روایت مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت از وضعیت معیشتی طلاب/ وضعیت آنها حتی از پایین‌ترین طبقات اجتماعی کشور سخت‌تر است

خبرآنلاین سه شنبه 09 اردیبهشت 1404 - 21:35
مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و رییس دفتر ارتباطات دولت و روحانیون گفت: ما نباید از تحلیل آنچه در انتخابات اخیر رخ داد، غفلت کنیم و تصور کنیم سرمایه اجتماعی نظام در بالاترین سطح ممکن قرار دارد. در انتخابات، برخلاف برخی پیش‌بینی‌ها، مشارکت بالاتر از انتظارات برخی بدبینان یا حتی نتایج برخی نظرسنجی‌ها بود؛ اما آیا این میزان مشارکت نهایت ظرفیت ماست؟ قطعاً نه.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی عماد، مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و رییس دفتر ارتباطات دولت و روحانیون در گفتگویی اظهار داشت: روحانیت نیز به‌عنوان یک جریان تاریخی، همواره نقش پشتیبان حقوق ملت را ایفا کرده است. در دولت‌های گوناگون، چه در دورۀ جمهوری اسلامی و چه در دوره‌های پیش از آن در نظام‌هایی که مشروعیت دینی چندانی نداشتند یا فاقد مشروعیت بودند روحانیت همچنان نقش حمایتگر از نظم اجتماعی و مدافع حقوق ملت را برعهده داشته و باید هم این نقش را حفظ کند.

بنابر روایت جماران، در ادامه بخش‌هایی از این گفتگو را می‌خوانید؛

* تا زمانی که این دولت‌ها در مسیر احکام اسلام، فرهنگ دینی و تعالیم وحیانی حرکت می‌کنند و حمایت رهبری انقلاب را دارند، معتبرند و ما باید از آن‌ها حمایت کنیم. هیچ دولتی معصوم نیست. دولت‌ها ممکن است بر اساس نظرات کارشناسی تصمیماتی بگیرند که گاه با خطا همراه باشند یا نظرات جایگزینی نیز در میان باشد. اما زمانی که مجموعه‌ای از کارشناسان نظریه‌ای را تقویت می‌کنند، دولت نیز بر همان اساس عمل می‌کند. ممکن است آن تصمیم به مذاق من یا فردی دیگر خوش نیاید، اما در کلان باید مورد حمایت قرار گیرد.

*از قضا، روحانیت نیز به‌عنوان یک جریان تاریخی، همواره نقش پشتیبان حقوق ملت را ایفا کرده است. در دولت‌های گوناگون، چه در دورۀ جمهوری اسلامی و چه در دوره‌های پیش از آن در نظام‌هایی که مشروعیت دینی چندانی نداشتند یا فاقد مشروعیت بودند روحانیت همچنان نقش حمایتگر از نظم اجتماعی و مدافع حقوق ملت را برعهده داشته و باید هم این نقش را حفظ کند. این اصل، باور مشترک میان دولت و حوزۀ علمیه باید باشد. ان‌شاءالله بتوانیم بر مبنای همین اصول عمل کنیم؛ چراکه همدلی و همکاری میان این دو بخش بسیار مؤثر و راه‌گشاست. بنگرید، اجزای یک سیستم، اگر به‌صورت خرده سیستم‌هایی درون یک کلان سیستم اجتماعی با یکدیگر هم‌راستا و هم‌سُو نباشند، مانند بُردارهای نیرویی ناهم‌جهت خواهند بود که به‌جای ایجاد توان مضاعف، انرژی یکدیگر را خنثی می‌کنند. فرض کنید ده بُردار نیرویی را کنار هم قرار دهید که جهت‌گیری‌های متفاوت و نابهنگام داشته باشند؛ نه‌تنها هم‌افزایی نمی‌کنند، بلکه در تضاد با یکدیگر عمل می‌کنند.

*امروزه نگاه مراجع و علما به دولت چهاردهم و عملکرد آن، چه در وجوه مثبت و چه در نقدهای دلسوزانه، حائز اهمیت است. با شناخت تاریخی که از نهاد مرجعیت داریم، می‌دانیم که این نهاد هیچ‌گاه برای خود و جایگاهش، مطالبه‌ای نداشته است. مرجعیت خود را در خدمت دین و ملت می‌داند و دین را نیز نسخه‌ای برای هدایت، بهروزی و پیشرفت فردی و اجتماعی جامعه معرفی می‌کند. 

