۷ نقطه اتمی اسرائیل که می‌تواند هدف ایران باشد

فرارو سه شنبه 09 اردیبهشت 1404 - 22:26
با توجه به این که نتانیاهو از نابودی تمام ظرفیت‌های هسته‌ای ایران صحبت کرد و وزیر امور خارجه نیز از پاسخ مشابه گفت، اولین چیزی که به ذهن رسید این بود که جمهوری اسلامی در پاسخ به این حمله، مرکز هسته‌ای دیمونا را هدف قرار خواهد داد. اما دیمونا تنها مرکز مربوط به برنامه هسته‌ای اسرائیل محسوب نمی‌شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت Atomic Archive که از سه منبع فدراسیون دانشمندان آمریکا، مرکز مطالعات منع اشاعه و همچنین گزارش بنیاد کارنگی برای صلح بین‌الملل به دست آمده، اسرائیل به غیر از رآکتور دیمونا حداقل ۶ نقطه دیگر نیز در سراسر آن کشور دارد که مربوط به پروژه هسته‌ای آنهاست.

فرارو – نخست‌وزیر رژیم اسرائیل در آخرین اظهارنظر خود راجع به ایران، تهدید‌های پیشین خود مبنی بر نابودی تاسیسات هسته‌ای کشورمان را به صورت مستقیم تکرار کرد. اظهاراتی که از یک سو با واکنش مستقیم و تند سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، و همچنین سخنگوی این وزارتخانه رو‌به‌رو شد. نتانیاهو در جریان همین اظهارات، به عملیات تروریستی انفجار پیجر‌ها در لبنان که سال گذشته در این کشور رخ داد نیز اشاره کرد.

به گزارش فرارو، این دومین بار است که عراقچی در روز‌های گذشته به صورت مستقیم پاسخ تهدید‌های نخست‌وزیر اسرائیل را می‌دهد. نتانیاهو بامداد یکشنبه گفت: «ما چیزی کمتر از نابودی کامل تمامی ظرفیت‌های هسته‌ای ایران نمی‌خواهیم و اطمینان حاصل خواهیم کرد که آنها تلاشی برای احیای این برنامه‌ها تحت دولت دیگر ایالات متحده انجام نخواهند داد.» هر دو واکنش عراقچی را باید به صورت جداگانه مورد توجه قرار داد. 

پاسخ فوری به اقدام اسرائیل

وزیر امور خارجه در واکنش به لفاظی بنیامین نتانیاهو، در توئیتر نوشت: «خیال‌پردازی اسرائیل که تصور می‌کند می‌تواند به ایران دیکته کند چه کاری انجام دهد یا ندهد، چنان با واقعیت فاصله دارد که ارزش پاسخگویی ندارد. با این حال، وقاحت نتانیاهو قابل توجه است که می‌خواهد به رئیس‌جمهور ترامپ دیکته کند که در دیپلماسی خود با ایران چه کاری می‌تواند یا نمی‌تواند انجام دهد! متحدان نتانیاهو در تیم شکست‌خورده بایدن - که در دستیابی به توافق با ایران ناکام ماندند - خیلی راحت مذاکرات غیرمستقیم ما با دولت ترامپ را به اشتباه به عنوان یک برجام دیگر جلوه می‌دهند.

اجازه دهید صریح باشم: «ایران به اندازه کافی قدرتمند و به توانمندی‌های خود مطمئن است که هرگونه تلاش بازیگران خارجیِ بدخواه برای خرابکاری یا دیکته کردن در سیاست خارجی‌اش را خنثی کند. تنها امیدواریم همتایان آمریکایی ما نیز به همین اندازه استوار باشند. بسیاری از ایرانیان دیگر مطمئن نیستند که برجام کافی باشد. آنها به دنبال منافع ملموس هستند. هیچ چیز که متحدان نتانیاهو در تیم شکست‌خورده بایدن بگویند یا انجام دهند، این واقعیت را تغییر نخواهد داد. نه تنها هیچ گزینه نظامی، که قطعاً هیچ راه‌حل نظامی وجود ندارد. به هرگونه حمله بلافاصله پاسخ مشابه داده خواهد شد.»

حمله به تاسیسات هسته‌ای اسرائیل

آنچه وزیر امور خارجه نوشت، حداقل سه نکته در دل خود دارد که بخشی از آن سیاسی و بخشی دیگر به حوزه نظامی باز می‌گردد. عراقچی در بخشی از توئیت خود به متحدان شکست‌خورده نتانیاهو در تیم بایدن اشاره می‌کند که نتوانستند با ایران به توافق برسند. این موضوع می‌تواند به آن نظریه اشاره داشته باشد که دموکرات‌های آمریکایی در هماهنگی با اسرائیل و برای منافع حزبی خود که ملاحظات جداگانه‌ای دارد، در تلاش هستند امکان توافق میان ایران و آمریکا را از بین ببرند. 

عراقچی در بخش دیگری از توئیت خود، موضع پیشینش را تکرار کرد و نوشت: «نه تنها هیچ گزینه نظامی، که قطعاً هیچ راه‌حل نظامی وجود ندارد. به هرگونه حمله بلافاصله پاسخ مشابه داده خواهد شد.» با توجه به این که نتانیاهو از نابودی تمام ظرفیت‌های هسته‌ای ایران صحبت کرد و وزیر امور خارجه نیز از پاسخ مشابه گفت، اولین چیزی که به ذهن رسید این بود که جمهوری اسلامی در پاسخ به این حمله، مرکز هسته‌ای دیمونا را هدف قرار خواهد داد. اما دیمونا تنها مرکز مربوط به برنامه هسته‌ای اسرائیل محسوب نمی‌شود. 

بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت Atomic Archive که از سه منبع فدراسیون دانشمندان آمریکا، مرکز مطالعات منع اشاعه و همچنین گزارش بنیاد کارنگی برای صلح بین‌الملل به دست آمده، اسرائیل به غیر از رآکتور دیمونا حداقل ۶ نقطه دیگر نیز در سراسر سرزمین‌های اشغالی دارد که مربوط به پروژه هسته‌ای آنهاست. در مجموع، این ۷ مرکز عبارتند از:

۱. مرکز تحقیقات هسته‌ای شیمون پرز واقع در صحرای نِگِو (نقب) در ۱۳ کیلومتری جنوب شرق شهر دیمونا که به صورت غیررسمی با نام رآکتور دیمونا نیز شناخته می‌شود. این مرکز که سابقه آن به دهه ۶۰ میلادی برمی‌گردد، مرکز تأسیسات تولید و استخراج پلوتونیوم، به همراه سایر زیرساخت‌های مرتبط با تسلیحات است. 

۲. مرکز علیبون (Eliabun) در شمال شرق اسرائیل قرار دارد و بنابر اطلاعات منتشر شده در این گزارش، دومین مرکز نگهداری تسلیحات اسرائیل است. سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی اسرائیل در این تاسیسات نگهداری می‌شوند. سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی (TNW) در مقیاس و برد کوچک‌تری نسبت به تسلیحات استراتژیک هسته‌ای قرار دارند. 

۳. کفر زخریا (Kfar Zekharya) نقطه‌ای در مرکز اسرائیل است که گفته می‌شود بخشی از انبار‌های ذخیره‌سازی بمب و موشک‌های هسته‌ای اسرائیل در این منطقه است. اطلاعات موجود در گزارش اتمیک آرکایو جزئیات بیشتری به ما نشان نمی‌دهد، اما در فهرست پایگاه‌های نظامی اسرائیل، پایگاه Sdot Micha در این منطقه قرار دارد. پایگاهی که از آن به عنوان پایگاه موشکی یاد می‌شود. اسرائیل وجود این پایگاه را تائید یا تکذیب نکرده است. 

۴. وادی الصرار یا Naḥal Sorek محل قرارگیری یک آزمایشگاه تسلیحاتی است. در این آزمایشگاه علاوه بر تحقیقات، طراحی و ساخت تسلیحات نیز انجام می‌شود. 

۵. یودِفات واقع در شمال اسرائیل، تاسیساتی دارد که مشکوک به فعالیت در حوزه مونتاژ تسلیحات هسته‌ایست. 

۶. تیروش در مرکز اسرائیل، در گزارش‌های متعدد به عنوان دومین مرکز نگهداری تسلیحات هسته‌ای اسرائیل معرفی شده است. گفته می‌شود که مرکز تیروش بر خلاف مرکز علیبون، مرکز نگهداری تسلیحات هسته‌ای استراتژیک اسرائیل است.

۷. مرکز مربوط به شرکت تسلیحاتی رافائل اسرائیل که در شمال حیفا قرار دارد و نقش محوری در برنامه تسلیحات اتمی اسرائیل دارد. 

اینها مراکزی هستند که در گزارش‌های عمومی مطرح شده‌اند و معلوم نیست که آیا مراکز دیگری نیز با این ماموریت در اسرائیل هستند یا نه. زمانی که عراقچی از اقدام مشابه و فوری صحبت می‌کند یعنی این مراکز می‌توانند اهداف بالقوه حمله موشکی یا اقدامات دیگری باشد که حتی به ایران ارتباط رسمی پیدا نکند.

پدافند امنیتی

دستگاه امنیتی اسرائیل سابقه طولانی در حوزه خرابکاری و اقدامات تروریستی دارد. این اقدامات علیه ایران طی سال‌های گذشته خود را در ترور دانشمندان هسته‌ای، سرقت اسناد حساس، حمله سایبری و خرابکاری صنعتی نشان داده که برخی از آنها با مشارکت آمریکایی‌ها انجام شده و برخی دیگر به صورت مستقل از سوی اسرائیل اجرا شده است. عراقچی چندی پیش در پست توئیتری دیگر به این موضوع اشاره کرد. او نوشت: «تلاش‌های رژیم اسرائیل و برخی گروه‌های ذینفع خاص برای منحرف کردن دیپلماسی - با استفاده از انواع تاکتیک‌ها - برای همگان کاملاً واضح است.

نیرو‌های اطلاعاتی و امنیتی ما -با توجه به موارد قبلی- برای مقابله با هرگونه خرابکاری و عملیات ترور که با هدف اجبار ما به پاسخ مشروع طراحی شده‌باشند، کاملا هوشیار هستند. همچنین می‌توان انتظار داشت کسانی که همواره به دنبال فریب افکار عمومی هستند، این بار نیز ادعا‌های خیالی، همراه با ارائه تصاویر ماهواره‌ای ترسناک، مطرح کنند. 

یک واقعیت: میلی‌گرم به میلی‌گرم از اورانیوم غنی شده در ایران تحت نظارت کامل و مستمر آژانس بین المللی انرژی اتمی است.»

میان سطور صحبت‌های وزیر و اشاره او به موارد قبلی نشان می‌دهد که نقش‌آفرینی مخرب اسرائیل برای از بین بردن روند دیپلماتیک در سطوح عالی جدی گرفته می‌شود و در مرکز توجه قرار دارد. اقدامات اسرائیل در این حوزه می‌تواند طیف متنوعی از عملیات را به خود اختصاص دهد. به خصوص اقداماتی که ایران را وادار به ادامه درگیری کند.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.