دیجیتال را پیگیری کنیم. امید که روزی بتوانیم با سرعت بیشتری چالشهای حوزه رگولاتوری سلامت دیجیتال را رفع کنیم.»
رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک تهران و مدیرعامل «دکتردکتر» نیز گفت: «تصویب امکان دریافت مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایش در محل از اتحادیه کسبوکارهای مجازی، نتیجه ماهها پیگیری و گفتگوی فشرده میان بخش خصوصی، فعالان صنفی و نهادهای مقرراتگذار است.»
«نیما فاضلی» افزود: «مصوبه اخیر، نهتنها به پایداری فعالیت کسبوکارهای حوزه سلامت کمک میکند، بلکه نشانهای از تغییر رویکرد سیاستگذاران نسبت به فناوری و خدمات نوین سلامت است؛ خدماتی که در سالهای اخیر و بهطور ویژه پس از همهگیری کرونا، به بخش جداییناپذیر زندگی مردم بدل شدهاند.»
نایب رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک و مدیرعامل پلتفرم خدمات آزمایش در محل «هومکا» نیز گفت: «در ماههای گذشته، کمیتههای تخصصی هیئت مقرراتزدایی در جلسات مختلف به بررسی وضعیت و مشکلات پلتفرمهای فعال در حوزه خدمات آزمایش در محل پرداختند که هدف آنها شناسایی موانع موجود و یافتن راهحلی برای ادامه فعالیت قانونمند این کسبوکارهای نوآور بود.»
«احمد طاهرخانی» افزود: «در جریان این بررسیها، نماینده وزارت بهداشت بهطور شفاف اعلام کرد که این وزارتخانه مسئولیت صدور مجوز برای چنین پلتفرمهایی را در حیطه وظایف خود نمیداند. در نهایت، در جلسهای که با حضور وزیر اقتصاد، معاونت علمی ریاستجمهوری و سایر اعضای ارشد هیئت مقرراتزدایی برگزار شد، تصمیم نهایی اتخاذ و اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی بهعنوان مرجع رسمی صدور مجوز فعالیت این پلتفرمها تعیین شد.»
او اظهار امیدواری کرد که این روند الگوی موفقی برای سایر حوزههای نوآوری در سلامت دیجیتال باشد و به تقویت تعامل میان دولت، بخش خصوصی و نهادهای صنفی منجر شود.