*جایگاه بین‌المللی ایران هر چه قدرتمندتر شود، تکیه‌گاه مستحکمی برای آزادی‌خواهان در سطح ملی و بین المللی خواهد بود. اگر امروز سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی در برابر استبداد و استکبار ایستاده، این موضع باید تقویت و توسعه یابد.

*در خصوص وضعیت معیشتی طلاب در این شرایط دشوار، ان‌شاءالله برنامه‌هایی در نظر داریم که بتوانیم با حفظ استقلال حوزه، از ظرفیت‌های موجود نیز بهره‌مند شویم. در حال حاضر، تدبیری که در ایدۀ مرکز برای حل این مسئله وجود دارد، این است که دولت به مثابه متصدی چند امر اساسی: امنیت کشور، مناسبات بین‌المللی، سیاست داخلی، سلامت و بهداشت، علم‌وفناوری، اخلاق و فرهنگ، به پاسخگویی به نیازهای معیشتی مردم و مسأله اقتصاد که امروز از اهمیت جدی و فوریت برخوردار است اهتمام تام داشته باشد.

*آنچه ما درصدد تحقق آن هستیم و به‌عنوان یک ایده دنبال می‌کنیم، این است که بتوانیم با تشکیل هیئت‌های اندیشه‌ورز یا گروه‌های نخبگانی از صاحب‌نظران حوزه و دولت، میان این دو نهاد پیوندی برقرار کنیم. به این صورت که کمیسیون‌های تخصصی دولت و وزارت‌خانه‌های مرتبط با صاحب‌نظران حوزوی در ارتباط باشند و ان‌شاءالله این تعامل شکل بگیرد.

*اجازه بدهید اشاره‌ای هم به دغدغۀ مراجع عظام تقلید داشته باشم؛ حقیقتاً برای بنده بسیار لذت‌بخش است که مشاهده می‌کنم در این سال‌ها، هرگاه وزرا یا رؤسای جمهور با مراجع دیدار داشته‌اند، مراجع معظم تقلید دربارۀ معیشت مردم سخن گفته‌اند. اگرچه گاه به معیشت طلاب نیز پرداخته‌اند، اما تمرکز اصلی همواره بر معیشت مردم بوده است. واقعیت آن است که اگر معیشت مردم سامان یابد، معیشت طلاب نیز که به‌مراتب دشوارتر از عموم اقشار جامعه است، بهبود خواهد یافت. متأسفانه جامعه از این واقعیت آگاهی ندارد که وضعیت معیشتی طلاب، حتی از پایین‌ترین طبقات اجتماعی کشور نیز سخت‌تر است. اما به‌هرحال چنانچه معیشت مردم حل شود، طبیعتاً وضعیت طلاب که جزئی از خانوادۀ حوزه به‌شمار می‌آیند نیز بهبود خواهد یافت. با این‌حال، دغدغۀ اصلی ما، حل مسائل معیشتی کل جامعه ایران به‌ویژه دهک‌های پایین‌تر است. نخستین نشستی‌ که با رسانه‌های متنوع و مؤثر حوزوی داشتید به نظر من اتفاق مبارک و جدیدی بود، ایجاد فضایی نو در اتاقی که تا پیش‌ از این، چنین رویدادی در آن رخ نداده بود؛ نشستی با فعالان برجسته رسانه‌ای حوزه، آن هم با دیدگاه‌هایی گاه کاملاً متفاوت، هدف‌تان از این نشست چه بود هدف آیا این نشست می‌تواند مقدمه‌ای برای نشر و گسترش این جریان باشد. تحلیل خود شما از چرایی برگزاری چنین جلسه‌ای و ارزیابی‌تان از نتایج آن بسیار مهم است.

*امیدوارم دولت جمهوری اسلامی در چارچوب اصول اساسی حاکم بر دولت وفاق به تحقق وعده ها و تعهداتی که در زمان اخذ رأی از مردم، اعلام و اظهار نموده است اهتمام ورزیده و پایبند باشد. انشاء الله. 

۳۱۲۲۱۹

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.