به گزارش رکنا، ذرت یکی از محبوب ترین غلات در ایران می باشد که بومی کشور مکزیک است، انواع مختلفی از ذرت وجود دارد که ارزش غذایی فراوان دارد. ذرت یا بلال جزو غذاهای اصلی در بسیاری از کشورها به حساب می آید.
ذرت یا بلال گیاهی یکساله با گونه ها و رنگهای بسیار متفاوت از شیری تا قرمز و سیاه است و نژادهای متعددی دارد و براساس ویژگی های آن به انواع ذرت یا بلال بو داده، ذرت یا بلال سفت، ذرت یا بلال دندان اسبی، ذرت یا بلال شیری یا نرم، ذرت یا بلال شیرین و ذزت مومی تقسیم می گردد.
از خواص ذرت یا بلال که ارزش غذایی و فواید درمانی فوق العادهای به آن بخشیده ، ترکیبات شیمیایی به نام فیتوکمیکال ها است که بطور طبیعی در گیاهان بوجود میآیند و در برابر تعدادی از بیماریهای مزمن از بدن محافظت می کند.
همچنین مواد آنتی اکسیدان موجود در ذرت یا بلال نیز به عنوان عوامل ضد سرطان عمل کرده، در مبارزه با تومورهایی که منجر به سرطان سینه و کبد می شوند موثر است و از بیماری آلزایمر جلوگیری می کنند.
ذرت به عنوان یک میان وعده عالی برای کاهش وزن می باشد ، این ماده غذایی یک منبع عالی انرژی بوده و دارای فیبر فراوان می باشد. شما با مصرف ذرت احساس سیری خواهید کرد و به کاهش اشتها و لاغری کمک می کند. ذرت یک میان وعده عالی برای افرادی است که قصد کاهش وزن دارند زیرا این ماده غذایی منبع خوب انرژی بوده و به دلیل سطح بالای فیبر موجود در آن باعث ایجاد احساس سیری در فرد می شود و به کاهش اشتها کمک می کند. توصیه می شود برای لاغر شدن از پاپ کورن بدون نمک که با ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل پخته شده استفاده کنید.
هشدار: مصرف ذرت بو داده با روغن به دلیل کالری و چربی فراوان می تواند چاق کننده باشد.
ذرت به دلیل داشتن کارتنوئید لوتئین و زاکسنتین برای سلامت چشم مفید می باشد و از آسیب به چشم جلوگیری می کند ، بتاکاروتن موجود در ذرت به ویتامین آ تبدیل شده و باعث بهبود بینایی می شود.
ذرت یک منبع عالی از تیمین است که دارای آنتی اکسیدان مختلف برای تشدید فعالیت های مغزی است. مصرف ذرت ارتباط نزدیکی با جلوگیری از بیماری آلزایمر دارد. ذرت باعث بهبود حافظه شده و برای دوران سالمندی موثر است.
ویتامین سی موجود در ذرت باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و با چندین ویروس مختلف مقابله می کند.
فیبر موجود در ذرت باعث افزایش سلامتی بدن شده و از بیماری سرطان جلوگیری می کند. برای جلوگیری از یبوست و بواسیر بهتر است ذرت مصرف کنید. ذرت باعث تولید باکتری های مفید در بدن می شود.
ذرت به دلیل داشتن ترکیبات فنولیک و اسید فرولیک می تواند با تومورهای بدخیم سینه و کبد مبارزه کند. فیبر موجود در ذرت باعث کاهش مشکلات گوارشی شده و در مبارزه با سرطان روده بزرگ موثر است.
ذرت می تواند برای کنترل دیابت غیرانسولین موثر باشد ، کسانی که پرفشاری خون دارند می توانند از ذرت استفاده کنند. کاهش بیماری قند توسط ذرت امکان پذیر است ، افراد می توانند با سبک زندگی صحیح به زندگی عادی خود برگردند. مصرف ذرت به دلیل فیبر فراوان و ویتامین های B1 و B5 برای افراد مبتلا به دیابت مفید است و به کنترل بیماری دیابت نوع ۲ کمک می کند. ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در ذرت نیز به تنظیم جذب و آزادسازی انسولین در بدن کمک کرده و خطر بروز نوسان های شدید قند خون را کاهش می دهد.
ذرت یک منبع عالی از آهن می باشد که در هر صد گرم آن حدود ۳ میلی گرم آهن وجود دارد. آهن باعث تولید بیشتر گلبول های قرمز خون شده و برای کم خونی زنان موثر است.
به طور کل دانه ذرت یکی از بهترین اقلام جهت تامین انرژی شناخته می شود که به طور میانگین ۱۰ درصد پروتئین داشته و کلسیم و ویتامین b پایینی داشته و بهتر است در کنار ان از مکمل های پروتئین استفاده شود.
به طور کلی ۳۵ درصد می توان در کنسانتره از آن استفاده کرده و درصورت استفاده بیش از حد باعث کاهش کیفیت گوشت می شود. ذرت جزو گروه اقلامی با انرژی زیاد دسته بندی می شود، آنهایی که برای افزایش تراکم و افزایش انرژی جیره مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی مواد پر انرژی پروتئین کمی دارند و انرژی حاصل آنها به وسیله کربوهیدرات های به سهولت در دسترس مانند قند ها و نشاسته ها و یا به وسیله چربی تامین می شود .با توجه به نوع جیره و گروه حیوان ممکن است درصد استفاده از آنها در جیره تغییر یابد ولی به طور کلی استفاده از ذرت در نشخوارکنندگان ۳۵ درصد کنسانتره را تشکیل می دهد.
ذرت بسیار خوش خوراک بوده و بهتر است برای هضم و جذب بیشتر آسیاب و یا حداقل بلغور شود.
برای توازن رضایت بخش جیره استفاده از مکمل هایی غنی از پروتئین ضروری است.
با توجه به کمبود اسید امینه هایی مانند لیزین و تریپتوفان مصرف زیاد آن محدود شده است.
استفاده زیاد از آن باعث چربی زیاد و نرم شدن گوشت گوسفند و گاو می شود.
همچنین استفاده بیش از حد آن در گاو های شیری باعث کاهش کیفیت شیر شده و در بهترین حالت به ترکیب با جو باید مورد استفاده قرار بگیرد.
ذرت به کپک ها و سموم مانند مایکوتوکسین ها بسیار حساس بوده و نباید رطوبت آن بالا باشد.
نسبت به جو دیر هضم می باشد.