همشهری آنلاین – گروه سیاسی: قدرت دریایی ایران یکی از حوزههایی است که طی ماههای اخیر بهصورت ویژهای در کانون توجه تحلیلگران نظامی بینالمللی قرار گرفته است. آبهای جنوبی ایران در حالی به کانونی برای تهدیدزایی فرامنطقهای علیه ایران تبدیل شده که کارشناسان به قدرت راهبردی ایران در این حوزه اذعان دارند.
پس از اینکه در ماههای اخیر رونمایی از ناو پهپادبر شهید باقری توجه جهانی را به سوی خود جلب کرد، در روزهای اخیر برخی رسانهها با استناد به تصاویر ماهوارهای، از تولید کلاس جدیدی از ناوهای «کاتاماران» (ناوهای دوبدنه) ازسوی ایران خبر دادند؛ ناوی که گفته شد نسبت به «ناو شهید سلیمانی» ابعاد بزرگتری دارد.
در روزهای اخیر پایگاه تحلیلی «نشنالاینترست» نیز در گزارشی به توانمندیهای ناوچههای ایرانی پرداخت و تاکید کرد که این تسلیحات، از جمله ناو «کلاس شهید سلیمانی»، تجهیزات موشکی غولپیکری هستند که نقشی اساسی در قطع دسترسی به تنگه هرمز ازسوی ایران ایفا میکنند.
ابزار راهبردی ایران
«براندون جی. ویچرت»، سردبیر ارشد حوزه امنیتملی نشنالاینترست در گزارشی، که طی روزهای اخیر در این پایگاه تحلیلی منتشر شده، با اشاره به ناو کلاس شهید سلیمانی سپاه پاسداران، از آن بهعنوان ابزار راهبردی ایران برای مقابله با تهدیدهای هستهای محور واشنگتن – تلآویو یاد کردهاست.
در این گزارش با اشاره به افزایش تنشها میان ایران و محور واشنگتن – تلآویو طی ماههای اخیر، تصریح شده است که تهران حاضر نیست در برابر آنچه «تهدید بزرگ» ادعایی طرف مقابل، «عقبنشینی» کند؛ «ایران نشان داده از بمبافکنهای رادارگریز دوربرد B-۲ ایالاتمتحده، هواپیماهای جنگی نسل پنجم اسرائیلی F-۳۵I و بمبهای سنگرشکن، نترسیده و بهجای تعظیم در برابر فشار غرب، مقاومت خود را دوچندان میکند».
ساخت کشتی جدید؟
ویچرت در ادامه این گزارش با اشاره به تاکید نیروی دریایی ایران بر پاسخ به تهدیدها، ادعا کرد که «ایران در تاسیسات آبهای جنوبی خود در حال ساخت یک کشتی جنگی بزرگ و ناشناس است که بسیار بزرگتر و مسلحتر از ناوهای موشکانداز کلاس شهید سلیمانی است».
در این گزارش با تاکید بر اینکه ناوهای کلاس شهید سلیمانی «رزمندگان خط مقدم نیروی دریایی ایران در حوزه سطحی هستند»، تصریح شده است: «اساسا این ناوهای موشکانداز عمدتاً برای دفاع ساحلی طراحی شدهاند».
«نشنالاینترست» در گزارش خود با اشاره به اینکه ناوهای کلاس شهید سلیمانی با طراحی کاتاماران (دوبدنه) خود متمایز میشوند، ادامه داده است: «این ناوها برای تحرک چابک و پایدار در شرایط مواج دریا ساخته شدهاند و قادر به کار در شرایط آب و هوایی سخت هستند. بدنه این ناوها از آلومینیوم سبک وزن به جای فولاد ساخته شده است که وزن کشتی جنگی را کاهش میدهد و ویژگی پنهانکار بودن آن را تقویت میکند».
آمریکا باید آماده باشد
سردبیر ارشد حوزه امنیتملی نشنالاینترست در این گزارش به مسلح بودن ناوهای کلاس شهید سلیمانی هم اشاره و تاکید میکند که «یکی از نوآوریهای کلیدی ناوهای کلاس شهید سلیمانی، گنجاندن سامانه عمود پرتاب است که قابلیت شلیک موشکهای کروز و موشکهای زمین به هوا را دارد. علاوه براین، این شناورها به موشک کروز «قدر ۴۷۴» مجهزند که برد حمله این ناوهای ایرانی را افزایش میدهد».
ویچرت در ادامه با اشاره به تجهیز این ناوها به سامانههای پدافندی کوتاهبرد، میافزاید که این سامانهها، ناوهای شهید سلیمانی را به سد قدرتمندی در برابر پهپادها، هلیکوپترها و سایر تهدیدهای هوایی تبدیل میکنند.
در این گزارش با تاکید بر اینکه ناوهای شهید سلیمانی نقش موثری در توان راهبردی جمهوریاسلامی در تنگه هرمز میتوانند داشته باشند و ایران در حال ساخت تجهیزات جدیدتری در این زمینه است، اضافه شده است: «اگر ایرانیها در حال ساخت یک ناو جنگی کاملاً جدید با ظرفیت حمل موشک بزرگتر از آنچه ناوهای کلاس شهید سلیمانی برخوردارند، باشد، ایالات متحده باید آماده مقابله با این ناوها در صورت بروز یک درگیری باشد».